Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Πρόσκληση σε συμμαχία κατά της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Αυστρία: Πρόσκληση σε συμμαχία κατά της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Επιδιώκεται η συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας πριν από τη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Τη σύμπηξη συμμαχίας μεταξύ κρατών που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες για επιστροφή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιχειρεί ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατ’ αυτόν άστοχες προσπαθείς χαλάρωσης των κανόνων για το έλλειμμα στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico την Παρασκευή 1* Ιονίου 2021.
Ο Gernot Blümel την Παρασκευή (18/6) κάλεσε τους συναδέλφους του από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της βαλτικής και την Ολλανδία, σε ιδιωτική συνάντηση στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσουν τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας πριν από τη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων.
Οι υπουργοί βρίσκονται στο Μεγάλο Δουκάτο για τις συναντήσεις Eurogroup και Ecofin αυτού του μήνα.

Υγιή δημοσιονομικά

«Πρέπει να δράσουμε από κοινού και να δημιουργήσουμε μια συμμαχία που θα διασφαλίζει μια Ευρώπη η οποία θα βασίζεται σε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και δημοσιονομική βιωσιμότητα», έγραψε ο Blümel σε επιστολή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα σε μια επιλεγμένη ομάδα υπουργών.
«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να να επιτύχουμε στενή συνεργασία τόσο εσωτερικά στις σχετικές συνόδους του Συμβουλίου όσο και εξωτερικά για την κοινοποίηση του κοινού μας οράματος για το μέλλον της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ».

Χρέος – Επενδύσεις

Οι κανόνες, οι οποίοι επί του παρόντος βρίσκονται σε αναστολή έως το 2023 λόγω της κρίσης της πανδημίας, περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΠΕ και το δημόσιο χρέος στο 60% αντίστοιχα.
Οι διαβουλεύσεις για μεταρρυθμίσεις αναμένεται αυτό το φθινόπωρο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Paolo Gentiloni αποκάλυψε τις ελπίδες του να προσαρμόσει τους κανόνες για το έλλειμμα ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων επιπέδων χρέους.
Η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς και οι δύο έχουν επίπεδα χρέους άνω του 100% του ΑΕΠ, έχουν ζητήσει να τροποποιηθεί εν εν λόγω ρήτρα καθώς επιθυμούν να αλλάξει αυτή η πρόνοια προκειμένου να διασφαλίσουν τη δυνατότητα για περισσότερες επενδύσεις.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ζήτησαν περισσότερο χρόνο προτού αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη συμμαχία, τονίζοντας την ανάγκη να καθοριστεί το σωστό πνεύμα της δύσκολης συζήτησης που αναμένεται να ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης