Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ρεφάρουν οι αντασφαλιστές με το underwriting

Ρεφάρουν οι αντασφαλιστές με το underwriting
Μειώνουν το capacity με εξονυχιστικό έλεγχο στο underwriting για να ρεφάρουν την χασούρα από τις αποδόσεις επί των επενδύσεων

Ενισχυμένη κερδοφορία αναμένεται να γράψουν στα βιβλία τους οι αντασφαλιστές, μιας και οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα για αυτούς 
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα συνεχιστούν μόνο μέσα στο 2020, αλλά και το επόμενο έτος.
Αυτό μπορεί να σημαίνει αυξήσεις τιμολογίων και στους πρωτασφαλιστές ή απορρόφηση αυξήσεων ή μετακύληση σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και ανά περίπτωση.

Η σχέση των ελιγμών και του capacity με την άνοδο των τιμών

Τα περιθώρια για ελιγμούς, προσφορές και χαλάρωση τιμών έχουν κυριολεκτικά στενέψει από το 2020 –έτος πανδημίας, με τα πρώτα δείγματα γραφής να ξεκινούν από το 2018.
Το ράλι ανόδου των τιμών των αντασφαλίστρων χτύπησε στα καλύτερα του τον περασμένο Ιανουάριο κατά τις ανανεώσεις.
Ακολούθησαν οι ανανεώσεις τον Απρίλιο και τώρα μέσα στον Ιούνιο όπως γίνεται κάθε χρόνο με τις προβλέψεις να είναι όλες υπέρ των αντασφαλιστών.
Και, ενώ το capacity στην αγορά είναι περιορισμό, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι οι αντασφαλιστές αυτοί που το καθορίζουν με τις επιλογές τους και τα ανοίγματα στον κίνδυνο που επιχειρούν, και όχι η προσφορά κεφαλαίων.
Λέγεται μάλιστα ότι η περιορισμένη όρεξη των αντασφαλιστών για να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους καθοδηγείται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και από την συνεχή ασάφεια και αβεβαιότητα στον κόσμο, καθώς και την αστάθεια στις κεφαλαιαγορές.

Σηκώθηκαν από τις στάχτες τους και μάζεψαν κεφάλαια 15 δισεκατομμυρίων

Πράγματι, οι απώλειες που έγραψαν τα κεφάλαια των αντασφαλιστών το 2020 αποδείχτηκαν προσωρινές, καθώς οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων ανέκαμψαν ταχύτατα από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου.
Η Aon, μάλιστα αναφέρει ότι οι μεγάλοι αντασφαλιστές στην παγκόσμια αγορά και μερικοί νεοεισερχόμενοι παίκτες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους περίπου κάπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και αυτό, για να μην χάσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται από το στένεμα των περιθωρίων (hard) της αγοράς.

Χαμηλές αποδόσεις -έμφαση στο underwriting

Ακόμα και μετά την άνοδο των κεφαλαιαγορών το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα επιτόκια και κατά συνέπεια οι αποδόσεις επί των επενδύσεων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα βάσει των ιστορικών επιπέδων του κλάδου.
Αυτό οδηγεί τους αντασφαλιστές στο να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην κερδοφορία του underwriting για να ισοφαρίσουν τις χαμένες αποδόσεις.
Εν τω μεταξύ, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται, με τον κίνδυνο του πληθωρισμού και τον κίνδυνο των χαμηλών επιτοκίων να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να ροκανίσουν τα αποθέματα των αντασφαλιστών, να επιφέρουν ζημιές και προβλήματα στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων.
Από το σενάριο των τιμών δεν αποκλείονται και τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα χέρια τρίτων.
Οι συγκεκριμένοι διαχειριστές κεφαλαίων που συνεργάζονται με τις αντασφαλιστικές συμβάλλουν στην διαμόρφωση των τιμών στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων.
Η υποχώρηση τέλος των αντασφαλιστικών εξασφαλίσεων λέγεται ότι ευνοεί στην χαλάρωση στην αγορά, αντίθετα μειώνει το capacity, ωθώντας τις τιμές των αντασφαλίστρων προς τα πάνω.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης