Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Πολωνία κύρωσε τη νομοθεσία για τον κοινό δανεισμό της ΕΕ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Πολωνία κύρωσε τη νομοθεσία για τον κοινό δανεισμό της ΕΕ
Οι διαφωνίες εντός του κυβερνώντος συνασπισμού κομμάτων και η συμφωνία με το αριστερό κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης
Σχετικά Άρθρα

Στην κύρωση της νομοθεσίας που επιτρέπει τον κοινό δανεισμό για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 750 δισ ευρώ προχώρησε το κοινοβούλιο της Πολωνίας την Τρίτη 4 Μαϊου, παρά τις βαθιές διαφωνίες για το ζήτημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η νομοθεσία κυρώθηκε με 290 ψήφους υπέρ, 33 ψήφους κατά και 133 αποχές.
Κατ’ αυτό τον τρόπο παραμερίστηκε ακόμη ένα εμπόδια για την εφαρμογή του σχεδίου για την ανακαμψη της οικονομίας της ΕΕ.
Το αποτέλεσμα της εν λόγω ψηφοφορίας προέκυψε με βάση συμφωνία του κυβερνώντος συνασπισμού της Πολωνίας με επικεφαλής το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνη (PiS) με το αριστερό κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης,, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico την Τρίτη 27 Απριλίου 2021.

Σύμπνοια

«Ας παραμερίσουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μateusz Morawieck μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
«Ας συγχωρήσουμε εκείνους που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την κατάσταση», πρόσθεσε
«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε στρατηγικές που βλάπτουν την Πολωνία, να μην αποδεχτούμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να εγκριθεί και από τις 27 κράτη, αλλά η διαδικασία σταμάτησε στην Πολωνία όταν ένα μικρότερο δεξιό μέλος του συνασπισμού διαφοροποιήθηκε.

Οι αντιρρήσεις

Αυτό το κόμμα, η δεξιά πτέρυγα της παράταξης Ενωμένη Πολωνία, αρνήθηκε να συγκαταταχθεί στην αύξηση του επιπέδου του κοινού δανεισμού της ΕΕ και εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψουν από κοινού τα ποσά του κοινού δανεισμού.
Το κόμμα είναι επίσης επιφυλακτικό για το κανονισμό οι εκταμίευση των πόρων να σχετίζεται με την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου από το κάθε κράτος - μέλος.
Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει μόνο πλειοψηφία τριών εδρών στην Κάτω Βουλή, και έπρεπε να αναζητήσει στήριξη από την αντιπολίτευση.

Το δίλημμα

Αυτό δημιούργησε στην αντιπολίτευση το δίλημμα εάν θα στηρίξει μια κυβέρνηση που δεν εμπιστεύεται και κατηγορεί για διαφθορά και ότι παραβιάζει το πολωνικό σύνταγμα είτε θα απορρίψει την εισροή πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων για την πολωνική οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Πολωνία υπολογίζεται ότι θα λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια άνω των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι όροι

Το αδιέξοδο ήρθη όταν η Αριστερά, με 47 βουλευτές υπερψήφισε το νομοσχέδιο με αντάλλαγμα τη δεύσμευση για την πραγματοποίηση μιας σειράς δαπανών από την κυβέρνηση.
«Ένας από τους όρους της [υποστήριξής μας] προς την κυβέρνηση είναι η κατασκευή 75.000 διαμερισμάτων προς ενοικίαση.
Επίσης, διαπραγματευτήκαμε 850 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία [και ότι] οι τοπικές κυβερνήσεις θα αποφασίσουν πώς να ξοδέψουν το 30% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας από τους ηγέτες της Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής Robert Biedroń.
Ο Biedroń είπε επίσης ότι 300 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη Πολωνών εστιατορίων και ξενοδοχείων που επλήγησαν τα διαδoχικά lockdowns.

Επιτροπή

Η Αριστερά είπε επίσης ότι συμφώνησε με την PiS ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων ανάκαμψης θα επιβλέπεται από μια «επιτροπή παρακολούθησης» που αποτελείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, εκπροσώπους επιχειρήσεων, τοπικές κυβερνήσεις και ΜΚΟ.
«Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει μια ομάδα στο κοινοβούλιο που είναι σοβαρή για το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Πολωνία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που ανήκει στο PiS Ryszard Terlecki στο κρατικό πρακτορείο Τύπου της Πολωνίας.

Διαφωνίες

Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση διαφωνεί με τη συμφωνία.
Υπήρξε μια αυξανόμενη συζήτηση για πρόωρες εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PiS θα δυσκολευόταν να παραμείνει στην εξουσία.
«Έπρεπε να ανατρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση και η Αριστερά της έδωσε σανίδα σωτηρίας», είπε η Katarzyna Lubnauer, βουλευτής και αναπληρωτής ηγέτης του Συνασπισμού Πολιτών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης