Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βαρβιτσιώτης: Να μη γίνει αποσύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Βαρβιτσιώτης: Να μη γίνει αποσύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Μαυροβούνιο και Σερβία

Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ και να μη γίνει αποσύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τη διπλωματία σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις «μικρές» χώρες.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Anders Wivel.
«Δεν είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε την αποδύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Θεωρούμε ότι θα ήταν καταστροφική για το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή.
Θέλουμε ακόμη το Μαυροβούνιο και η Σερβία να επιταχύνουν τις δικές τους διαδικασίες».
Όπως επεσήμανε, με την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η Ελλάδα θα μοιράζεται χερσαία σύνορα με κράτη-μέλη που μοιράζονται τις ίδιες κοινές αξίες.
Ανέφερε δε πως η νέα διαδικασία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που υιοθέτησε πέρσι η ΕΕ έχει στόχο η ενταξιακή διαδικασία να είναι αξιόπιστη και πιο γρήγορη από την παλιά, που περιελάμβανε άνοιγμα κεφαλαίων και ατελείωτες συζητήσεις.
«Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της και να μην καθυστερήσει άλλο αυτές τις διαδικασίες», σημείωσε.
«Η διαδικασία πρέπει να είναι αξιόπιστη και αναστρέψιμη σε περίπτωση που κάποιο υποψήφιο προς ένταξη κράτος κάνει πίσω σε κάποιες από τις υποχρεώσεις του».

Το μέλλον της Ευρώπης

Αναφορικά με τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η αρχή του βέτο, καθώς μια τυχόν κατάργησή του θα ήταν ενάντια στις αξίες και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ακόμη τη σημασία οι χώρες να βρίσκονται μέσα σε μία «κοινή ομάδα» στην οποία θα υπάρχουν κοινοί κανόνες, δίνοντας το παράδειγμα των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας, οι σχέσεις των οποίων ομαλοποιήθηκαν όταν εντάχθηκαν και οι δύο στην ΕΕ.
Είναι σημαντικό, όπως είπε, τα κράτη-μέλη να ακολουθούνται οι ίδιες πρακτικές, να συνεισφέρουν δείχνοντας αλληλεγγύη στο βαθμό που μπορούν, και να ακολουθούν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων.
«Για τις μικρές χώρες είναι σημαντικό να ξέρουν τι γείτονες έχουν.
Είναι άλλο να έχεις δύσκολους γείτονες που αμφισβητούν την κυριαρχία της χώρας σου και άλλο να έχεις "ξαδέρφια" δίπλα σου, με τα οποία μοιράζεσαι τις ίδιες κοινές αξίες και έχεις οικονομική συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη της ενίσχυσης της συνεργασίας μας, την ανάγκη να υιοθετήσουμε κοινά ιατρικά και εμβολιαστικά σχέδια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», τόνισε.
«Χαίρομαι που έχουμε μια κοινή στρατηγική εμβολιασμών, διαφορετικά η ΕΕ θα διαλυόταν από το εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών για τα εμβόλια», σημείωσε. «Χρειαζόμαστε διευρυμένη διεθνή συνεργασία.
Εμείς που είμαστε στην προνομιακή θέση να έχουμε αυτά τα εμβόλια για εμάς, πρέπει να μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως με τους άμεσους γείτονές μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης