Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ για εμβόλιο Sinopharm: Εμπιστοσύνη για την αποτελεσματικότητα, ανησυχία για τις παρενέργειες

ΠΟΥ για εμβόλιο Sinopharm: Εμπιστοσύνη για την αποτελεσματικότητα, ανησυχία για τις παρενέργειες
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, που διεξήχθη σε πολλές χώρες, ήταν στο 78,1% μετά από τη χορήγηση και των δύο δόσεων

Επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι έχουν «πολύ μικρή εμπιστοσύνη» στα στοιχεία που έχει δώσει η κρατική κινεζική εταιρεία Sinopharm σε ό,τι αφορά τους κινδύνους σοβαρών παρενεργειών από το εμβόλιό της κατά της Covid-19 σε κάποιους ασθενείς, ωστόσο, εκφράζουν συνολικά την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του σκευάσματος να αποτρέπει την νόσηση, αναφέρεται σε έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.
Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε άμεση απάντηση του ΠΟΥ σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν ανησυχίες που να συνδέονται με το κινεζικό εμβόλιο, ενώ στο Πεκίνο, η Sinopharm δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό εκτός των εργάσιμων ωρών, σύμφωνα με το Reuters.
Το έγγραφο «αξιολόγησης των στοιχείων» προετοιμάστηκε από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ (SAGE) για τη συνολική γνωμάτευσή της για το κινεζικό εμβόλιο που προγραμματίζεται αυτή την εβδομάδα.
Το εν λόγω εμβόλιο έχει εγκριθεί σε 45 χώρες και γεωγραφικές περιοχές για χρήση σε ενήλικες και έχουν χορηγηθεί συνολικά 65 εκατομμύρια δόσεις.
Οι επιστήμονες εξετάζουν στοιχεία και προβαίνουν σε συστάσεις σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα πρέπει να υιοθετηθεί καθώς και τις δοσολογίες του εμβολίου.
Το έγγραφο συμπεριλαμβάνει συνοπτικά στοιχεία από κλινικές δοκιμές στην Κίνα, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, που διεξήχθη σε πολλές χώρες, ήταν στο 78,1% μετά από τη χορήγηση και των δύο δόσεων, σύμφωνα με το έγγραφο.
Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με το 79,34% που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από την Κίνα.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι δύο δόσεις του κινεζικού εμβολίου είναι αποτελεσματικές στο να αποτρέπουν την εμφάνιση της Covid-19 σε ενήλικες (18-59 ετών)», αναφέρεται στο έγγραφο.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι: «Η ανάλυση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στους συμμετέχοντες με υποκείμενα νοσήματα, ήταν περιορισμένη λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων που να έχουν υποκείμενα νοσήματα (εκτός της παχυσαρκίας) κατά την φάση 3 των δοκιμών».
Μεταξύ των «κενών στα δεδομένα», το έγγραφο παρέθετε στοιχεία και σχετικά με την προστασία κατά της σοβαρής νόσησης, τη διάρκεια της προστασίας, την ασφάλεια χρήσης σε έγκυες γυναίκες και ενήλικες μεγαλύτερων ηλικιών καθώς και την ταυτοποίηση/αξιολόγηση των σπάνιων παρενεργειών μέσω παρακολούθησης για την ασφάλεια, μετά την έγκριση.
«Έχουμε πολύ λίγη εμπιστοσύνη στην ποιότητα των στοιχείων που αναφέρουν ότι είναι μικρή η πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών μετά από τις δύο δόσεις του κινεζικού εμβολίου σε ενήλικες από 60 ετών και άνω», τονίζεται στο έγγραφο.
«Έχουμε πολύ μικρή εμπιστοσύνη στην ποιότητα των στοιχείων που αναφέρουν ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος παρενεργειών μετά από δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή άλλα προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid», σημειώνεται επίσης.
Η ανάλυση του SAGE συντάχθηκε, τη στιγμή που μια τεχνική συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ εξετάζει το εμβόλιο για έγκριση επείγουσας χρήσης, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για χρήση του στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX και θα έδινε μια σημαντική παγκόσμια ώθηση στο κινεζικό σκεύασμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης