Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Που αποσκοπεί το πολιτικό θέατρο Δένδια και γιατί η συνάντηση 5+1 στις 27-28/4 για το Κυπριακό θα καταλήξει σε αδιέξοδο

Που αποσκοπεί το πολιτικό θέατρο Δένδια και γιατί η συνάντηση 5+1 στις 27-28/4 για το Κυπριακό θα καταλήξει σε αδιέξοδο
Γιατί η συνάντηση των 5+1 στις 27 με 29 Απριλίου 2021 για το Κυπριακό θα καταλήξει σε αδιέξοδο;
Σχετικά Άρθρα

Που αποσκοπεί το πολιτικό θέατρο του Νίκου Δένδια του έλληνα υπουργού Εξωτερικών;
Γιατί η συνάντηση των 5+1 στις 27 με 29 Απριλίου 2021 για το Κυπριακό θα καταλήξει σε αδιέξοδο;
Τα δύο αυτά θέματα αναλύει η Daily Sabah το τουρκικό μέσο ενημέρωσης που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις του κυβερνώντος κόμματος του Erdogan.

Πως ξεκίνησε η διπλωματική προσέγγιση;

Η πρώτη διπλωματική προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά την κλιμάκωση της έντασης με αποκορύφωμα την συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη τον Δεκέμβριο 2019
Η Ελλάδα, που έγινε πιο τολμηρή με την υποστήριξη της Γαλλίας και τα θερμά πρωτοσέλιδα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις διαλόγου και ήλπιζε ότι η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή θα υποστήριζε τις ελληνικές θέσεις και θα έπειθε την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μerkel να υποστηρίξει την ελληνική επιχειρηματολογία.
Ο 61ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, μετά από διακοπή 5 ετών και ακολούθησε ο 62ος γύρος στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου 2021.
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επερχόμενη άτυπη συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο , η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Διαφωνία East Med το 2020

Μετά την υποστήριξη της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) από την Τουρκία στρατιωτικά, που πολεμάει εναντίον του Στρατηγού Khalifa Haftar στη Λιβύη, οι ισορροπίες δυνάμεων άλλαξαν ριζικά στην περιοχή.
Χάρη στις προσπάθειες της Τουρκίας να μετατοπίσει τη δυναμική στη χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, τελικά, το GNA μετέφερε την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη, ξεκινώντας επίσημα μια διαδικασία που σχεδιάστηκε για να καθορίσει έναν οδικό χάρτη για τις γενικές εκλογές και να τερματίσει 10 χρόνια χάους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Λιβύη, στη χώρα της Βόρειας Αφρικής για να ανοίξει ξανά την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη και συναντήθηκε με τον τωρινό επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohammad Younes Menfi, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα, αλλά απελάθηκε ως αντίδραση στη θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τον Δεκέμβριο του 2019.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία, το 2019, έδειξε ότι ήταν όλο και πιο αποφασισμένη να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορά της, καθώς και τα δικαιώματα του λαού της Βόρειας Κύπρου αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιτακτική διπλωματία του Προέδρου Erodgan αποκάλυψε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποτρέψει τυχόν τετελεσμένες απόπειρες περιφερειακών κρατών, με επικεφαλής την Ελλάδα και την Νότια Κύπρο.
Ενώ η Κύπρος είχε ήδη ξεκινήσει τις μονομείς δραστηριότητές της δηλώνοντας τις δικές της αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) και κάνοντας διμερείς συμφωνίες από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία, τη χώρα που έχει την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, στον κόλπο της νότιας Αττάλειας.

Εδώ, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα και ο αντι-Τουρκικός συνασπισμός συχνά παρανόησαν τις ενέργειες της Τουρκίας και τις παρερμήνευαν.
Η Τουρκία θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά της, σύμφωνα με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ακόμη και αν η Ανατολική Μεσόγειος δεν διαθέτει ούτε ένα μόριο υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία του EastMed, που απαρτίζεται από την Ελλάδα, την Νότια Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ήταν μια προσπάθεια αποκλεισμού και απομόνωσης της Τουρκίας στη θάλασσα, όπως παραδέχονται πολλοί ειδικοί.

Ωστόσο, στα μέσα Μαρτίου 2021, η Τουρκία και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν ότι είχαν την πρώτη τους διπλωματική επαφή αφού διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2013 μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο.

Στις 6 Αυγούστου 2020, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα τους, τα οποία η Τουρκία δεν αναγνώρισε.
Αλλά με αυτή τη συμφωνία, η Αίγυπτος παρέδωσε έκταση περίπου 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3.861 τετραγωνικών μιλίων) με την συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα, εκτός από την απώλεια έκτασης 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με την Κύπρο το 2003.

Φαίνεται ότι η Αίγυπτος επαναξιολογεί τις επιλογές της για να ανακτήσει την χαμένη θαλάσσια δικαιοδοσία της στη Μεσόγειο αλλά αυτό δεν άρεσε στην Ελλάδα.
Ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν αμέσως να χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Κάιρο – την πρωτεύουσα της Αιγύπτου - για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι «η Αίγυπτος προσκάλεσε μια αντιπροσωπεία από την Τουρκία που θα επισκεφθεί την χώρα αρχές Μαΐου».
Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο δεν θα είναι εύκολη αλλά γίνονται κάποια βήματα.

Ο Δένδιας ήθελε κρίση

Ο Cavusoglu ανακοίνωσε ότι ο έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου μετά τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών τον Μάρτιο 2021.
Φαινόταν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν υιοθετήσει μια πιο ειρηνική προσέγγιση για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Λόγω προφανών αιτιών που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, σχεδόν καμία από τις συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων πολιτικών δεν ήταν εύκολη.
Ωστόσο, η κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών, Cavusoglu και Δένδια, μετά τις επίσημες συναντήσεις, ήταν εξαιρετικά τεταμένη και ασταθής, όπως ήταν κυρίως από τη δεκαετία του 1990.
Ήταν ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Δένδια και δεν είναι τυχαίο ότι και ο Erdogan, ο οποίος σπάνια συναντά τους επισκεπτόμενους υπουργούς Εξωτερικών και συνήθως λαμβάνει ενημερώσεις από τον ανώτερο διπλωμάτη του, συναντήθηκε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών.
Παρόλο που η συνάντηση του Δένδια με τον Erdogan και τον Cavusoglu ήταν θετική, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν απροσδόκητα επιθετικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παραβιάζοντας τη συμφωνία που είχε υπάρξει μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και της τουρκικής πριν από την επίσκεψη.
Οι διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα αποκάλυψαν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία είχε ενημερώσει τους Τούρκους διπλωμάτες ότι ο Δένδιας δεν θα χρησιμοποιούσε εκφράσεις που θα προκαλούσαν αντιπαραθέσεις και ότι περίμεναν μια παρόμοια προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά.
Η Τουρκική διπλωματία τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει επιθετικό λεξιλόγιο.
Έτσι, η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με θερμά σχόλια από τον Cavusolgu, τον οποίο επαίνεσε για τον «πολύ θετικό διάλογο» που μόλις πραγματοποίησαν στην τουρκική πρωτεύουσα.
Όμως ο Δένδιας ξαφνικά… κατηγόρησε την Τουρκία για πολλά ζητήματα, ξεκινώντας από την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο Πέλαγος και μετά για τις μειονότητες και το μεταναστευτικό.
Ο Cavusolgu προφανώς έπρεπε να απαντήσει στις κατηγορίες, αλλά ήταν οικοδεσπότης και έπρεπε να κρατήσει τα προσχήματα απέναντι στην διπλωματική ασέβεια του Δένδια.

Ποια ήταν η στρατηγική Δένδια;
Ακολουθούσε τις οδηγίες Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού; Απευθυνόταν στην ελληνική κοινωνία με λαϊκισμό;
Προσπάθησε να προκαλέσει τον Cavusoglu μπροστά στις κάμερες;
Προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είχαν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, τις οποίες η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος είχαν ζητήσει με τη βοήθεια της Γαλλίας;
Μήπως έδειξε την απροθυμία των Ελλήνων να συζητήσουν τα διμερή προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χωρίς τη συμμετοχή «τρίτων»

Η Αθήνα ήθελε επίδειξη

Μια γρήγορη ματιά στους ελληνικούς ιστότοπους είναι αρκετή για να δείξει ότι όλες οι εκδοχές έχουν νόημα.
Ενώ ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέθοδο του Δένδια, οι υπουργοί και οι βουλευτές χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό τις παρατηρήσεις του.
Ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Δένδιας «ταπείνωσε τον Cavusoglu παρουσιάζοντας δημοσίως όλες τις παράνομες ενέργειες και πρακτικές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας», ακόμη και ακαδημαϊκοί σχολίασαν τα γεγονότα .
Για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, υποστήριξε: «Οι Τούρκοι θα ήθελαν πάρα πολύ να απαντήσουν επειδή δεν μπορούν εύκολα να το χωνέψουν»

H Γαλλία θέλει να διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή μια ελληνική φρεγάτα, η Έλλη, συνόδευσε ένα γαλλικό σεισμικό ερευνητικό πλοίο, το L'Atalante, το οποίο επιδίωξε να ερευνήσει στα τουρκικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο αμέσως μετά την επίσκεψη του Δένδια.
Ο Cavusoglu είπε στις 22 Απριλίου 2021 ότι η Τουρκία θα είχε δώσει άδεια στο γαλλικό ερευνητικό σκάφος εάν η Ελλάδα δεν προσπαθούσε απεγνωσμένα να εμπλακεί στην διαδικασία.
Επιπλέον, ο Δένδιας, στις 19 Απριλίου, ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες ης ΕΕ για τα πρόσφατα ταξίδια του στη Λιβύη, την Τουρκία και την Αίγυπτο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι « η ενημέρωση είχε σκοπό να δείξει στην ΕΕ ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει συντονισμένο διάλογο με την Αθήνα», αναφέροντας περαιτέρω ότι «η Τουρκία επιδιώκει να διαχωρίσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από το ευρω-τουρκικό διάλογο»
Η ελληνική πλευρά όμως εκτέθηκε, όπως αποδείχθηκε στην συνέντευξη τύπου Cavusoglu με Δένδια.
Τώρα, εναπόκειται στους ηγέτες της ΕΕ να αποφασίσουν ποιος προσπαθούσε να επιδιώξει τον εποικοδομητικό διάλογο και ποιος προσπάθησε να σαμποτάρει τις συνομιλίες.

Ένα μήνυμα προς την ΕΕ

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του Δένδια να εκτροχιάσει τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας ήρθε μόλις 10 ημέρες πριν από την σύνοδο του ΟΗΕ στην Γενεύη και την συνάντηση των 5+1 για το Κυπριακό.
Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κύπρου ο Tahsin Ertugruloglu πριν από την υποδοχή του από τον Πρόεδρο Ersin Tatar, ο Cavusoglu είπε:
«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τουρκική κοινότητα, απέρριψε όλα προτάσεις λύσεων.
Πρόσθεσε επίσης ότι διαπραγματεύεται μια λύση για την Κύπρο για 53 χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα.
Η Νότια Κύπρος εισήλθε στην ΕΕ το 2004, την ίδια χρονιά που οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο επανένωσης του ΟΗΕ - το Σχέδιο Ανάν - για τον τερματισμό της μακρόχρονης διαφωνίας.
Στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 65% των Τουρκοκυπρίων είπε «ναι» αλλά το 75% των Ελληνοκυπρίων είπε «όχι», πράγμα που σήμαινε ότι οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να ονειρεύονται την Ένωση, δηλαδή να συγχωνεύσουν ολόκληρο το νησί με την Ελλάδα.
Η ΕΕ ζήτησε πρόσφατα να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, αλλά η ηγεσία της Βόρειας Κύπρου είπε ότι η ΕΕ πρέπει να μείνει εκτός συνομιλίας για το Κυπριακό, αφού αναγνωρίζει μόνο την Νότια Κύπρο και όχι την Βόρεια Κύπρο.

Λύση δύο κρατών

Βόρεια Κύπρος και Τουρκία συμφωνούν ότι η λύση για το κυπριακό είναι να δημιουργηθούν δύο κράτη.
Η τουρκική πλευρά αντιτίθεται στη συμμετοχή της ΕΕ στο Κυπριακό λόγω του γεγονότος ότι έχει αποδειχθεί ότι μεροληπτεί, καθώς πάντα έβλεπε ολόκληρο το νησί - εκτός από τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις - ως έδαφος των ελληνοκυπρίων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι των ανεπίσημων συνομιλιών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με Τούρκους ηγέτες.
Συνολικά, η προσπάθεια του Δένδια να δημιουργήσει μια νέα κρίση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα είχε ως στόχο σαφώς να στείλει ένα μήνυμα στην ΕΕ για να ωθήσει την ΕΕ να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Κύπρου στις 27-29 Απριλίου.
Η Ελλάδα όταν ζητάει διάλογο εννοεί διάλογο με άλλους τοποτηρητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης