Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποκλιμάκωση της πανδημίας, στους 10.453 οι νεκροί - Κυριακή του Πάσχα με περιορισμούς - Ανοίγει η εστίαση στις 3/5

Αποκλιμάκωση της πανδημίας, στους 10.453 οι νεκροί - Κυριακή του Πάσχα με περιορισμούς - Ανοίγει η εστίαση στις 3/5
Στις 22:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα
Σχετικά Άρθρα

Υπό περιοριστικά μέτρα καλούνται να γιορτάσουν οι πολίτες και την Κυριακή του Πάσχα, λόγω της πανδημίας που μαστίζει τη χώρα και εξαλοκουθεί να σημειώνει αργή και σταθερή αποκλιμάκωση, χωρίς να αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.
Έτσι, η μετακίνηση μπορεί να γίνει με τη χρήση SMS με τον κωδικό 6, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα 3/5, κάτι που σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση των εμβολιασμών – από το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 45 – 49 ετών -, τα self test και η βελτίωση του καιρού ενισχύουν την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει άλλο πισωγύρισμα και μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως ήδη επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας, από τη Δευτέρα 3/5 ανοίγει η εστίαση, ενώ ακολουθούν τα σχολεία στις 10/5 και ο τουρισμός από τις 15/5, όταν και αναμένεται να επιτραπούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Κυριακή του Πάσχα: Τι ισχύει για μετακινήσεις και το γιορτινό τραπέζι

Σε στενό οικογενειακό κύκλο καλούνται σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, να γιορτάσουν οι πολίτες, λόγω του κορωνοιού και των περιοριστικών μέτρων.
Η μετακίνηση μπορεί να γίνει με τη χρήση SMS με τον κωδικό 6, ενώ επιτρέπεται η συγκέντρωση δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, αλλά και έως 12 άτομα σε υπαίθριο χώρο.
Συστήνεται η διενέργεια self test σε όσους επιλέξουν να μετακινηθούν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια για να γιορτάσουν.
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την Κυριακή του Πάσχα είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Σημειώνεται τέλος, ότι δεν υπάρχει περιορισμός στις διαδημοτικές μετακινήσεις.


Διαδημοτικές μετακινήσεις με SMS -Τι ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία

Από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00.
Σημειώνεται ότι στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί και η εστίαση μετά από έξι μήνες.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Άνοιξε το  Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, αλλά και Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.
Ήδη, 130.000 πολίτες που ανήσουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έκλεισαν τα ραντεβού τους.
Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς τρόπους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Tον Μάιο η τρίτη φάση

Το Μάιο ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο το Μάιο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Για πολίτες χωρίς ΑΜΚΑ

Όσοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εκδώσουν έναν προσωρινό αποκλειστικά για αυτή τη χρήση.
Ειδικότερα, όσοι έχουν ΑΦΜ ή όσοι έχουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, μπορούν μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που παραπέμπει στον προσωρινό ΑΜΚΑ, να μπορέσουν να τον εκδώσουν ψηφιακά.
Όσοι δεν έχουν κάτι από αυτά τα δύο, πρέπει να επισκεφθούν ένα ΚΕΠ κι εκεί θα τους κατευθύνουν στο τι έγγραφα πρέπει να στείλουν για να μπορέσουν κι αυτοί αφού εκδώσουν τον προσωρινό ΑΜΚΑ να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού.
Ήδη, έχουν εκδοθεί περίπου 6.000 προσωρινοί ΑΜΚΑ.

Τείχος ανοσίας

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν γοργά και μάλιστα, να φτάνουν σε επίπεδο ρεκόρ αγγίζοντας τα 2,7-2,8 εκατ. από τον Μάϊο, ολοένα και ενισχύεται η ασιοδοξία των ειδικών ότι τον Ιούνιο θα χτιστεί το τείχος ανοσίας.
Ο ελληνικός πληθυσμός θα έχει αποκτήσει ανοσία της τάξεως του 50% μέσα στον Ιούνιο, όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι.
Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Τουλάχιστον για 9 μήνες, ίσως και παραπάνω, ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος», υπογράμμισε, ενώ όσοι έχουν νοσήσει για διάστημα έως και τρεις μήνες φαίνεται να προστατεύονται από τη φυσική ανοσία.


Τι θα ισχύσει από 3/5 για εστίαση, καφέ


Από την Δευτέρα 3 Μαΐου που επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Παράλληλα,  από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.
Δεν επιτρέπεται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.
Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00 το βράδυ.
Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45, ενώ όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους έως τις 23:00 το βράδυ.

Στους 10.453 οι νεκροί στη χώρα

Ακόμη 1.391 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Μ. Σάββατο (1/5) ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 346.422 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 41 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.999 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody1_8.JPG

Στους 811 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 811 (62.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Επιπλπέον, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.124 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 419 (ημερήσια μεταβολή 0%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 450
ασθενείς.

Στους 10.453 οι νεκροί στη χώρα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.453 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

eody3_4.JPG


Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό(SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.668.275 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.497.337 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 48.663 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Περί self tests

Μέχρι την 1η Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 1.940.118 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 49.546 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ

Στις 30 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 88 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 12.926 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 256 θετικά (1,98%).
test.JPG


Στο επίκεντρο η Αττική

Η Αττική σταθερά παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς από τα 1.391 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (1/5/2021) τα 647 καταγράφονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 234 νέα κρούσματα.
Στη Λάρισα εντοπίζονται 52 κρούσματα και στην Αχαΐα 40.

Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική:

Ανατολικής Αττικής 75
Βόρειου Τομέα 81
Δυτικής Αττικής 26
Δυτικού Τομέα 88
Κεντρικού Τομέα 205
Νότιου Τομέα 89
Νήσων 7
Πειραιώς 76

Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
kr_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης