Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημερομηνίες – ορόσημα για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα θέσει η Κομισιόν σε κάθε χώρα – Εάν χαθούν… θα σταματούν τα κονδύλια

Ημερομηνίες – ορόσημα για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα θέσει η Κομισιόν σε κάθε χώρα – Εάν χαθούν… θα σταματούν τα κονδύλια

Η Κομισιόν θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συμφωνία αποδεκτών ορόσημων και στην αξιολόγηση τους εάν έχουν επιτευχθεί

Τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται οι κυβερνήσεις στο μέτωπο της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποφευχθούν πρακτικές κακοδιαχείρισης και απατών που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν προσκρούσεις από το σχεδιασμό έως την εφαρμογή.
Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς τα ορόσημα - τα συγκεκριμένα παραδοτέα που θα συμπεριληφθούν στα τελικά σχέδια - θα καθοριστούν.
Σε αυτό το σημείο, η Κομισιόν θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συμφωνία αποδεκτών ορόσημων και στην αξιολόγηση τους εάν έχουν επιτευχθεί.

Εννέα μήνες αναμονής

Όπως αναφέρει ανάλυση των FT, τα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ θα εισρεύσουν επιτέλους στις χώρες μέλη και θα μπορούσαν να αλλάξουν τους όρους της οικονομίας.
Εννέα μήνες αφότου οι ηγέτες της ΕΕ ξεκίνησαν ένα νέο κεφάλαιο συμφωνώντας για ένα μεγάλο πακέτο δαπανών που θα χρηματοδοτείται από κοινό δανεισμό, οι εθνικές πρωτεύουσες πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδιά τους για το πώς θα τα διαθέσουν για την ανάταξη των οικονομιών τους.
Η διαδικασία μπορεί να έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα.
Το πακέτο ανάκαμψης «επέτρεψε σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο, το οποίο μέχρι πρότινος φαινόταν ανέφικτο.

Αυστηρή η επίβλεψη της Κομισιόν

Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις εθνικές πρωτεύουσες, η πρόκληση της σύνθεσης πολυετών σχεδίων δαπανών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν από μόνη της μια νέα άσκηση για τις κυβερνήσεις - ειδικά όταν η επιτροπή η ίδια έχει υιοθετήσει μια προληπτική προσέγγιση για να διασφαλίσει ότι όταν μια κυβέρνηση υποβάλει ένα σχέδιο, υπάρχει μικρή πιθανότητα να μην εγκριθεί.
Παραδόξως, αντί αυτής της μαζικής μεταφοράς κεφαλαίων που φέρνει στο προσκήνιο τη διακριτή αντίθεση μεταξύ των «υπεύθυνων» πιστωτικών κρατών και των «αδίστακτων» χρεωστών, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την τελευταία κρίση αναδύονται με μάλλον θετικό φως.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, «τα περισσότερα σχέδια θα είναι υψηλής ποιότητας - πολύ καλά και πολύ φιλόδοξα».

Η παρακολούθηση των «ατάκτων»

Η σκληρή εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας από μερικές χώρες, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, έχει οδηγήσει την Κομισιόν να δράσει προληπτικά.
Επίσης, δεν φαίνεται πιθανό οι βόρειοι να σκοπεύουν να τραβήξουν το φρένο έκτακτης ανάγκης στις εκταμιεύσεις.
Ένας αξιωματούχος από ένα βόρειο κράτος μέλος είπε στους FT ότι η παρακολούθηση των πιθανών «αμαρτωλών» θα ήταν πολύ χρονοβόρα: «Υπολογίζουμε στην Επιτροπή για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα».
Αυτό δεν σημαίνει ότι μια πρωτοβουλία δαπανών τόσο μεγάλη και νέα έρχεται με κίνδυνο.
Έτσι, δημιουργείται η ανάγκη αλλά και η ευκαιρία να βελτιωθούν τα εργαλεία της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς.
Φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν προσκρούσεις από το σχεδιασμό έως την εφαρμογή.
Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς τα ορόσημα - τα συγκεκριμένα παραδοτέα που θα συμπεριληφθούν στα τελικά σχέδια - θα καθοριστούν.
Εδώ, πάλι, η επιτροπή θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συμφωνία αποδεκτών ορόσημων και στην αξιολόγηση τους εάν έχουν επιτευχθεί.
Εάν όλα πάνε καλά, το πακέτο "Next Generation EU" θα χρηματοδοτήσει καλές επενδύσεις και θα προκαλέσει χρήσιμες μεταρρυθμίσεις, καταλήγουν οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης