Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνες ακροβασίες Στουρνάρα προκαλούν σύγχυση στους επενδυτές για τις τράπεζες – Τι αναφέρει σε επιστολή κινδυνολογίας

Επικίνδυνες ακροβασίες Στουρνάρα προκαλούν σύγχυση στους επενδυτές για τις τράπεζες – Τι αναφέρει σε επιστολή κινδυνολογίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας λοιπόν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επαναφέρει τη «νεκρή» bad bank στο προσκήνιο κινδυνολογεί

Σχετικά Άρθρα
Σε επικίνδυνες ακροβασίες και εικασίες προβαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προκαλώντας σύγχυση στους επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά από πλειάδα αποτυχημένων προβλέψεων – πλέον μπορεί και να γραφεί στο βιβλίο Γκίνες για τον κεντρικό τραπεζίτη με τις πιο αποτυχημένες προβλέψεις στην Ιστορία – σε επιστολή που έστειλε στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για καταπτώσεις στις κρατικές εγγυήσεις που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ηρακλή.

Για να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα:

1)Είναι αληθές ότι εάν το ελληνικό Δημόσιο δεν παρείχε κρατικές εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια, να πάρουν rating από τους οίκους αξιολόγησης και να επιτύχουν μηδενικό ρίσκο στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό του ισολογισμού τους.
Με βάση το μοντέλο που ισχύει στην Ιταλία, καθώς ο Ηρακλής είναι αντιγραφή του ιταλικού μοντέλου, το Δημόσιο αναλαμβάνει ουσιαστικά τον κίνδυνο των τραπεζών μέσω της εγγύησης που χορηγεί στα κύρια ομόλογα (senior bonds) στις ελληνικές τράπεζες.
Τα senior bonds τα διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, όπως και τα mezzanine, τα μεσαίου κινδύνου ομόλογα, τα οποία όμως δεν φέρουν κρατική εγγύηση.

2)Το ζήτημα της πιθανής κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων έχει αναλυθεί ουκ ολίγες φορές από το Bankingnews και αυτό γιατί τα mezzanine ομόλογα έχουν σχεδόν μηδενική αξία, οπότε αυξάνεται το ρίσκο στα κύρια ομόλογα.
Μάλιστα το Bankingnews έχει εκτιμήσει ότι σε σημερινές τιμές το ελληνικό Δημόσιο θα έπαιρνε μια ζημία της τάξεως των περίπου 3-3,5 δισ. ευρώ εάν έληγαν σήμερα όλα τα κύρια ομόλογα.
Ωστόσο έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα να βοηθηθούν οι ελληνικές τράπεζες με το λιγότερο δυνατό κόστος για το Δημόσιο.

3)Ο Ηρακλής αποδείχθηκε η βέλτιστη λύση για τις ελληνικές τράπεζες για τους εξής λόγους:
Α)Βοήθησε τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs σε μονοψήφια ποσοστά για όλες το 2021 και 2022
Β)Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων από τις αγορές.
Γ)Για τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στην Ελλάδα σχεδόν 72 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να έχουν μόνο έναν ρόλο διαμεσολάβησης αλλά μέσω του μηχανισμού μόχλευσης να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Δ)Μέσω της σταθερότητας που επέφερε ο Ηρακλής στις ελληνικές τράπεζες οι καταθέσεις το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν κατά 24 δισ. ενώ οι τράπεζες έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρευστότητα ύψους 50 δισ.
Ο Ηρακλής λοιπόν ήταν ο μηχανισμός για να αρθεί ο φόβος από τους επενδυτές και το ρίσκο αυτής της προσπάθειας το πήρε το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ρίσκο δεν είναι τόσο κραυγαλέα μη διαχειρίσιμο.

Επικίνδυνες, άστοχες και αποτυχημένες προβλέψεις Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας πλέον μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως τον κεντρικό τραπεζίτη που σε ότι έχει εκτιμήσει… έχει πέσει έξω.
Να θυμηθούμε:

  • Τις εκτιμήσεις Στουρνάρα ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές επί εποχές ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα ωστόσο βγήκε και δανείστηκε από τις αγορές.

  • Τις εκτιμήσεις Στουρνάρα για την ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) που τελικά απορρίφθηκε και καλώς απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
  • Την εισήγηση Στουρνάρα για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) η οποία απορρίφθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού M. Vestager.
  • Την εισήγηση Στουρνάρα για bad bank στην Ελλάδα την οποία απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.
  • Την εισήγηση Στουρνάρα για χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM για το σκέλος της Υγείας, την οποία απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση
  • Τις εκτιμήσεις Στουρνάρα για την πορεία της ύφεσης το 2020, οι οποίες όλες εντυπωσιακά ήταν αποτυχημένες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας λοιπόν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επαναφέρει τη «νεκρή» bad bank στο προσκήνιο κινδυνολογεί, όπως κινδυνολογούσε όταν εκτιμούσε ότι τα νέα NPEs που θα προκύψουν από την πανδημία θα ήταν 10 δισ. ευρώ, με μέγιστο δυσμενούς σεναρίου 18 δισ., και τελικώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα NPEs της τάξεως των 3-4 δισ. ευρώ.
Η επιστολή Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε σκοπό να προειδοποιήσει με καλές προθέσεις, αλλά να κινδυνολογήσει με κακές προθέσεις, να δημιουργήσει εντυπώσεις με στόχο να επαναφέρει την πρόταση για bad bank, η οποία έχει απορριφθεί από όλες τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο SSM, οι ελληνικές τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς επενδυτές έχουν αποδοκιμάσει και απορρίψει την bad bank.
Οι μόνοι που υποστηρίζουν την bad bank είναι οι διοικούντες στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτοί δηλαδή που εποπτεύουν την Attica Bank, η οποία σήμερα έχει -200 εκατ. αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Μια τράπεζα δηλαδή εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος… και σε αυτήν τα έκανε μαντάρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης