Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας Ελλάδα - Τουρκία - Τι συζητήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη - Erdogan στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας Ελλάδα - Τουρκία - Τι συζητήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη - Erdogan στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Recep Tayyip Erdogan αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά.
Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».
Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
«Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.
Τέλος, σημειώνεται πως μετά το αίτημα Erdogan να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ibrahim Kalin, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. 

Οι πρώτες δηλώσεις Εrdogan για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Nα μην υπάρχουν τρίτοι στις συζητήσεις

Την εκτίμηση ότι δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα.
Ωστόσο, εξεδήλωσε την επιθυμία για απευθείας διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας χωρίς την συμμετοχή τρίτων.
«Συμφωνώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, είμαι στην ίδια σελίδα και ελπίζω να υπάρχει ηρεμία και ειρήνη. Είχαμε μια καλή συζήτηση για την περιοχή».
Του είπα ότι δεν θα πρέπει τρίτα μέρη ή τρίτες χώρες να μπαίνουν στις συζητήσεις μας.
Εάν υπάρχει ένα θέμα μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο και εγώ επίσης μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τέλος, ο κ. Erdogan εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη» χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Μητσοτάκης: Αν και παραμένουν οι διαφορές μας με την Τουρκία, προς όφελος όλων η συνεργασία

«Αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων.
Συνεπώς ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην ανάρτησή του η οποία έγινε στα αγγλικά:
«Συνάντηση με τον πρόεδρο Erdogan στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα. Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός». 

 

Η θετική ατζέντα

Αν και Έλληνες διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνουν δύσκολες, η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια θετική ατζέντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναδεικνύει τις κόκκινες γραμμές της.
Άλλωστε η σημερινή συνάντηση θα δείξει ποια είναι η προσέγγιση της Τουρκίας όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Κύπρο, γεγονός που επηρεάζει και τις ευρύτερες ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

Την «προσοχή» του ΝΑΤΟ αποζητά ο Μητσοτάκης - Οι υποσχέσεις για αύξηση εξοπλιστικών και ο ρόλος της Κίνας...

Τη στιγμή που λαμβάνει η χώρα η συνάντησ Μητσοτάκη-Erdogan , ο πρωθυπουργός κλείνει το μάτι στο ΝΑΤΟ και βάζει στο τραπέζι την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών.
«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν εάν αναλογιστεί κανείς:
Πρώτον ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία αποτελεί το μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ
Δεύτερο, ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Πρόκειται για μια συνάντηση ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των διμερών σχέσεων, καθώς έχουν προηγηθεί μήνες εντάσεων με το Oruc Reis να πραγματοποιεί έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το καλοκαίρι του 2020. Σημειωτέον ότι το ΝΑΤΟ έχει παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου όσον αφορά την ελληνοτουρκική διαμάχη, παρέχοντας κάποιες φορές ακόμα και έμμεση στήριξη στον Erdogan.

Οι... υποσχέσεις για αύξηση εξοπλιστικών δαπανών

«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες.
Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας.
Η παρούσα Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας.
«Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας.
Ο κορωνοϊός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού.
Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές.
Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Σε όλα αυτά η ατζέντα 20 - 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Συμφωνία Μητσοτάκη – Rama για επιτάχυνση της παραπομπής του θέματος της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη

Σε συμφωνία ότι μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κ. Μητσοτάκης και Αλβανίας, Edi Rama στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδος.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι ο Edi Rama ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία
Τέλος, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Rama για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης