Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φουντώνει η συζήτηση για τις απολύσεις ανεμβολίαστων - Στον Γεωργιάδη, η σκυτάλη - Ο Βορίδης προειδοποιεί με πειθαρχικό τους δημοσίους υπαλλήλους

Φουντώνει η συζήτηση για τις απολύσεις ανεμβολίαστων - Στον Γεωργιάδη, η σκυτάλη - Ο Βορίδης προειδοποιεί με πειθαρχικό τους δημοσίους υπαλλήλους
Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε -για ακόμα μία φορά- ότι οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί «να επικαλεστεί απόλυση για σπουδαίο λόγο»
Σχετικά Άρθρα

(upd) Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο ενδεχόμενο απολύσεων των εργαζόμενων, οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Αν και η ίδια αναφερόταν στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων (καθώς αυτός ο κλάδος περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της), η συζήτηση για το ενδεχόμενο σύνδεσης της απόλυσης με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα αλλάξει το ισχύον πλαίσιο και ότι δεν υπάρχει σύνδεση απόλυσης με τον εμβολιασμό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε σήμερα ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα συνδέεται με τις απολύσεις.
Στην πράξη, όμως, τα πράγματα είναι λίγο... διαφορετικά, καθώς ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα απόλυσης του εργαζόμενου. Κι αν ο εργαζόμενος διαφωνεί, τότε αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Αυτό άλλωστε είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οποίος επεσήμανε -για ακόμα μία φορά- ότι οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί «να επικαλεστεί απόλυση για σπουδαίο λόγο».
Οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Μιχαηλίδου για τις απολύσεις των εργαζόμενων στις δομές υγείας, οι οποίοι αρνούνται τον εμβολιασμό, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και σύγχυση στους πολίτες. Παρά την αναδίπλωση που ακολούθησε, όμως, αναφορά σε απολύσεις για τους ανεμβολίαστους έκανε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι -όπως διευκρίνισε σε νεότερες δηλώσεις του σήμερα (15/7/2021) ο κ. Βορίδης- θα περνάνε από πειθαρχικό συμβούλιο και στη συνέχεια το ενδεχόμενο της απόλυσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς δεν εφαρμόζουν τον νόμο του κράτους.

«Η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί απόλυση για σπουδαίο λόγο»

«Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων.
Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. «Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που ο κ. Γεωργιάδης μιλά για απολύσεις. «Στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Δεν χρειάζεται αλλαγή νόμου» είχε επισημάνει στις αρχές Ιουνίου.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Ένας άνθρωπος που θέτει σε κίνδυνο τους υπολοίπους και τους συναδέλφους του δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Θες να θέσεις σε κίνδυνο τους άλλους, δικαίωμα σου αλλά μόνος σου...» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τοπικά lockdown για ανεμβολίαστους

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας και την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αν έχουμε έξαρση της πανδημίας, θα έχουμε πρόβλημα.
Αν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις οριακές προβλέψεις των επιστημόνων για 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα, θεωρείτε ότι ο τουρισμός θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά;».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια οριακή γραμμή και ότι από τη δική μας συμπεριφορά θα εξαρτηθεί το μέλλον μας.
«Εάν η πανδημία ξεφύγει, πέραν της προφανούς συνέπειας στην υγεία των ανθρώπων, θα υπάρχει μια προφανής επίδραση στην οικονομία και μάλιστα σε μια στιγμή που πάει καλά», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown και προανήγγειλε τοπικά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους.
«Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο.
Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε.
Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βορίδης προειδοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους με πειθαρχικό συμβούλιο

Όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, προειδοποίησε με παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική ρύθμιση, για όσους δημόσιους υπαλλήλους, σε κλάδους που ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, δεν εμβολιαστούν, προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα σχετικά με το θέμα πιθανής απόλυσης, τόνισε πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία.
Ωστόσο, το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου.
«Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις.
Ο εργοδότης έχει ευθύνη.
Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία, κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις. 
Δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσθετη νομοθεσία για αυτό, το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο» διευκρίνισε ο ίδιος.

Πελώνη: Δεν υπάρχει σύνδεση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με τις απολύσεις

Από την πλευρά της πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνει το χάος επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει το νομοθετικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα.
Μάλιστα, τόνισε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα συνδέεται με απολύσεις.
Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για τις απολύσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε «Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η υποχρεωτικότητα που ανακοινώθηκε είναι ένα ειδικό πλαίσιο.
Θα έρθει λοιπόν νομοθετικό πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα.
Επαναλαμβάνω ότι δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση με απολύσεις».

Επίσης, η κ. Πελώνη είπε ακόμα ότι «το πλαίσιο για τις δημόσιες δομές θα εξειδικευθεί εν ευθέτω χρόνω.
Αυτό που έχει ανακοινωθεί αφορά τις ιδιωτικές δομές, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κλπ και προβλέπει για όποιον αρνηθεί αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης