Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στασιμοπληθωρισμός – Ο νέος κίνδυνος της παγκόσμιας οικονομίας, χειρότερος και από την πανδημία

Στασιμοπληθωρισμός – Ο νέος κίνδυνος της παγκόσμιας οικονομίας, χειρότερος και από την πανδημία

Τι αναφέρουν οι αναλυτές για την πορεία της οικονομίας την επόμενη 2ετία

Ένα ασταθές περιβάλλον για τα κρατικά ομόλογα αντικατοπτρίζει ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον για την οικονομία των ΗΠΑ, δείχνοντας τόσο τη βραδύτερη ανάπτυξη όσο και τον επίμονο πληθωρισμό.

Αυτό αναφέρει η πλειονότητα των αναλυτών στο CNBC, σχολιάζοντας ότι μετά από μια μεγάλη άνοδο των αποδόσεων νωρίτερα φέτος, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν απότομα καθώς οι επενδυτές άλλαξαν την εστίασή τους από τις ανησυχίες σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών στο ενδεχόμενο να αρχίσει να επιβραδύνεται η ραγδαία άνοδος στην οικονομική δραστηριότητα μετά την πανδημία.
Τη δεκαετία του 1970, ο συνδυασμός υψηλότερων τιμών και χαμηλότερης ανάπτυξης ονομαζόταν «στασιμοπληθωρισμός», ένα φαινόμενο που από τότε έχει συγκεντρώσει λίγη προσοχή καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός τις τελευταίες δεκαετίες.
Ωστόσο, η λέξη εμφανίζεται όλο και περισσότερο αυτές τις μέρες καθώς η εικόνα της ανάπτυξης γίνεται πιο θολή.

Προεξοφλούν τον στασιμοπληθωρισμό

«Η αγορά διαπραγματεύεται με βάση τον στασιμοπληθωρισμό», δήλωσε η Aneta Markowska, επικεφαλής αναλύτρια της Jefferies.
"Υπάρχει η ιδέα ότι αυτές οι αυξήσεις τιμών θα προκαλέσουν καταστροφή της ζήτησης, θα προκαλέσουν λάθος πολιτικής και τελικά θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη."
Επίσης, η Markowska πιστεύει ότι οι κινήσεις που έστειλε τις 10ετείς αποδόσεις του αμερικανικού Δημοσίου από την κορυφή του 1,75% στα τέλη Μαρτίου σε περίπου 1,18% νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ήταν λάθος.
Η Markowska βλέπει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί τα επιτόκια μέχρι τουλάχιστον το 2023, παρά την πρόσφατη τιμολόγηση της αγοράς ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στα τέλη του 2022.
«Η συναίνεση προβλέπει αύξηση 3%.
Νομίζω ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν 4% έως 5% το επόμενο έτος», δήλωσε η Markowska.
«Όχι μόνο η κατανάλωση εξακολουθεί να είναι πολύ υγιής, αλλά θα έχει και πάλι μια μαζική ανανέωση αποθεμάτων κάποια στιγμή.
Ακόμα κι αν η ζήτηση μειωθεί, η προσφορά έχει πολύ δρόμο να καλύψει», πρόσθεσε.

Ο κόσμος με χαμηλή ανάπτυξη επιστρέφει

Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο θεωρείται ως σταθερό εισόδημα και γενικά βαρόμετρο για το πού κατευθύνεται η οικονομία καθώς και τα επιτόκια.
Ακόμη και με το ράλι της Τετάρτης στις αποδόσεις, η απόδοση στο 1,29% δεν εκφράζει μεγάλη εμπιστοσύνη στη μελλοντική πορεία ανάπτυξης.
«Η άποψή μας είναι η ανάπτυξη και ο συγκρατημένος πληθωρισμός», δήλωσε ο Michael Collins, της PGIM Fixed Income.
«Δεν ενδιαφέρει πώς φαίνεται η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός φέτος, αυτό που έχει σημασία για τις προβλέψεις στα ομόλογα είναι το πώς θα είναι πάνω από 10 χρόνια», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Collins αναμένει ότι ο κόσμος της μέτριας ανάπτυξης θα επιστρέψει.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ηγέτες στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον οικονομικό δυναμισμό», είπε.
"Αλλά το 1,5% έως 2% είναι το όριο ταχύτητας στην ανάπτυξη, εκτός εάν έχουμε κάποιο θαύμα παραγωγικότητας".

Μέτρηση του αντίκτυπου του πληθωρισμού

Το επικείμενο ερώτημα, λοιπόν, είναι ο πληθωρισμός.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί αυξήθηκαν κατά 7,3%.
Και οι δύο αριθμοί δείχνουν συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές που ακόμη και ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell αναγνώρισε ότι ήταν πιο επιθετικές και επίμονες από ό,τι περίμεναν.
Ενώ η πτώση των αποδόσεων δείχνει ότι τουλάχιστον μια από τις ανησυχίες έχει φύγει από την αγορά, τυχόν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει περισσότερο από ό, τι αναμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στρατηγική των επενδυτών βιαστικά.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ανάπτυξη επικεντρώνεται τώρα στην απειλή που θέτει ο Covid-19 και η παραλλαγή Δέλτα.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες για το τρέχον επενδυτικό τοπίο.

Παραμένει ο κίνδυνος της πανδημίας

«Εάν ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται πάλι ραγδαία, αυτό θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και θα παρατείνει τις πληθωριστικές διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που έχουν επηρεάσει τόσες πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών και της στέγασης», δήλωσε η Nancy Davis, ιδρύτρια της Quadratic Capital Management.
«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε η Davis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης