Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «πράσινα» πλήγματα κατά των ExxonMobil και Shell – Νέα σελίδα στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Τα «πράσινα» πλήγματα κατά των ExxonMobil και Shell – Νέα σελίδα στη μάχη για την κλιματική αλλαγή
Μία δικαστική απόφαση στην Ολλανδία για τη Shell και oi αλλαγές στο ΔΣ στο ExxonMobil που αλλάζουν τα πάντα για τις  λεγόμενες εταιρείες «Big Oil»
Σχετικά Άρθρα
Σειρά από ήττες έναντι των υπερασπιστών της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε αίθουσες γενικών συνελεύσεων και δικαστικές αίθουσες υπέστησαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της ενέργειας που είναι υπεύθυνες για σημαντικό μέρος των παγκόσμιων εκπομπών αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα, αντανακλώντας την εκδηλούμενη ζέση των επενδυτών να ασκούν πιέσεις για πολύ ταχύτερη δράση όσον αφορά την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 27 Μαΐου.

Το ακτιβιστικό fund

Σε λίγες μόνο ώρες την Τετάρτη 26 Μαΐου, οι μέτοχοι του αμερικανικού πετρελαϊκού «γίγαντα» ExxonMobil υποστήριξαν ένα μικρό hedge fund το οποίο υποστηρίζεται από «πράσινους» ακτιβιστές για να συμμετάσχουν στο διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στην αμερικανική εταιρεία ενέργειας Chevron αψήφησαν τις βουλές του management της εταιρείας σε μια σημαντική ψηφοφορία για το κλίμα και ένα ολλανδικό δικαστήριο διέταξε τη Royal Dutch Shell να πάρει πιο επιθετική δράση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο της στρατηγικής της.

Οι «πράσινοι» στόχοι

Εντείνεται από όλες τις πλευρές η πίεση στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να θέσουν βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που συνάδουν με τη Συμφωνία του Παρισιού - η συμφωνία για το κλίμα αναγνωρίζεται ευρέως ως εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή μιας μη αναστρέψιμης κλιματικής κρίσης.
Προς το παρόν, καμία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο δεν έχει αποκαλύψει πώς θα επιτύχει τον στόχο να γίνει επιχείρηση μηδενικού έως το 2050 ή νωρίτερα, περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού από σχεδόν 200 χώρες.
«Πρόκειται για μια ημέρα πλήρους συντριβής για τις Big Oil», δήλωσε ο Bill McKibben, ιδρυτής της εκστρατείας 350.org για το κλίμα της βάσης, μέσω Twitter.
«Χάρη σε όλους όσοι παλεύουν - πιέζεις αρκετά και οι αντίπαλοι πέφτουν σαν ντόμινﻨ.

Τι συνέβη

«Δεν είναι συχνά ότι τρεις από τους μεγαλύτερους ρυπαντές βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα εντός 24 ωρών, αλλά αυτό συνέβη σίγουρα χθες», ανέφεραν οι αναλυτές του Raymond James σε σημείωμα.
«Και οι τρεις ρυπαντές - οι Exxon, Chevron και Shell – βρέθηκαν ενώπιον ενός κοινού θέματος: του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή.

Οι πιέσεις

Τo fund «Engine No.1» που έχει μερίδιο 0,02% στην Exxon, ανέδειξε τουλάχιστον δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην ετήσια γενική συνέλευση της πετρελαϊκής την Τετάρτη (26).
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε καθώς οι ακτιβιστές επιδίωξαν να αναγκάσουν την εταιρεία να επιταχύνει τα σχέδιά της για σταδιακή απόσυρση από την αγορά των ορυκτών καυσίμων..
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Darren Woods είπε την Τετάρτη στο «Closing Bell» του CNBC ότι καλωσόρισε τους νέους σκηνοθέτες. Ο Γουντς πρόσθεσε ότι ανυπομονούσε «να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα σχέδιά μας και μετά να ακούσει τις ιδέες και τις προοπτικές τους».

Εκπομπές άνθρακα

Η διοίκηση της Exxon προσπάθησε να υπογραμμίσει τα μέτρα που λαμβάνει για την ενίσχυση του ρόλου της σε ένα μέλλον χαμηλότερου άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για έρευνα σχετικά με τη δέσμευση άνθρακα και άλλες τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών.
Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι της Chevron, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Exxon, ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης που υπέβαλε ολλανδικός όμιλος Follow This προκειμένου να ενθαρρύνει την πετρελαϊκή εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές αερίων ρυπών.
Η κίνηση υπογράμμισε την ώθηση από μερίδα επενδυτών σε συμμαχία με τους ακτιβιστές που επιθυμούν να επιβάλουν την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.

Συμφωνία του Παρισιού

«H Big Oil μπορεί να στηρίξουν είναι να ακυρώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού.
Οι επενδυτές σε εταιρείες πετρελαίου επιμένουν: θέλουμε να δράσετε μειώνοντας τις εκπομπές τώρα, όχι στο μακρινό μέλλον », δήλωσε ο Mark van Baal, ιδρυτής του Follow This.
Η Chevron δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση, αλλά δεν έχει ακόμη καθορίσει πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ολλανδία

Στην Ευρώπη, ένα ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ότι η Shell πρέπει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019.
Αυτή είναι μια πολύ μεγαλύτερη περικοπή από τον τρέχοντα στόχο της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές της κατά 20% έως το 2030.
Η δικαστική απόφαση ανέφερε επίσης ότι η Shell είναι υπεύθυνη για τις δικές της εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και για τους προμηθευτές της, γνωστές ως εκπομπές τύπου Scope 3.
Η δικαστική απόφαση θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που υποχρεώθηκε νομικά μία εταιρεία να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Εκπρόσωπος της Shell είπε ότι η εταιρεία «περιμένει» να ασκήσει έφεση στην «απογοητευτική» δικαστική απόφαση.

Τι έπεται

Ο Tom Cummins, στέλεχος στη δικηγορική εταιρεία Ashurst, δήλωσε στο CNBC ότι η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου για τη Shell θα μπορούσε να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Είναι αναμφισβήτητα η πλέον σημαντική δικαστική απόφαση που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, βάσει της οποίας οι εταιρείες και όχι μόνο οι κυβερνήσεις μπορεί να είναι ο στόχος δικαστικών ενεργείας με αντικείμενο της αλλαγή της περιβαλλοντικής στρατηγικής τους», δήλωσε ο Cummins.

Αξιώσεις και συνέπειες

«Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εξετάσουν την απόφαση, όπως και οι ομάδες πίεσης και οι νομικοί για να δουν εάν υπάρχουν περιθώρια για παρόμοιες αξιώσεις έναντι άλλων εταιρειών σε άλλες χώρες».
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ότι η δικαστική απόφαση ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Per Magnus Nysveen, επικεφαλής αναλυτής της Rystad Energy με έδρα το Όσλο, δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι μια τελική δικαστική απόφαση θα καταδίκαζε τις εταιρείες πετρελαίου για τις λεγόμενες «εκπομπές τελικής χρήσης».

Τελικός χρήστης

«Οι εκπομπές ''τελικών χρηστών'' θα πρέπει να αποτελούν μεγαλύτερη ευθύνη εκ μέρους του καταναλωτή.
Κατά τη γνώμη μου, αυτή η απόφαση έχει αμελητέα πιθανότητα να επιβιώσει κατά την εξέτασή της σε δεύτερο βαθμό », δήλωσε ο Nysveen.
«Δεν προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, ότι βλέπουμε αυτή τη δικαστική απόφαση να λαμβάνεται από χαμηλόβαθμο δικαστήριο στην Ολλανδία, καθώς η κοινή γνώμη της χώρας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις κλιματικές επιπτώσεις της βιομηχανίας ενέργειας», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης