Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο τραπέζι (;) οι απολύσεις εργαζομένων - Στη γραμμή Μιχαηλίδου και ο Βορίδης - Η αναδίπλωση και η παρέμβαση Χατζηδάκη

Στο τραπέζι (;) οι απολύσεις εργαζομένων - Στη γραμμή Μιχαηλίδου και ο Βορίδης - Η αναδίπλωση και η παρέμβαση Χατζηδάκη

Διχογνωμία στην κυβέρνηση όσον αφορά το ενδεχόμενο σύνδεσης της απόλυσης και του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη... σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με το ενδεχόμενο σύνδεσης της απόλυσης και του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Η αρχή έγινε από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία δήλωσε ότι η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει ταβάνι και στη συνέχεια θα υπάρχει περιθώριο για απόλυση του εργαζομένου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος -μιλώντας στον Σκάι- εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα αφορούν ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες για υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία εάν δεν πληρούνται από τον εργαζόμενο, θα οδηγούν σε… απολύσεις.
Για την ιστορία, σημειώνεται ότι η δήλωση Μιχαηλίδου προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίκου, ενώ λέγεται ότι «επιστρατεύτηκε» μέχρι και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο απόλυσης.
Στη συνέχεια, δε, ακολούθησε και η αναδίπλωση της κ. Μιχαηλίδου, η οποία έκανε λόγο για λανθασμένη διατύπωση από την πλευρά της...
Η ιστορία θα δείξει ότι εάν η κ. Μιχαηλίδου υπέπεσε πράγματι σε λεκτικό ατόπημα ή εάν ισχύει το ρητό «γλώσσα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει». Το γεγονός όμως ότι και ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε απολύσεις όχι μόνο δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην κοινωνία όχι μόνο δεν αποτελεί επιχείρημα για τον εμβολιασμό των πολιτών αλλά προκαλεί και πλήθος ερωτημάτων για τις συζητήσεις που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Όλα άρχισαν σήμερα το πρωί όταν η κ. Μιχαηλίδου  δήλωσε -μιλώντας στο Open- πως μετά τις 16 Αυγούστου, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, βγαίνει σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, «η οποία θα έχει ένα "ταβάνι", για παράδειγμα ενός μήνα.
Αν ακόμη και ένα μήνα μετά την υποχρεωτική άδεια, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί τότε θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».
Σημειώνεται πως η κ. Μιχαηλίδου αναφερόταν στους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων.
Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Μιχαηλίδου στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%, ενώ στις ιδιωτικές το 65% των εργαζομένων.

Η παρέμβαση Χατζηδάκη

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος «άδειασε» την κ. Μιχαηλίδου, όταν μιλώντας στον Ant1 διευκρίνισε πως κανείς δεν απολύεται, απλά θα τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών μετά τις 16 Αυγούστου.
«Δεν απολύεται κανένας αλλά λέμε άδεια άνευ αποδοχών διότι ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των άλλων.
Δεν θες να κάνεις εμβόλιο, μην κάνεις αλλά πήγαινε στη άκρη για λίγο, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, να προσληφθεί κάποιος άλλος που θα κάνει την δουλειά σου, εμβολιασμένος.
Ε! αυτό είναι κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η… αναδίπλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Στη συνέχεια ήρθε και η... αναδίπλωση της κ. Μιχαηλίδου, η οποία έκανε λόγο για... λάθος διατύπωση.
Πιο αναλυτικά, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει στη δήλωση της: «Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.
Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Η... σφήνα Βορίδη

Σε όλο αυτό το... γαϊτανάκι προστίθεται και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος  -μιλώντας στον Σκάι- εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα αφορούν ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και τα υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία εάν δεν πληρούνται από τον εργαζόμενο, θα οδηγούν σε… απολύσεις.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να επισημαίνει πως «η γκάφα της Δόμνας Μιχαηλίδου για απολύσεις αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης