Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu σε FAZ: Η Ελλάδα απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Η ΕΕ ευθύνεται για το Sofagate

tags :
Cavusoglu σε FAZ: Η Ελλάδα απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Η ΕΕ ευθύνεται για το Sofagate

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις

Σχετικά Άρθρα

Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση της.
«Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα» δήλωσε ο Cavusoglu μιλώντας στη FAZ. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα ήταν εκείνη που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται».
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυορίων που δυσκολεύουν τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό (ανάπτυξης) στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια, την άμυνα και τις προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή μέχρι την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό» απαντά σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας.
«Είναι όμως λυπηρό το ότι οι σχέσεις μας έγιναν όμηρος των παράλογων και μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό της συνεργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία για το προσφυγικό

Μεγάλο τμήμα της συνέντευξης αφορά στη συμφωνία και το προσφυγικό, για την οποία η Άγκυρα εκφράζει ενστάσεις.
Υπάρχουν σημεία διαφωνίας σε αυτήν τη συμφωνία; τον ρωτά ο δημοσιογράφος για να απαντήσει ο Cavusoglu: «Η συνεργασία στο προσφυγικό αποτελεί μία σημαντική πτυχή της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, η οποία όμως δεν είναι μόνο ένα deal για το προσφυγικό.
Η Δήλωση συνδέει την ενισχυμένη συνεργασία Τουρκίας- ΕΕ στο προσφυγικό με συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας.
Σε αυτές ανήκουν η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ένταξης, ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης, η κατάργηση της βίζας (για Τούρκους πολίτες), η οργάνωση τακτικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου και μια ενισχυμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.
Από το 2015 η παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ μέσω του Αιγαίου έχει μειωθεί κατά 92%.
Παρ' όλα αυτά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτά που η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία.
Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη φαίνεται να αγνοούν τις δεσμεύσεις τους και να επικεντρώνονται μόνο στις υποχρεώσεις της Τουρκίας για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης.
Η ΕΕ δεν έχει ενεργοποιήσει ούτε το εθελοντικό ανθρωπιστικό σύστημα υποδοχής για τους Σύρους, ούτε έχει στηρίξει την ασφαλή, εθελούσια και αξιοπρεπή επιστροφή Σύρων στις απαλλαγμένες από την τρομοκρατία περιοχές της χώρας τους, όπως προβλέπει το άρθρο 9 της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου».

Η ΕΕ ευθύνεται για το Sofagate

Για την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, στην Τουρκία και το λεγόμενο «Sofagate», ο Cavusoglu υποστήριξε -για ακόμα μία φορά ότι ευθύνεται η ΕΕ.
«Το περιστατικό οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικές διενέξεις και αντιζηλίες εντός της ΕΕ» επεσήμανε.
«Ενόψει της επίσκεψης, η Τουρκία είχε ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.
Ωστόσο, εκπρόσωποι του τμήματος Εθιμοτυπίας της Κομισιόν, παρά τις επανειλημμένες μας υπενθυμίσεις, δεν είχαν στείλει στην Τουρκία ομάδα προπομπών.
Εάν η Κομισιόν είχε έναν άνδρα πρόεδρο, θα ήταν ακριβώς ίδιοι οι κανόνες του πρωτοκόλλου, γιατί αυτή ήταν η ρητή επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς.
Είναι λυπηρό που τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ επισκίασαν αυτή την επίσκεψη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης