Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αναστολή δασμών για εισαγωγές από 6 χώρες εν όψει του «ψηφιακού φόρου»

tags :
ΗΠΑ: Αναστολή δασμών για εισαγωγές από 6 χώρες εν όψει του «ψηφιακού φόρου»

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν για έξι μήνες τα όποια δασμολογικά αντίποινα κατά της Βρετανίας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αυστρίας

Ως ένδειξη καλής θέλησης, οι ΗΠΑ απέσυραν, λίγη ώρα αφότου τους ανακοίνωσαν, την επιβολή δασμών ύψους 25% σε εισαγόμενα προϊόντα αξίας 2 δισ. δολαρίων από έξι χώρες προκειμένου να προωθήσουν τις διεθνείς συνομιλίες για την επιβολή διεθνούς φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters 2 Ιουνίού 2021.
Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει για έξι μήνες τα όποια δασμολογικά αντίποινα κατά της Βρετανίας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αυστρίας, καθώς εργάζεται για την επίλυση της διαμάχης για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ψηφιακός φόρος

«Οι ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες στην εξεύρεση πολυμερούς λύσης σε μια σειρά από ζητήματα κλειδιά όσον αφορά τη διεθνή φορολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών μας για τους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών», ανακοίνωσε η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι.

Διαπραγματεύσεις

«Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην επίτευξη συμφωνίας σε διεθνή φορολογικά ζητήματα μέσω του ΟΟΣΑ και της G20» ανέφερε η Katherine Tai.  
«Η σημερινή απόφαση άρσης των δασμών προσφέρει χρόνο για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές να σημειώνουν πρόοδο, με τις ΗΠΑ ωστόσο να διατηρούν την επιλογή της επιβολής κυρώσεων, αν αυτό κριθεί επιβεβλημένο στο μέλλον» πρόσθεσε.

Πιέσεις από Γαλλία

Οι εν λόγω δασμοί που βασίζονται σε στοιχεία για τις εισαγωγές του 2019, είχαν ως στόχο να αντισταθμίσουν το ποσό των ψηφιακών φόρων που θα συλλέγονταν από τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω χώρες τις παραπάνω χώρες, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η απειλή των αμερικανικών δασμών κατά της Γαλλίας ως αντιστάθμισμα στους ψηφιακούς φόρους της αποσύρθηκε τον Ιανουάριο.
Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump υποστήριζε ότι οι ψηφιακοί φόροι που είχαν επιβάλει ή σχεδίαζαν να επιβάλουν οι χώρες αυτές αδικούσαν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Amazon, η Google και το Facebook.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης