Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λύγισε στο τέλος – Πιέσεις σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λύγισε στο τέλος – Πιέσεις σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με διακυμάνσεις και σήμερα και εναλλαγές πρωταγωνιστών. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις συνεχίζονται, ενώ παράλληλα κατοχυρώνονται και κέρδη. Ο Γ.Δ. στις 910 μονάδες, χτίζει μία βάση το τελευταίο διάστημα και μαζεύει δυνάμεις για την επόμενη κίνηση.

Ωραία κίνηση από τις 3 συστημικές σήμερα, μεγάλες απώλειες αλλά λογικές στην Πειραιώς και ενδιαφέρον για τα διυλιστήρια. Πιέσεις από την άλλη στη Fourlis, στη Lamda, τη ΔΕΗ και αρκετές ακόμα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέα υψηλά και σήμερα από Eurobank και Alpha Bank και δυνατή κίνηση από την Εθνική Τράπεζα. Η Πειραιώς στο -12% και στα 2,20 ευρώ με το παράγωγο κολλημένο με πολλά ανεκτέλεστα στα 1,64 ευρώ. Αύριο μπαίνουν τα κομμάτια της αύξησης και πιστεύουμε πως θα κλείσει η διαφορά μετοχής και συμβολαίου.

MSCI: Οι εκτιμήσεις για το τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση σε λίγες μέρες δίνουν και παίρνουν. Η στήλη θέλει να πιστεύει πως θα έχουμε θετική εξέλιξη και θα δούμε περισσότερες από μία μετοχές να μπαίνουν στο δείκτη. Από τη μία η Τουρκία και η κατάσταση της οικονομίας της και από την άλλη οι δικές μας προοπτικές, μας κάνουν να πιστεύουμε πως δικαιούμαστε καλύτερη μεταχείριση. Ιδανικά θα θέλαμε 3 νέες προσθήκες. Ίδωμεν…

ΕΛΠΕ: Ίσως τελικά ο μετασχηματισμός που ανακοινώθηκε να έδωσε την ευκαιρία στη μετοχή να πάρει ανάσες πάνω από τα 6 ευρώ και να γράψει νέο υψηλό 10 μηνών (6,20 ευρώ). Έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης λόγω και των μεγαλύτερων επιπτώσεων που είχε η πανδημία στον ισολογισμό της. Όμως είναι καιρός να δούμε μπροστά…

MOTOR OIL: Και εδώ είναι καιρός να δούμε μπροστά… Αυτά που έρχονται και όχι αυτά που ήρθαν. Θα πάρει καιρό να σβήσει τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία, αλλά ο όμιλος το έχει ξανακάνει και θα το ξανακάνει. Πρέπει να δούμε τιμές πάνω από 14 ευρώ και να πάει να σβήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών λόγω της πανδημίας. Στα 13,45 ευρώ στο κλείσιμο.

ΕΧΑΕ: Έχει μείνει νομίζουμε και αυτή πίσω και δεν έχει αποτυπωθεί και τόσο η βελτίωση των αποτιμήσεων, τα έσοδα από τις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης. Στα 4,20 ευρώ και στο +1,45% με όγκο 330 χιλ. τεμάχια.

ΟΛΘ: Ούτε τα κέρδη, ούτε το ταμείο, ούτε το μέρισμα έχουν αποτυπωθεί στην τιμή. Αλλού το ενδιαφέρον των επενδυτών…

ΕΥΑΘ: Και εδώ μία από τα ίδια… Βγαίνουν κομμάτια. Ισχυρή η ρευστότητα, καλό το μέρισμα, σημαντικό και το επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα φέρει αύξηση τζίρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Ο κλάδος στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει έντονη κινητικότητα. Στελέχη της αγοράς αποδίδουν την άνοδο πολλών μετοχών στα σενάρια εξαγορών που κυκλοφορούν στην αγορά. Αρκετές διοίκησης εταιρειών έχουν αναφέρει πως θα προχωρήσουν σε εξαγορές. Δεν αποκλείεται να δούμε και εισηγμένες να εξαγοράζονται.

Ακούγεται επίσης πως κάποιοι ζητάνε πακέτα και δε βρίσκουν. Η στήλη παρακολουθεί τα θεμελιώδη και κυρίως βάσει κερδών διαμορφώνει την άποψή της. Η άποψή μας είναι πως πολλές εισηγμένες του κλάδου έχουν κάτι παραπάνω από δίκαιες αποτιμήσεις. Θα πρέπει να δούμε μεγάλη βελτίωση κερδών για να αλλάξουμε γνώμη.

Η Entersoft δημοσίευσε πολύ καλά αποτελέσματα. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 2,59 εκατ. ευρώ από 1,22 εκατ. ευρώ. Αν δούμε αντίστοιχη πορεία και στα επόμενα τρίμηνα ίσως η αποτίμηση των 100 εκατ. ευρώ να δίνει καλύτερο p/e. Το 2020 είχε καθαρά κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Πολύ καλό το πρώτο τρίμηνο του 2021 με κέρδη προ φόρων 1,9 εκατ. ευρώ από 0,3 εκατ. ευρώ και με τη διοίκηση να σημειώνει πως θα δώσει προμέρισμα.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική. Τεράστιες οι ζημιές αρνητικά κατά 222 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια και περιμένουμε τη συμφωνία με τους ομολογιούχους. Δεν ξέρουμε αν ακόμα και οι άλλοι ομολογιούχοι να συμφωνήσουν, το κέρδος θα μπορεί να αλλάξει το πρόσημο στην καθαρή θέση.

INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (απάντηση): Για τη στήλη τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Με τέτοιο έργο (αεροδρόμια) και δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τα μεγέθη της. Το bonus στα στελέχη, έχουμε γράψει την άποψη μας, δεν έπρεπε να δοθεί, ειδικά στην τιμή που δόθηκε. Οι μέτοχοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν λάβει κάτι και δε φαίνεται προοπτική. Τα στελέχη όμως αμείβονται και μάλιστα με μετοχές που πήραν στα 0,30 ευρώ.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: 9,3 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ αμοιβές στελεχών το 2020 έναντι του 2019. Λίγο μεγάλες δε σας φαίνονται;

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Η παραδοσιακή δραστηριότητα συνεχίζει να δίνει ζημιές, ενώ τα ενοίκια δίνουν ένα πολύ καλό κέρδος, το οποίο καλύπτει τη ζημιά και αφήνει και κάτι. Η αποτίμηση των 18,3 εκατ. ευρώ δείχνει χαμηλή, γιατί η απαίτηση που έχουν οι κληρονόμοι, μάλλον επηρεάζει τη μετοχή. Όμως η αξία των ακινήτων υπερκαλύπτει και την απαίτηση και την αποτίμηση. Η λύση θα μπορούσε να βοηθήσει και τους μετόχους και τη μετοχή.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μέχρι πρόσφατα τους ξένους, τώρα έχουμε και τους Έλληνες θεσμικούς να πουλάνε. Μάλλον όμως τέλειωσαν. Αύριο τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και τέλη Ιουνίου θα κόψει μέρισμα. Με τα ετήσια μας φαίνεται φθηνή, αλλά μάλλον με τα τριμηνιαία θα τη θυμηθούν κάποιοι, γιατί περιμένουμε ισχυρά αποτελέσματα. Μην τρίβουμε τα μάτια μας με τα κέρδη… Στα 5,96 ευρώ και στο +1,36%.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης περιμένουμε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΧΑ για την κατάταξη των μετοχών. Υπάρχουν τουλάχιστον 3 μετοχές που βλέπουμε ότι πληρούν τα κριτήρια για είσοδο στην επιτήρηση και μία για έξοδο. Θα πρέπει να δούμε την απόφαση, μήπως και λόγω έκτακτων συνθηκών, φανεί το Δ.Σ. πιο ελαστικό. Βέβαια κάποιες δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Έτσι κι αλλιώς δηλαδή τέτοιες ζημιές θα έβγαζαν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Με 150 εταιρείες (πλην τραπεζών) να έχουν δημοσιεύσει τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν συνολικά στα 420,7 εκατ. ευρώ το 2020 από 793 εκατ. ευρώ το 2019. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 28,7 δισ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 23,4 δισ. ευρώ. Στις 35 οι εισηγμένες που ανακοίνωσαν μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου, ενώ υπάρχουν και κάποιες ακόμα που θα δώσουν αλλά δεν έχουν πει πόσο.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Στα 0,54 ευρώ και στο +4,65% με όγκο 153 χιλ. τεμάχια. Τα αποτελέσματα δεν μας ικανοποίησαν ενώ συνεχίζονται και οι μεγάλοι όγκοι. Την αφαιρούμε από τις επιλογές μας με τιμή 0,54 ευρώ και τιμή επιλογής τα 0,45 ευρώ. Στις 39 πλέον οι επιλογές μας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης