Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πήραν την κάτω βόλτα οι ασφαλίσεις εγγυήσεων

Πήραν την κάτω βόλτα οι ασφαλίσεις εγγυήσεων

Οι ασφαλιστικές «πωλούν» οι επιχειρήσεις που σκοντάφτουν και δεν αγοράζουν;

Και ενώ ο νόμος 4541/2018 (ΦΕΚ 31/5/2018) με τροποποίηση του νόμου 4412/2016, ήρε την αποκλειστικότητα των τραπεζών για έκδοση εγγυητικών επιστολών, δίνοντας τη δυνατότητα και σε ασφαλιστικές, μέσω της παροχής Ασφάλισης Εγγυήσεων να συναλλαχθούν με τις επιχειρήσεις και να κάνουν χρυσές δουλειές, η ασφάλιση εγγυήσεων δεν δείχνει να κινείται.

Τι μαρτυρούν οι αριθμοί


Καταποντίστηκαν οι εγγυήσεις των ασφαλιστικών στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Έκλεισαν με πρόσημο αρνητικό, μείον 47,3% στα 1.096.037 ευρώ έναντι τριψήφια ανόδου +171,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και με την συμμετοχή τους στην συνολική ασφαλιστική παραγωγή για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 να φτάνει μόλις στο 0,15% έναντι 0,3% το 2020. Σε καθοδική πορεία και οι πιστώσεις, μείον 3,4% στα 13.910.628 με συμμετοχή 1,9%.
Θα περίμενα πάντως κανείς μετά την έκδοση της εγγυητικής επιστολής 48 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι Ηρακλείου, μέσω του ασφαλιστικού προϊόντος Ασφάλισης Εγγυήσεων – «Surety Bonds» να απογειωθεί το προϊόν, μάλιστα με το άνοιγμα των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.

Η τριμερής συμφωνία


Είναι γιατί ο Εγγυητής δεν δεσμεύεται να δώσει εγγυήσεις στον δικαιούχο για να καλύψει την ενδεχόμενη απώλεια από την αδυναμία του λήπτη της ασφάλισης να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης της τριμερούς συμφωνίας, είναι γιατί οι επιχειρήσεις δεν επιλέγουν τις ασφαλιστικές που να κάνουν την δουλειά τους και πάνε στις τράπεζες; Είναι μήπως γιατί οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κινδύνους χρεοκοπίας και αφερεγγυότητας; Ότι και από τα τρία να είναι στα ταμεία των ασφαλιστικών και των μεσιτών ασφαλίσεων δεν γεμίζουν από το συγκεκριμένο προϊόν.
Η ασφάλιση εγγυήσεων αποτελεί συνήθη πρακτική των επιχειρήσεων στο εξωτερικό στο πλαίσιο σύναψης εμπορικών συμβάσεων, εκτέλεσης έργων ή για την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς.

Πέτυχαν τις αλλαγές που ήθελαν -δεν πετυχαίνουν πωλήσεις;

Οι ασφαλιστικές διατείνονται ότι βοηθάνε τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία εναλλακτική πηγή εγγυοδοσίας, να αυξήσουν την πιστοδοτική τους ικανότητα χωρίς να δεσμεύουν τον τραπεζικό τους δανεισμό. Οι αριθμοί ωστόσο και τα ποσοστά παρά τα μεγάλα έργα υποδομών δεν δείχνουν να υφίσταται η σύνδεση αυτή.
Οι αλλαγές στη νομοθεσία που ζητούσαν οι ασφαλιστικές πιστώσεων και εγγυήσεων (surety bonds) έγιναν. Ο νόμος αποδέχεται την έκδοση εγγυήσεων και από τις ασφαλιστικές, τα ποσοστά ωστόσο αιχμαλωτίζουν το μάτι. Στις διεθνείς αγορές οι εγγυητικές επιστολές που χορηγούνται από ασφαλιστικές φτάνουν το 25% με 30% του συνόλου των εγγυητικών επιστολών που έχουν εκδοθεί με κεφάλαια δισεκατομμυρίων.
Οι ασφαλιστικές ‘πούλησαν’ πως οι επιχειρήσεις παίρνοντας την ασφάλιση εγγυήσεων αποφεύγουν να δεσμεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ή /και να μειώνουν το όριο του τραπεζικού δανεισμού ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την οικονομική τους θέση. Οι επιχειρήσεις γιατί δεν αγοράζουν;

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης