Τένις

Η «μηχανή» Ντόμινικ Τιμ βρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό

Η «μηχανή» Ντόμινικ Τιμ βρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό
Ο Αυστριακός τενίστας δείχνει να βρίσκει και πάλι τα πατήματα του, μετά από μία δύσκολη περίοδο.
Σχετικά Άρθρα

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020, ο Ντόμινικ Τιμ βίωσε την σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του. Στον τελικό του US Open ο 27χρονος επικράτησε του Σάσα Ζβέρεφ με 3-2 σετ (2–6, 4–6, 6–4, 6–3, 7–6 [8–6]), κατακτώντας έτσι το πρώτο Grand Slam της καριέρας του. Το 2020 ολοκληρώθηκε με «γλυκόπικρη» γεύση για τον ίδιο, καθώς ηττήθηκε στον τελικό του ATP Finals από τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ με 2-1 (4–6, 7–6 [7–2] και 6–4), χάνοντας στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, μετά το 2019 και τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Η έλλειψη κινήτρου

Το 2021 ξεκίνησε δύσκολα για τον Τιμ, καθώς αποκλείστηκε νωρίς από ATP Cup, Australian Open, Doha Open και Dubai Open. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, αντιμετώπιζε για αρκετό καιρό ένα πρόβλημα στο γόνατο, το οποίο δεν του επέτρεπε να αγωνιστεί στο 100%, ωστόσο αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο.

Η κατάκτηση του US Open και η πανδημία του COVID-19 «χτύπησαν» άσχημα ψυχολογικά τον Αυστριακό, έχοντας χάσει πλέον το κίνητρο του. Όπως είπε, «Για 15 χρόνια κυνηγούσα τον μεγάλο μου στόχο, δεν κοιτούσα ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Όμως κατά την διάρκεια της προετοιμασίας έπεσα σε μία ”τρύπα”». Το ρεκόρ με 5 νίκες και 4 ήττες μέσα στο 2021 τα έλεγε όλα, με τον ίδιο να ψάχνει ένα restart.

Το «σαββατικό» και η επιστροφή

Το πρώην Νο1 του κόσμου, Ματς Βιλάντερ, σχολίασε την κατάσταση του Τιμ, χαρακτηρίζοντας την ως «τον θάνατο ενός αθλητή». Συγκεκριμένα, «για έναν τενίστα, το απόλυτο σημάδι της κατάθλιψης είναι όταν βρίσκεται στο γήπεδο και δεν νιώθει πια το κίνητρο για να κερδίσει».

Είχε έρθει πλέον η ώρα για το Νο4 του κόσμου να κοιτάξει τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί προσωρινά από το tour. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος ήταν η επιστροφή του στο Serbian Open (19 - 25 Απρλίου), ωστόσο τελικά αυτή μεταφέρθηκε λίγο αργότερα, στην Μαδρίτη.

«Απόβαση» στη Μαδρίτη

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή έγινε σχεδόν 2 μήνες μετά από το Ντουμπάι, με τον Τιμ να δηλώσει συμμετοχή στο Mutua Madrid Open. Πέρασε χωρίς αγώνα στους «16», όπου και αντιμετώπισε τον Μάρκος Γκιρόν, ξεπερνώντας εύκολα το εμπόδιο του Αμερικανοί με 2-0 (6-1 και 6-3), την πρώτη του νίκη μετά από σχεδόν 2,5 μήνες. Μετά από τον αγώνα δήλωσε, «Χρειάζομαι το 100% σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού μου, δεν μπορούσα να το κάνω αυτό σε Ντόχα, Ντουμπάι, ή στο Australian Open».

Στον 4ο γύρο βρήκε απέναντι του τον Άλεξ Ντε Μινόρ, νικώντας τον Αυστραλό με 2-0 (7-6 [9-7] και 6-4) και τον Τζον Ίσνερ να είναι το εμπόδιο του στα προημιτελικά. Το σέρβις – δυναμίτης του Αμερικανού δυσκόλεψε τον Τιμ, ο οποίος έχασε το πρώτο σετ με 3-6. Στην συνέχεια πέτυχε όμως την μεγάλη ανατροπή, παίρνοντας τον αγών με 2-1 (3-6, 6-3 και 6-4).

Ανεξαρτήτως της μετέπειτα πορείας του στη Μαδρίτη, ο Τιμ φαίνεται να έχει αφήσει πίσω τους «δαίμονες» του. Με στόχο μία καλή εμφάνιση στο Roland Garros (30 Μαΐου - 13 Ιουνίου), ο 27χρονος ανεβάζει σταθερά στροφές και δείχνει να έχει βρει τον παλιό καλό του εαυτό.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης