Τένις

Το Μόντε Κάρλο ήταν οικογενειακή υπόθεση για τον Τσιτσιπά

Το Μόντε Κάρλο ήταν οικογενειακή υπόθεση για τον Τσιτσιπά
Τελικά δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα μέλος της οικογένειας πανηγύρισε στο πριγκιπάτο.
Το Μονακό αφήνει μία γλυκιά γεύση σε ολόκληρη την οικογένεια Τσιτσιπά, όχι μόνο για το γεγονός πως αποτελεί πλέον την μόνιμη κατοικία και την βάση του Στέφανου. Αρχικά, τα αδέρφια Τσιτσιπά κατάφεραν να πετύχουν την πρώτη τους νίκη στα διπλά σε τουρνουά Masters 1.000, με τον Πέτρο να κάνει άλμα 100 (!) θέσεων στην κατάταξη. Ωστόσο είναι πλέον και η πόλη στην οποία ο Στέφανος κατέκτησε τον πρώτο τίτλο σε 1.000άρι τουρνουά της καριέρας του, βαδίζοντας στα χνάρια της μητέρας του, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα.
 
Ο Έλληνας πρωταθλητής, σε μία ξεκάθαρη επίδειξη ταλέντου και ανωτερότητας, επιβλήθηκε του Αντρέι Ρούμπλεφ με 2-0 (6-3 και 6-3) στον τελικό του Monte-Carlo Masters, κατακτώντας έτσι το πρώτο 1000άρι της καριέρας του και 6ο συνολικά τίτλο. Αυτή η επικράτηση εδραιώνει τον 22χρονο στην 5η θέση κατάταξης με 7.860 βαθμούς, αυξάνοντας την διαφορά από τον 6ο Σάσα Ζβέρεφ στους 1.735 βαθμούς. Την ίδια ώρα, με την χωμάτινη σεζόν να έχει ξεκινήσει για τα καλά και τους πάντες να έχουν «κυκλώσει» στο πρόγραμμα τους το Roland Garros (24 Μαΐου – 13 Ιουνίου), ο Τσιτσιπάς έχει ως επόμενο στόχο τον Ντόμινικ Τιμ και την 4η θέση, με τον Αυστριακό να προηγείται για μόλις 755 βαθμούς.
 
Το 2021 έχει ξεκινήσει ιδανικά για τον Τσιτσιπά, έχοντας αγωνιστεί συνολικά σε έξι διοργανώσεις, καθώς έχει καταφέρει να φτάσει σε όλες τουλάχιστον μέχρι την φάση των προημιτελικών. Η σεζόν ξεκίνησε με την εντυπωσιακή πορεία στο Australian Open, εκεί όπου κατάφερε να πετάξει εκτός σε έναν εκπληκτικό προημιτελικό τον Ραφαέλ Ναδάλ με 3-2, πραγματοποιώντας την ανατροπή, ωστόσο στον ημιτελικό δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ντανιίλ Μεντβέντεφ και ηττήθηκε με 3-0. Στο Ρότερνταμ δέχθηκε το «στοπ» από τον Ρούμπλεφ στα ημιτελικά, στο Ακαπούλκο δεν μπόρεσε να επικρατήσει του Ζβέρεφ στον τελικό, ενώ σε Μασσαλία και Μαϊάμι αποκλείστηκε από τους Ερμπέρ και Χούρκατς. Ωστόσο με την εμφάνιση του στο Μόντε Κάρλο δείχνει πως έχει πλέον ανέβει επίπεδο, με τον ίδιο να μην μπορεί να κρύψει την «δίψα» του για το πρώτο Grand Slam της καριέρας του.
 
 
Το «πλούσιο» αθλητικό υπόβαθρο της οικογένειας Τσιτσιπά

Όμως η εξέλιξη ενός αθλητή δεν βασίζεται μόνο στο ταλέντο του και την δουλειά που αφιερώνει στο παιχνίδι του, αλλά και στην στήριξη και την παιδεία που λαμβάνει. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τσιτσιπάς έχει δύο παραπάνω από ικανά άτομα στο πλευρό του. Ο λόγος για τον πατέρα του, Απόστολο, και την μητέρα του Γιούλια Σαλνίκοβα. Μπορεί ο πατέρας του να είναι ο προπονητής του από νεαρή ηλικία, με τον Πάτρικ Μουρατόγλου να έχει αναλάβει επίσης αυτό τον ρόλο από το 2018, ωστόσο η μητέρα του είναι αυτή με την περισσότερη εμπειρία στο τένις. Ο λόγος είναι πως η 56χρονη Ρωσίδα υπήρξε μία από τις καλύτερες τενίστριες στην Σοβιετική Ένωση στην κατηγορία των juniors, πανηγυρίζοντας αρκετούς τίτλους. Ένας εξ’ αυτών ήταν μάλιστα στο Μονακό, με την Σαλνίκοβα να στέφεται πρωταθλήτρια το 1981 στο Monte-Carlo Country Club στην κατηγορία των junior, ακριβώς 40 χρόνια προτού τα καταφέρει και ο Στέφανος.
 
Το υπόβαθρο της οικογένειας Τσιτσιπά έχει να κάνει περισσότερο με τον αθλητισμό από ότι γνωρίζει ο κόσμος, καθώς ο παππούς του ήταν ένας εκ των σπουδαιότερων ποδοσφαιριστών της γενιάς του. Ο Σεργκέι Σαλνίκοφ γεννήθηκε στο Κράσνονταρ το 1925 και αγωνίστηκε ως επιθετικός. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Σπαρτάκ Μόσχας το 1943, ενώ στο μέλλον φόρεσε και την φανέλα των Ζενίτ και Ντιναμό Μόσχας, πετυχαίνοντας συνολικά 139 γκολ στο ρωσικό πρωτάθλημα. Ανήκει στο ανεπίσημο «Grigory Fedotov club», όντας ένας από τους ποδοσφαιριστές που ξεπέρασε τα 100 γκολ στην Ρωσική Πρέμιερ Λιγκ. Έχει φορέσει την φανέλα της Σοβιετικής Ένωσης, με την οποία έχει πετύχει μάλιστα 11 γκολ σε 20 αγώνες, ενώ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στην Μελβούρνη. Μάλιστα το 2016 έγινε γραμματόσημο στην Ρωσία, ως μέρος της έκδοσης των «Football Legends».

 2_15.jpg
 
Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβει κανείς πως ο αθλητισμός βρίσκεται στο αίμα του 22χρονου Στέφανου, με τους γονείς του να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τα παιδιά τους στο «έδαφος». Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε στο «HelloMonaco» σχετικά με την ανατροφή της, η μητέρα του απάντησε: «Έχω σοβιετικό υπόβαθρο και παιδεία, αλλά πάντα θέλω να είμαι μία δίκαιη μαμά. Πάντα λέω στα παιδιά μου να κάνουν το σωστό, είτε έχει να κάνει με τα μαθήματα, το πρόγραμμα, την προπόνηση, είτε με την διατροφή τους». Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που και τα 4 παιδιά της οικογένειας Τσιτσιπά ασχολούνται με το τένις. Ο ίδιος φαίνεται πως έχει ηρεμήσει σε σχέση με το παρελθόν, με τις «εκρήξεις» του μέσα στους αγώνες να έχουν μειωθεί πλέον, δείγμα της αγωνιστικής, και όχι μόνο, ωριμότητας του. Μένει να φανεί εάν το 2021 θα είναι η χρονιά που ο Τσιτσιπάς θα κατακτήσει το πρώτο Grand Slam της καριέρας του, με τους Ναδάλ και Τζόκοβιτς ακόμα να μην χαρίζουν... κάστανα στην επόμενη γενιά.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης