Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναβαθμίστηκε ο Erdogan, με Biden - ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο το δόγμα Kissinger περί Τουρκίας – Υπέδειξαν στην Ελλάδα τον διάλογο

Αναβαθμίστηκε ο Erdogan, με Biden - ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο το δόγμα Kissinger περί Τουρκίας – Υπέδειξαν στην Ελλάδα τον διάλογο
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι η Τουρκία κέρδισε περισσότερα από ότι η Ελλάδα και αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως σημαντικότερος έναντι της Ελλάδος
Σχετικά Άρθρα

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ;
Ότι ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να ενισχύσει τον θεσμικό ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στοχοποίησε την Κίνα ακολουθώντας την επιτυχημένη στρατηγικά τακτική του Trump και επικεντρώθηκε και στην Ρωσία…
Όμως για τα ελληνοτουρκικά που ενδιαφέρουν την Ελλάδα βγήκαν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία… αποδεικνύουν ότι ο Erdogan αναβαθμίστηκε, κέρδισε πόντους.
Που είναι αυτοί που υποστήριζαν ότι οι αμερικανοί θα δείξουν σκληρή στάση κατά των Τούρκων;
Προφανώς και διαψεύστηκαν.
Ποια τα δεδομένα;

1)Ο Erdogan έχει συναντήσει έως τώρα 4 εν ενεργεία Προέδρους των ΗΠΑ, οπότε με όρους πολιτικής θεωρείται έμπειρος.

2)Κατά την συνάντηση Biden με Erdogan επιβεβαιώθηκε περίτρανα το δόγμα Kissinger το οποίο απλά αναφέρει ότι για τους αμερικανούς η Τουρκία έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία και είναι ισχυρή σύμμαχος χώρα.

3)Μπορεί να μην επιλύθηκαν ζητήματα όπως οι ρωσικοί S-400 αλλά Biden και Erdogan συμφώνησαν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να ισχυροποιήσουν το ΝΑΤΟ.
Ας ληφθεί υπόψη ότι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πολλές φορές έχει εξάρει τον ρόλο της Τουρκίας στην βορειοατλαντική συμμαχία.

4)Ο Erdogan ήθελε να κλείσει ορισμένα ζητήματα με βασικότερα, την υπόθεση Halkbank την τουρκική τράπεζα που συνδέεται με σκάνδαλο 18 δισεκ. δολαρίων και εξετάζεται από την αμερικανική δικαιοσύνη, το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από την Ρωσία, τα πολεμικά αεροπλάνα 5ης γενιάς F-35 καθώς και η στάση της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ που βάλλει κατά των κούρδων που υποστηρίζουν οι αμερικανοί.
Αν και πολλά από αυτά δεν επιλύθηκαν, ωστόσο οι πρόεδροι της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να αποκαταστήσουν τους τεταμένους δεσμούς και να αυξήσουν τη συνεργασία.
«Στην συνάντησή μας με τον Biden, χειριστήκαμε εποικοδομητικά θέματα στα οποία διαφωνούμε ενώ εστιάσαμε και σε τομείς συνεργασίας.
Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τα κανάλια διαλόγου Τουρκίας - ΗΠΑ ανοιχτά όπως ακριβώς κάνουν οι στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι» είπε ο Erdogan.
Κρατείστε την αναφορά του Τούρκου Προέδρου για στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο τις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι για πολλοστή φορά η Τουρκία τα ξαναβρήκε με τους αμερικανούς.

Υπέδειξαν στην Ελλάδα τον διάλογο με την Τουρκία

5)Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αλλά και οι ΗΠΑ υπέδειξαν στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία.

Πηγές αναφέρουν ότι όλες οι πλευρές ζήτησαν από την Ελλάδα να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία και έτσι εξηγείται η στροφή 180 μοιρών της Ελλάδος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τα αυτονόητα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο ανώτερο από τον ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή.
Ο Erdogan είχε ανάγκη να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς και στο εσωτερικό της Τουρκίας δεχόταν πιέσεις.
Η πρώτη συνάντηση Biden με Erdogan πήγε καλά.
Όλα αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο ώστε μέρος των διεκδικήσεων των τούρκων ακόμη και στην Ανατολική Μεσόγειο να ληφθούν υπόψη από τον αμερικανικό παράγοντα.
Η διπλωματική στρατηγική του Erdogan δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από την Ελλάδα.
Για μια ακόμη φορά οι τούρκοι έχουν καταφέρει να διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Putin και να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με τον αμερικανικό παράγοντα.
Η Τουρκία είναι η χώρα με την δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή στρατού στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, οπότε θεωρούν την Τουρκία χρήσιμο εταίρο.
Η Ελλάδα από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν κέρδισε κάτι πλην ότι υπέδειξαν τον διάλογο με την Τουρκία εξέλιξη που για την ώρα θα εκτονώσει την πίεση μεταξύ των δύο χωρών.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι η Τουρκία κέρδισε περισσότερα από ότι η Ελλάδα και αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως σημαντικότερος έναντι της Ελλάδος.
Αυτό δείχνουν οι σημειολογίες συναντήσεων και εικόνων.
erdogan_bidennn.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης