Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο άνοιγμα στις 14/5 – Καθολικός εμβολιασμός των νησιών άνω των 10.000 κατοίκων

Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο άνοιγμα στις 14/5 – Καθολικός εμβολιασμός των νησιών άνω των 10.000 κατοίκων
Συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη 11/5 οι λοιμωξιολόγοι
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας θα ισχύσουν από την ερχόμενη Παρασκευή 14/5 καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και με αφορμή το άνοιγμα του τουρισμού, να προχωρήσει στην χαλάρωση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χαλάρωση αυτή είναι απόφαση κυρίως πολιτική παρά υγειονομική, αν και παραδέχονται πως τα οριζόντια μέτρα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και ότι πλέον τα κύρια «όπλα», είναι τα εμβόλια και τα self test.
Υπό αυτά τα δεδομένα, και αν και ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι απειλητικός αν κρίνει κανείς από τα νέα κρούσματα αλλά και την πίεση στο ΕΣΥ, από τις 14/5 θα λάβει χώρα ένα μεγάλο άνοιγμα σε μια σειρά από δραστηριότητες, το οποίο θα οριστικοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα κατά την αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.
Όλα δείχνουν πως από την ερχόμενη Παρασκευή 14/5 με το άνοιγμα του τουρισμού, θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με σύσταση για την ύπαρξη αρνητικού self test ενώ δεν αποκλείεται το self test να είναι υποχρεωτικό σε όσους μεταβαίνουν σε νησιά.
Παράλληλα από την ίδια ημέρα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:00 τα μεσάνυχτα (από 11:00 που είναι σήμερα), γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία της εστίασης ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να καταργηθεί η αποστολή sms για μετακινήσεις.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται αλλαγές να υπάρξουν και στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου, με το αρμόδιο υπουργείο να πιέζει για κατάργηση του click away και του click inside και της αντίστοιχης αποστολής μηνύματος στο 13032.
Την ίδια στιγμή, σε τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τους περιφερειάρχες της χώρας, ανακοίνωσε τον οριζόντιο εμβολιασμό των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Καθολικός εμβολιασμός των νησιών

Με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να γίνει ο καθολικός εμβολιασμός των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.
«Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου.
Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό.
Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους.
Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας», τόνισε ο ο Κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου.
Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ  έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.
Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.
«Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας.
Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας.
Είναι λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσετε εσείς, να αξιοποιήσει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσει υπέρ του εμβολιασμού τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων σας.
Η οργάνωση, άλλωστε, της εκστρατείας με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια.
Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμοί σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης έως τέλη Ιουνίου

«Ο στόχος είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των νησιών της Ελλάδας, με εξαίρεση την Κρήτη, έως το τέλος του Ιουνίου.
Ο σχεδιασμός για τα νησιά ξεκίνησε όταν ξεκινήσαμε γενικά την επιχείρηση Ελευθερία.
Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθολικο εμβολιασμό σε 32 νησιά, με αρκετά πολύ καλή συμμετοχή μέχρι στιγμής και ολοκληρώνουμε μέχρι 31/5 τον εμβολιασμό σε άλλα 36 νησιά.
Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό στα υπόλοιπα 19 νησιά τα οποία απομένουν για να ολοκληρώσουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Mάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο εμβολιασμού για τα νησιά.


Πελώνη: Δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα η χώρα – Σταδιακά ανοίγματα με αυστηρή επιτήρηση

Τη θέση πως η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία υποστήριξε πως «πηγαίνουμε σε σταδιακά ανοίγματα με αυστηρή επιτήρηση».
Σε δηλώσεις της στο Θέμα Fm η κα.Πελώνη είπε πως «είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα», αν και όπως είπε, «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε».
Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι επιταχύνονται, ότι γίνονται περί τους 100.000 εμβολιασμούς τη μέρα, ότι τον Ιούνιο θα ανοίξουν και οι άλλες ηλικιακές ομάδες.
«Όσο προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο μεγαλύτερη ελευθερία θα ανακτούμε και αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια.
Θα πρέπει ωστόσο να προσέχουμε, να μην εφησυχάζουμε, εμβολιασμένοι και μη» τόνισε η κα.Πελώνη, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση στην ΕΕ όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί.
Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα προνόμια στους εμβολιασμένους, τόνισε ότι «είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει σε ιατρικό επίπεδο, τόσο από αμερικανικούς όσο και από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και η οποία αναπόφευκτα έρχεται» αν και επανέλαβε ότι «κανονιστικά η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν».

Ανακοινώσεις στις 13/5 για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη 13/5 από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Ποιες δραστηριόττητες και πότε ανοίγουν

Επίσης, στις 17/5 αναμένεται να λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ωδεία, οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια ενώ αυτήν την εβδομάδα θα εξεταστεί και το εάν θα ανοίξουν την ίδια ημέρα και τα γυμναστήρια.
Τα σενάρια που έκαναν λόγο για προβάδισμα των εμβολιασμένων διέψευσε κατηγορηματικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων για όλους τους πολίτες.
Από τις 21/5 θα αρχίσουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου.
Πάντως και ενώ το σχέδιο προβλέπει σταδιακό άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων εντός του μήνα, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας πως η επιδημία παρουσιάζει μια εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση καθώς ναι μεν μειώνεται ο αριθμός των νοσηλειών αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.
Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί ποντάρουν στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που θα γίνουν το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου αλλά και στη διεύρυνση της χρήσης των self test σε μια σειρά εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Βατόπουλος: Περισσότερο πολιτική παρά υγειονομική η απόφαση για τις μετακινήσεις

Τη θέση πως η απόφαση για να επιτραπούν από την ερχόμενη Παρασκευή 14/5 οι μετακινήσεις από νομό σε νομό είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο υγειονομική διατύπωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι τα οριζόντια μέτρα έχουν κλείσει τον κύκλο τους και με τα αυξανόμενα μέτρα και τον εμβολιασμό μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, καθώς όπως είπε η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Όπως είπε, αυτή την στιγμή έχουμε 2 όπλα, τα εμβόλια και τα self test ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν το τελευταία και να δηλώνονται.
Αναφορικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, δήλωσε πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλους ίσως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για περισσότερες ελευθέριες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με δική τους απόφαση.
Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να νιώσει ασφαλής μετά τον εμβολιασμό του ο κ.Βατόπουλος είπε πως τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, σημειώνοντας πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τρίτη δόση του εμβολίου.
Για τα εμβόλια σε εφήβους υπογράμμισε πως πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους.

Σχολεία: Το μεγάλο στοίχημα με τα self test - Στόχος να μην κλείσουν ξανά οι αίθουσες

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η χθεσινή (10/5) ημέρα επιστροφής στα σχολεία για μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι τα σχολεία να μην ξανακλείσουν, να διενεργηθούν ομαλά οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά λύκεια και στις 15 για τα Επαγγελματικά και να επαναρχίσει νωρίτερα, η επόμενη σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να «πειραχτεί» ο Αύγουστος, καθώς συνδέεται με τις διακοπές.
Αρκετοί μαθητές με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, πήγαν σήμερα στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος καθώς χθες το απόγευμα σημειώθηκε υπερφόρτωση της εφαρμογής για τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test στην πλατφόρμα.
Όπως φάνηκε οι περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί μπήκαν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα κάποιες ώρες χθες το απόγευμα να μην ήταν εύκολη η πρόσβαση και για κάποια ώρα αργά το βράδυ αδύνατη.
Την ίδια ώρα, πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωναν ότι τα προβλήματα που υπήρξαν χθες, κατά την πρώτη υποβολή των δηλώσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν αναμένεται να επαναληφθούν την Τετάρτη, οπότε και πάλι θα πρέπει να υποβληθούν τα αποτελέσματα των self test των μαθητών.
Τα προβλήματα αποδίδονται στη μαζική είσοδο των γονέων στην πλατφόρμα το απόγευμα της Κυριακής, παράλληλα όμως με πολίτες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν λόγω εργασιών αναβάθμισης στις πλατφόρμες των ψηφιακών υπηρεσιών.
Πάντως, όσοι τυχόν αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ηλεκτρονική υποβολή του αποτελέσματος, μπορούν πάντα να τυπώσουν τη σχετική φόρμα, να τη συμπληρώσουν και να την υποβάλουν χειρόγραφη στο σχολείο.
Το υπουργείο Παιδείας έβγαλε ανακοίνωση για την διδακτέα ύλη ενώ βάζει θετικό πρόσημο στη χθεσινή ημέρα καθώς τα όποια προβλήματα κρίνονται ως μεμονωμένα και η πλειονότητα των μαθητών και εκπαιδευτικών έκανε το τεστ και πήγε με τη σχετική βεβαίωση στο σχολείο ενώ η συμμετοχή ήταν μεγάλη.
Το «τοπίο» περιλαμβάνει υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα, που είναι διαθέσιμα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Επίσης από χθες δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές καθώς και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών για τη προετοιμασία των εξετάσεων, μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών

Θεμιστοκλέους: Τελευταίο 10ήμερο Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού για 30άρηδες και 40 - 44 με όλα τα εμβόλια

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου, δηλαδή του τρέχοντος μήνας, θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 30άρηδες, χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34.
Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για τους 40άρηδες και 30άρηδες και εξασφαλιστούν τα εμβόλια, τον Ιούνιο πιθανόν να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24.
Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.740.000 εμβολιασμοί.
Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%.
Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.
Ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών.
Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.
Οι παραλαβές των εμβολίων είπε ότι προχωρούν κανονικά και τέλος του μήνα θα ανοίξουν και άλλες ηλικιακές ομάδες για εμβολιασμό.

Θεοδωρίδου: Με προσοχή ο εμβολιασμός των παιδιών

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο θέμα των εμβολίων και πρόσφατα αναθεωρήθηκαν σε Βρετανία και Γερμανία οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και αυτές οι συστάσεις στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.
Στη Βρετανία συστήνεται ο εμβολιασμός άνω των 40 ετών και στη Γερμανία άνω των 18 ετών.
Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.
Αναφέρθηκε και στη χορήγηση άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού, ωστόσο μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια συστήνεται η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο.
Μίλησε επίσης για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών.
Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά, είπε, είναι μικρός και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους.
Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει καλή αποτελεσματικότητα, αλλά τα παιδιά δεν μικροί ενήλικες.
Αν και θα υπάρξει σύντομα δυνατότητα για τον εμβολιασμών των παιδιών, αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει.
Το κύριο βάρος του τείχους προστασίας είναι οι ενήλικες.
«Ας μην σκεφτόμαστε τα παιδιά όσο υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Self test: Διατίθενται από 10/5 έως και τις 12/5 μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα

Από 10/5 έως και την Τετάρτη 12/5 θα διατίθενται μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα τα self test.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν δύο self test.
Από τις 13/5 έως και τις 19/5 οι δικαιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν και αυτοί να παραλάβουν δύο δωρεάν self test.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας στο παραπάνω διάστημα θα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 - 16 Μαΐου και 17 - 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.
Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Ποιοι υποχρεούνται σε self test

Παράλληλα, από χθες 10/5 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Tα self-tests που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.
Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».
Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Στους 11.089 οι νεκροί

Στους 11.089 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 10/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.904, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 48 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
e1_11.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.089 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732 (χθες 728).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

e2_12.jpg
To 82,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.199 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 383 (ημερήσια μεταβολή +3,51%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 377 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

xartis_10_5.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης