Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Η ΕΕ χρησιμοποιεί την επιχείρηση Irini κατά της Τουρκίας - Οι Έλληνες επιβάλλουν τον μαξιμαλισμό τους

Cavusoglu: Η ΕΕ χρησιμοποιεί την επιχείρηση Irini κατά της Τουρκίας - Οι Έλληνες επιβάλλουν τον μαξιμαλισμό τους
Η επιχείρηση Irini είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στην Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu
Η επιχείρηση Irini είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στην Τουρκία, δήλωσε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, επικρίνοντας τη λεγόμενη αλληλεγγύη της ΕΕ, τη χώρα μας καθώς και την Κύπρο για «τις μαξιμαλιστικές θέσεις τους».
Μιλώντας στην τέταρτη σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ TRT, «Νέες πραγματικότητες στις εξωτερικές υποθέσεις και διακρατικές σχέσεις μετά το Covid-19», ο Çavuşoğlu είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες εναντίον τουρκικού πλοίου στο πλαίσιο της επιχείρησης Irini ήταν σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Η επιχείρηση Irini χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα ως μέσο εναντίον της Τουρκίας.
Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιδρομή σε τουρκικό εμπορικό πλοίο χωρίς προηγούμενη έγκρισή μας» εξήγησε.
«Καταδικάζουμε αυτήν την παράνομη ενέργεια.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δεν ακυρώνουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Διατηρούμε το δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο».
Στις 22 Νοεμβρίου, Γερμανοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν και επιθεώρησαν το πλοίο Roseline A, σε μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη καταδίκη της Τουρκίας.
Μάλιστα, η Γενική Εισαγγελία στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε έρευνα για τον παράνομο έλεγχο .
Η επιχείρηση Irini, η οποία εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις 31 Μαρτίου στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες σέβονται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Στην Επιχείρηση συμμετέχουν επτά χώρες: συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Μάλτας και του Λουξεμβούργου
Ο Çavuşoğlu πρόσθεσε ότι ορισμένα έθνη εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ, καταφερόμενος εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, που, όπως υποστήριξε, «θέλουν να επιβάλουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις τους».
«Βλέπουμε συχνά πώς αξιοποιείται η αλληλεγγύη της ΕΕ για να υποστηριχθεί η εθνικιστική ατζέντα αυτών των μελών (Ελλάδα και ελληνοκυπριακή διοίκηση)...
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτόν τον λόγο, προτείναμε τη διεξαγωγή ενός περιφερειακού συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή όλων των εθνών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων» εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Παρά τις αρνητικές εξελίξεις, η Τουρκία εξακολουθεί να βλέπει τον εαυτό της ως ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και ότι έχει το μέλλον της εντός της ΕΕ, δήλωσε ο Çavuşoğlu, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης