Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλπάζει ο κορωνοϊός στην Ινδία: Πάνω από 24,7 εκατ. τα κρούσματα, ξεπέρασαν τους 270.000 οι θάνατοι

Καλπάζει ο κορωνοϊός στην Ινδία: Πάνω από 24,7 εκατ. τα κρούσματα, ξεπέρασαν τους 270.000 οι θάνατοι
Πλέον, τα θύματα της πανδημίας στην Ινδία ξεπερνούν το όριο των 270.000 νεκρών

Το επίπεδο των 4.000 θανάτων ξεπέρασε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αν και μειώθηκε, παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 310.000.
Πλέον, τα θύματα της πανδημίας στην Ινδία ξεπερνούν το όριο των 270.000 νεκρών.
Τις προηγούμενες 24 ώρες οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4.077 και οι νέες μολύνσεις κατά 311.170, αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Την τελευταία εβδομάδα οι θάνατοι πλησίασαν τους 28.000 αθροιστικά και τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έχει φθάσει τα 3,6 εκατομμύρια.
Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτούς των ΗΠΑ (585.702 θύματα) και της Βραζιλίας (434.715 θάνατοι), και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, έπειτα από αυτόν των ΗΠΑ (32,95 εκατ.).
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας ανέφεραν στις 15/5 ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε αυτή την εβδομάδα στο 19,8% από το 21,9% στα τεστ που είχαν διενεργηθεί την περασμένη, κάτι που δημιουργεί λπίδες ότι ο ρυθμός εξάπλωσης σταθεροποιείται.

Αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας

H Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Φεβρουάριο, γεγονός που έθεσε υπό ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Πάντως, τα κρούσματα μειώνονται στα ομόσπονδα κράτη που χτυπήθηκαν αρχικά, όπως η Μαχαράστρα, μετά την επιβολή lockdowns, ενώ Δυτική Βεγγάλη επιβλήθηκαν από την Κυριακή 16/5 περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών για 14 ημέρες.
Ωστόσο, εκρήξεις κρουσμάτων καταγράφονται σε άλλα ομόσπονδα κράτη, όπως το Ταμίλ Ναντού, αλλά και σε αγροτικές περιοχές στην επαρχία
Αλλά καταγράφονται εκρήξεις κρουσμάτων σε άλλα ομόσπονδα κράτη, όπως το Ταμίλ Ναντού, και σε αγροτικές περιοχές στην επαρχία.

Περί εμβολιασμών

Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, περίπου 182 εκατ. πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου από την 16η Ιανουαρίου, ενώ έχει ανοσοποιήσει πλήρως μέχρι σήμερα 40,4 εκατ. ανθρώπους, ήτοι μόλις το 2,9% των 1,35 δισεκ. κατοίκων της.
Την 1η Μαΐου η κυβέρνηση ανέφερε ότι άρχισε ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων άνω των 18 ετών, ωστόσο σε πολλά ομόσπονδα κράτη δεν έχει συμβεί αυτό εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης δόσεων.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Ινδίας διαβεβαίωσε στις 15/5 ότι ως τον Ιούλιο η Ινδία θα έχει διαθέσιμες 516 εκατ. δόσεις εμβολίων.
Και ενώ η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Modi αποκλείει την επιβολή εθνικού lockdown, ενώ τοπικές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση, όπως στη Δυτική Βεγγάλη.

Πτώματα ασθενών σε ποταμούς

Πεταμένα σε ποταμούς της Ινδίας βρέθηκαν πτώματα ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19, όπως αναφέρει επιστολή της κυβέρνησης ομόσπονδου κράτους που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη παραδοχή ότι εφαρμόζεται αυτή η ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, η οποία ίσως να οφείλεται στη φτώχεια και το φόβο για την ασθένεια που επικρατεί στα χωριά.

Σοκ προκαλούν στην Ινδία οι εικόνες πτωμάτων να παρασέρνονται από το ρεύμα στον ποταμό Γάγγη, τον οποίο οι ινδουιστές θεωρούν ιερό, αν και τα μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει την πρόσφατη αύξηση των πτωμάτων που εντοπίζονται στους ποταμούς με την πανδημία, το βόρειο κρατίδιο Uttar Pradesh (Ουτάρ Πραντές) με 240 εκατομμύρια κατοίκους, δεν είχε σχολιάσει δημοσίως το θέμα μέχρι τώρα.
"Η κυβέρνηση διαθέτει πληροφορίες ότι τα πτώματα όσων υποκύπτουν στην covid-19 ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια ρίχνονται σε ποταμούς, αντί να ταφούν με τον σωστό τρόπο", σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Manoj Kumar Singh σε επιστολή του με ημερομηνία 14 Μαΐου προς τους επικεφαλής των περιφερειών της Uttar Pradesh .
"Ως αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής, πτώματα έχουν εντοπιστεί σε ποταμούς σε πολλές περιοχές", πρόσθεσε ,ενώ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η επιστολή είναι αυθεντική, αν και πρόσθεσε ότι στις νεκροψίες που διενεργήθηκαν σε τέσσερα ή πέντε πτώματα στην περιφέρεια Γκαζιπούρ του κρατιδίου δεν εντοπίστηκε μόλυνση από τον κορωνοϊό.
"Τα πτώματα έχουν αποσυντεθεί, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούσε να εντοπιστεί ο κορωνοϊός στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται", σχολίασε ο ίδιος.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Modi κάλεσε τους αξιωματούχους το Σάββατο 15/5 να αυξήσουν τους πόρους που διαθέτουν για την υγεία στις περιοχές της υπαίθρουόπου ζει το 70% του πληθυσμού της χώρας και να ενισχύσουν την εποπτεία τους, καθώς η covid-19 εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στα χωριά της Ινδίας, αφού ρήμαξε τις πόλεις.
Το κρατίδιο Uttar Pradesh που έχει περισσότερους κατοίκους από όσους η Βραζιλία ή το Πακιστάν, έχει πληγεί σφοδρά και μάλιστα, υγειονομικοί αναφέρουν ότι πολλά κρούσματα στα χωριά του κρατιδίου δεν αναφέρονται ποτέ.
Στην επιστολή του ο Manoj Kumar Singh κατήγγειλε ότι η έλλειψη πόρων για την αγορά υλικών, όπως ξύλων για τις αποτεφρώσεις, οι θρησκευτικές δεισιδαιμονίες σε κάποιες κοινότητες και το γεγονός ότι οι οικογένειες εγκαταλείπουν τους ασθενείςν καθώς φοβούνται την ασθένεια είναι μεταξύ των πιθανών λόγων που έχει αυξηθεί ο αριθμός των πτωμάτων που πετιούνται στα ποτάμια.
Ο ίδιος ζήτησε από αξιωματούχους των χωριών να διασφαλίσουν ότι δεν θα ρίχονται πτώματα στους ποταμούς και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου θα πρέπει να καταβάλει στις φτωχές οικογένειες 5.000 ρουπίες (περίπου 56 ευρώ) για να αποτεφρώνουν ή να θάβουν τους νεκρούς τους.
Παράλληλα οι αρχές του Uttar Pradesh (Ουτάρ Πραντές) έχουν ζητήσει από την αστυνομία να πραγματοποιεί περιπολίες στους ποταμούς.
Πάντως, η αύξηση του αριθμού των νεκρών έχει φέρει στα όριά τους τα αποτεφρωτήρια σε πολλές περιοχές και έχει αυξήσει το κόστος της ταφής.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Uttar Pradesh, ο Navneet Sehgal , στις 15/5 διέψευσε τις πληροφορίες του Τύπου ότι έως και 2.000 πτώματα πιθανών θυμάτων του κορωνοϊού έχουν ανασυρθεί από τους ποταμούς του κρατιδίου και του γειτονικού Bihar τις τελευταίες ημέρες.
"Εξακολουθούμε να ανασύρουμε 10 με 20 πτώματα κατά καιρούς", δήλωσε ο Navneet Sehgal στο Reuters και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι κάποιων χωριών που βρίσκονται δίπλα σε ποταμούς δεν αποτεφρώνουν τους νεκρούς τους λόγω των ινδουιστικών παραδόσεων που ισχύουν στη διάρκεια θρησκευτικών γιορτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης