Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: «Μπλόκο» στις εξαγορές εταιρειών στην ΕΕ με το βλέμμα στην Κίνα

Κομισιόν: «Μπλόκο» στις εξαγορές εταιρειών στην ΕΕ με το βλέμμα στην Κίνα

Ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο της συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς επιχειρήσεων τρίτων χωρών οι οποίες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις από τις χώρες προέλευσης 

Σχετικά Άρθρα

Τον περιορισμό της δυνατότητας εταιρειών από τρίτες χώρες που λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με το βλέμμα στραμμένο στις κινεζικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη (5/3) τρία νέα νομικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει την αρμοδιότητα διερευνά τις οικονομικές προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς από επιχειρήσεις τρίτων χωρών.
Αυτό θα ισχύσει σε περίπτωση που η εταιρεία που πραγματοποιεί την προσφορά επιχειρεί να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Κανόνες ανταγωνισμού

«Επιθυμούμε κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από την προέλευσή της, να σέβεται τους εσωτερικούς κανόνες του ανταγωνισμού», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε εταιρείες εάν αυτή η ενίσχυση υπονομεύει τα πλαίσια του θεμιτού ανταγωνισμού.
Ωστόσο, οι κανόνες έχουν αφήσει εκτός τις κρατικές επιδοτήσεις σε εταιρείες από τρίτες χώρες επί δεκαετίες και η Επιτροπή θέλει να το αλλάξει.

Εξαγορές

«Οι εταιρείες από τρίτες χώρες με το σημερινό καθεστώς δύναται ελεύθερα να χρησιμοποιούν τις κρατικές επιδοτήσεις για να αγοράσουν επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Ορισμένες εξ αυτών κατάφεραν να υποσκελίσουν τους ανταγωνιστές τους στην περίπτωση των προσφορών που κατέθεσαν σε δημόσιους διαγωνισμούς, όχι επειδή είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά επειδή λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από τρίτες (εκτός ΕΕ) χώρες και αυτό δεν είναι δίκαιο (fair) για όσες εταιρείες δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε επίσης η Vestager.

Κινεζική επέκταση

Η επιρροή των κρατικών ενισχύσεων συζητείται συχνά στην ΕΕ, αλλά η πανδημία έχει κάνει το ζήτημα ακόμη πιο πιεστικό καθώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και υψηλού δανεισμού.
Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τις κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την κρίση χρέους του 2011.
Το 2016, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Tencent εξαγόρασε το πλειοψηφικό ποσοστό του φινλανδικού κατασκευαστή παιχνιδιών Supercell και η Midea, μια κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka.

Διαγωνισμοί

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να ασκούν έλεγχο στις δημόσιες προσφορές σε διαγωνισμούς όπου ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης που εδρεύει στην ΕΕ είναι τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ (600 εκατομμύρια δολάρια) και η κρατική επιδότηση από τρίτη χώρα είναι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.
Η Επιτροπή θέλει επίσης να διερευνήσει προσφορές σε περιπτώσεις δημοσίων συμβάσεων, όπου η εκτιμώμενη αξία είναι 250 εκατομμύρια ευρώ είτε υψηλότερη.

Εξαγορές

Σύμφωνα με την πρόταση, οι εταιρείες που έχουν λάβει ξένη υποστήριξη και επιχειρούν την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν το ποσό που έλαβαν και να λάβουν την έγκριση από την επιτροπή πριν προχωρήσουν στη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας.
Η μη αποκάλυψη των πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και σε «μπλοκάρισμα» των εν λόγω συναλλαγών.
Επιπλέον, η Επιτροπή θέλει επίσης να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις δικές της έρευνες όταν υποψιάζεται ότι έχει χορηγηθεί ξένη επιδότηση αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης