Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου J&J στις ΗΠΑ - Ρεκόρ νέων κρουσμάτων για τρίτη ημέρα στην Ινδία

Κορωνοϊός: Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου J&J στις ΗΠΑ - Ρεκόρ νέων κρουσμάτων για τρίτη ημέρα στην Ινδία
Οι HΠΑ ξεκινούν τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid -19
Σχετικά Άρθρα

Άμεσα ξεκινούν οι HΠΑ τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, βάζοντας ένα τέλος στην δεκαήμερη αναστολή χρήσης του, που είχε σκοπό τη διερεύνηση της σύνδεσης του εμβολίου με εξαιρετικά σπάνιες και δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις.
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), και ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι τα συστήματα υγείας και οι αποδέκτες των εμβολίων θα ειδοποιούνται για τον κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που περιλαμβάνει σοβαρές θρομβώσεις αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.
Σύμφωνα με την διευθύντρια των CDC, οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν ξανά αμέσως.
«Ο FDA και τα CDC είναι σίγουροι ότι αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες.
«Προς το παρόν, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος "θρόμβωσης" είναι πολύ χαμηλός, αλλά ο FDA και τα CDC θα παραμείνουν σε εγρήγορση και θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτόν τον κίνδυνο», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΕΜΑ: Aσφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (ΕΜΑ) επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, βάσει μιας μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ σταμάτησαν προσωρινά την χορήγησή του ύστερα από τον εντοπισμό 6 περιστατικών θρομβώσεων σε σύνολο 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών, ενώ την περασμένη Τρίτη 20/4 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για την επαναχορήγησή του επισημαίνοντας πως τα οφέλη είναι πολλαπλάσια από τους κινδύνους, απόφαση που είχε λάβει και για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για το εμβόλιο της AstraZeneca από χώρες εκτός της ΕΕ σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων, τη στιγμή που η ΕΕ έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει την αγορά για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.
Και ενώ οι επιφυλάξεις για τα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία, μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως μειώνεται κατά 65% ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς σοβαρά από covid, αφού λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca.

Ισραηλινή έρευνα: Αποτελεσματικό το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις

Αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 στην πρόληψη συμπτωματικής και σοβαρής λοίμωξης στους ανθρώπους με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια μεγάλη ισραηλινή επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Clalit, του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας στο Ισραήλ, στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 80% έναντι της λοίμωξης Covid-19 με συμπτώματα στους ανθρώπους με καρδιακή ή χρόνια νεφρική νόσο, 86% στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, 75% σε εκείνους με εγκεφαλοαγγειακή νόσο , αλλά και 84% σε όσους πάσχουν από ανοσοεπάρκεια (ανεπαρκής λειτουργία και απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος).
Στους εμβολιασμένους που είχαν τουλάχιστον τρία χρόνια προβλήματα υγεία ή παράγοντες κινδύνου, το εμβόλιο ήταν 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid-19 με συμπτώματα, ενώ πάνω από 90% στην πρόληψη βαριάς Covid-19 στους διαβητικούς και καρδιοπαθείς.
Η αποτελεσματικότητα ήταν ωστόσο μικρότερη από 95% που είχε εμφανίσει στο γενικό πληθυσμό το εν λόγω εμβόλιο στις κλινικές δοκιμές του πέρυσι, όμως παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 145.672.293 και οι νεκροί 3.087.046
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.992.070 κρούσματα και 571.199 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 16.610.481
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 386.416 και τρίτη σε κρούσματα με 14.237.078
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 214.504 και τέταρτη η Ινδία με 189.544
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.502.014
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.691.290 και έκτη η Τουρκία με 4.550.820
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.416.619 και όγδοη η Ιταλία με 3.935.703
• Ένατη η Ισπανία με 3.468.617 και δέκατη η Γερμανία με 3.276.871
covid_1.JPG

ΕΜΑ: Aσφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca, τα οφέλη υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων επανέλαβε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, βάσει μιας μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.
Η ανανεωμένη στήριξη διατυπώνεται αφότου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου, γνωστού ως Vaxzevria.
Η ενδιάμεση ανάλυση από μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθόρισε πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.
Αξιωματούχοι του ΕΜΑ επισήμαναν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, ότι η επικαιροποίηση στόχευε στο βάλει σε ένα πλαίσιο τα δεδομένα που έχει συλλέξει και αναλύσει με στόχο να βοηθήσει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο βασιζόμενα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.
Τα πλεονεκτήματα του να κάνει κανείς το εμβόλιο αυξάνονται με την ηλικία και με οποιαδήποτε αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, όμως τα οφέλη είναι προς το παρόν προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι.
Λένε ότι η σύσταση μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές, διότι περισσότερα δεδομένα συγκεντρώνονται και, για παράδειγμα, δεν είχαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλάβει το φύλλο των παραληπτών του εμβολίου στα δεδομένα τους.
Όμως, ο Peter Arlet, επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΑ αναλύσεων δεδομένων και μεθόδων δήλωσε:
«Το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου της AstraZeneca είναι θετικό. Προλαμβάνει το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και σώζει ζωές».

ΠΟΥ: Περισσότερα στοιχεία για AstraZeneca

Περισσότερα στοιχεία για την εμφάνιση θρομβώσεων σε άτομα εκτός Ευρώπης στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 ζητά ο ΠΟΥ, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει πως τα οφέλη των εμβολίων αυτών είναι περισσότερα από τους κινδύνους.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) αναδιατύπωσε τις συστάσεις της σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τα δεδομένα για τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη.
Στις 7 Απριλίου η SAGE είχε εκτιμήσει ότι μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων που εμφανίστηκαν σε εμβολιασθέντες είναι πιθανή, αλλά όχι επιβεβαιωμένη, υπογραμμίζοντας ότι τα περιστατικά είναι «πολύ σπάνια»
Ο ΠΟΥ επικαιροποίησε τις συστάσεις του μετά και τα νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εμβολιαστικές εκστρατείες που διεξάγονται.
Τα περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων παρατηρήθηκαν στη Βρετανία και την ΕΕ, ενώ πολύ λίγα αναφέρθηκαν σε άλλες χώρες, επεσήμανε η SAGE.
Οι ειδικοί συνιστούν όσοι εμφάνισαν θρομβώσεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να λάβουν ένα άλλο εμβόλιο στη δεύτερη δόση.
Σημειώνεται πως οι περισσότερες δόσεις εμβολίων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα Covax, το οποίο προσφέρει εμβόλια στις φτωχές χώρες, είναι από το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερες από 40,5 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου έχουν σταλεί μέχρι στιγμής σε 118 περιφέρειες σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του προγράμματος Covax.
523452542523523523532.JPG
Μείωση κατά 65% του κινδύνου σοβαρής νόσησης από covid μετά την πρώτη δόση Pfizer ή AstraZeneca

Στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό μειώνεται κατά περίπου 65% μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ή της Pfizer/BioNTech καταλήγει μελέτη Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα εμβόλια λειτουργούν καλά τόσο σε ανθρώπους άνω των 75 ετών, όσο και σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.
Οι ερευνητές του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκαν ισχυρή ανοσιακή αντίδραση και παραγωγή αντισωμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και για τα δύο διαφορετικά είδη εμβολίων.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιέχονται σε δύο μελέτες που έχουν προδημοσιευθεί βασίζονται σε περίπου 370.000 ανθρώπους και παρέχουν περαιτέρω βάσιμες ενδείξεις πως τα εμβόλια προστατεύουν από την Covid-19.

Τα ευρήματα

Η πρώτη μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που εμβολιάσθηκαν με μία δόση AstraZeneca ή Pfizer, ήταν κατά 65% λιγότερο πιθανότερο να μολυνθούν.
Τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους (μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Απριλίου 2021), οι νέες λοιμώξεις με συμπτώματα είχαν πέσει κατά 74%, ενώ οι ασυμπτωματικές κατά 57% (μέσος όρος μείωσης περίπου 65%), σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.
Όσοι είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση Pfizer, είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης με συμπτώματα και 70% μικρότερο κίνδυνο ασυμπτωματικής λοίμωξης.
Για την AstraZeneca, επειδή οι δύο δόσεις απέχουν αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση μετά και τη δεύτερη δόση.
Και τα δύο εμβόλια εμφάνισαν αποτελεσματικότητα έναντι της «αγγλικής» παραλλαγής Β.1.1.7 του κορωνοϊού.

Πιθανό ο εμβολιασμένος να μεταδίδει

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, παραμένει πιθανό ένας εμβολιασμένος να μολυνθεί από τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους, γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.
Η δεύτερη μελέτη σε σχεδόν 46.000 άτομα που είχαν κάνει μία δόση εμβολίου, βρήκε ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων στον οργανισμό του 95% των εμβολιασμένων ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τα αντισώματα παρέμεναν ισχυρά δέκα εβδομάδες μετά.
Μολονότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξάνονταν πιο αργά και σε χαμηλότερα επίπεδα μετά από μία δόση AstraZeneca, μειώνονταν πιο γρήγορα μετά από μία δόση Pfizer, ιδίως στους ηλικιωμένους.
Καλύτερη είναι η ανοσιακή αντίδραση στους νεότερους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας εμβολιαζόμενους (άνω των 60 ετών) και στα δύο είδη εμβολίων.
Απρόσμενο πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι μετά τη δεύτερη δόση Pfizer η ανοσιακή αντίδραση στους άνω των 80 ετών είναι πιο έντονη σε σχέση με τους νεότερους.
878685678568568567.JPG
Ανεξέλεγκτη η covid στην Ινδία – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 346.700 σε 24 ώρες

Δραματικές ώρες βιώνει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Ινδία, η οποία για ακόμα μια ημέρα ανέφερε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, αναφέροντας πάνω από 346.786 μολύνσεις.
Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, κατέγραψε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Ινδία, με 346.786 νέες μολύνσεις, την ώρα που τα νοσοκομεία αναζητούν απεγνωσμένα οξυγόνο για τους ασθενείς με covid-19.
Συγκεκριμένα, η Ινδία ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.624 θάνατοι και 346.786 μολύνσεις.
Συνολικά, μετρά 189.544 νεκρούς επί συνόλου άνω των 16 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Στην Ινδία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταγράφεται ένας νέος θάνατος από covid-19 σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά στο Νέο Δελχί.
Το σύστημα υγείας της ινδικής πρωτεύουσας καταρρέει υπό το βάρος των ασθενών και ήδη η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για τη μεταφορά οξυγόνου από τις μακρινές περιοχές της χώρας.
Πάντως, πολλά νοσοκομεία και σε άλλες περιοχές της χώρας ανακοινώνουν ότι δεν διαθέτουν άλλα αποθέματα οξυγόνου.
Στο μεταξύ, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με covid-19 στις πόλεις Ζαϊπούρ και Αμριτσάρ πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Όπως είναι αναμενόμενο ο όγκος αυτών των ασθενών έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ήδη καταρρεύσει, καθώς πλέον θεωρείται αδύνατο να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη, τη στιγμή που καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα ακόμα και σε οξυγόνο για τους διασωληνωμένους.
Η έκρηξη των κρουσμάτων αποδίδεται σε μια «διπλή μετάλλαξη» του ιού που εξαπλώνεται ραγδαία.
Είναι τόσο ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση, όπου για παράδειγμα στο Νέο Δελχί, έχουν δημιουργηθεί μαζικά αυτοσχέδια αποτεφρωτήρια, στα οποία και καίγονται οι νεκροί, αν και όπως αναφέρεται, ακόμα και σε αυτά υπάρχει λίστα αναμονής.
Σε μια προσπάθεια να καμφθεί η τεράστια διασπορά του ιού, οι αρχές του Νέου Δελχί, πόλης που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα της επιδημίας, έλαβαν την απόφαση να επιβληθεί 6ημερο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου ενώ προς αυστηρό lockdown οδεύει και το κρατίδιο της Μαχαράστρα.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Naredra Modi απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη υγειονομική κρίση καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα.

Η εικόνα το τελευταίο 24ωρο

Η Ινδία , μια χώρα με 1,3 δισεκ. κατοίκους, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 16,6 εκατ. κρούσματα covid-19 και 189.544 θανάτους.
Μάλιστα, την Πέμπτη 22/4 ξεπέρασε το ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ (297.430 μολύνσεις)που μέχρι πρότινος κατείχαν το ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, , καθιστώντας τη χώρα επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που σε άλλες περιοχές του κόσμου δείχνει σημάδια ύφεσης.
Στο μεταξύ, 2.624 ασθενείς με covid-19 υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο στην Ινδία, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες μέχρι στιγμής.
Σημειώνεται ότι αποτεφρωτήρια στο Νέο Δελχί έχουν προειδοποιήσει ότι έχουν γεμίσει και έχουν ζητήσει από τις οικογένειες των νεκρών να περιμένουν.
Πάντως, κάποιοι εκτιμούν ότι ένα πιο επικίνδυνο, παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού πιθανώς να ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα.

Αναστολή πτήσεων από και προς Ινδία - Οι χώρες

Στην αναστολή των πτήσεων από και προς την Ινδία προχωρούν το Ιράν και το Κουβέιτ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2 που πλήττει τη συγκεκριμένη χώρα.
Ειδικότερα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις από και προς την Ινδία και το Πακιστάν θα σταματήσουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 25/4.
Ωστόσο, οι ιρανικές αρχές δεν διευκρίνισαν αν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής στη χώρα, που αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας στη Μέση Ανατολή.
«Ο ινδικός κορωνοϊός είναι μια νέα απειλή που αντιμετωπίζουμε. Είναι πιο επικίνδυνος από την αγγλική και τη βραζιλιάνικη παραλλαγή», ανέφερε σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani.
Πρόσθεσε ότι «όλες οι ανατολικές επαρχίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα περάσουν τα σύνορα για να μπουν στη χώρα μας άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό».
Σημειώνεται ότι το Ιράν συνορεύει στα ανατολικά με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ οι ταξιδιώτες μπορούν να φτάσουν στη χώρα δια θαλάσσης, μέσω του Κόλπου.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δυο εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος του Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα, έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Καθημερινά το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοινώνει κατά μέσο όρο περίπου 20.000 νέα κρούσματα.

Κουβέιτ: Διακοπή μέχρι νεωτέρας των πτήσεων προς Ινδία

Στη λίστα των χωρών που διακόπτουν «μέχρι νεωτέρας» τις εμπορικές πτήσεις από και προς την Ινδία, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, προστέθηκε και το Κουβέιτ.
Μάλιστα, οι κάτοικοι του Κουβέιτ που είχαν πάει στην Ινδία δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους παρά μόνο αν μείνουν προηγουμένως σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε μια τρίτη χώρα.
Στο Κουβέιτ, σχεδόν το 70% του πληθυσμού είναι αλλοδαποί και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί εργαζόμενοι.

Άλλες χώρες

Επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την Ινδία από την Κυριακή 25/4 και για τουλάχιστον δέκα ημέρες.
Το ίδιο μέτρο αποφάσισε να λάβει και ο Καναδάς και για το Πακιστάν για διάστημα 30 ημερών.
Τέλος, οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ινδία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Γερμανία: Αυστηροποιεί τα περιοριστικά μέτρα

Σε μια νέα φάση περιορισμών της κοινωνικής ζωής, στην οποία προβλέπεται και ενδεχόμενη επιβολή εθνικού lockdown, εισήλθε η Γερμανία, μετά την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που ενισχύει τις εξουσίες της καγκελαρίου A. Merkel, για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.
Η χώρα ενεργοποιεί το "φρένο έκτακτης ανάγκης", το οποίο περιλαμβάνεται στη μεταρρύθμιση για την προστασία από τις μολυσματικές ασθένειες.
Πρόκειται για νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από τη Μπούντεσταγκ, παρά τις αντιδράσεις χιλιάδων επικριτών του που βγήκαν στους δρόμους της Γερμανίας, που επί της ουσίας επικεντρώνει τη διαδικασία απόφασης και επιβολής μέτρων γα την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 από τα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τι προβλέπει

Μάλιστα, το "φρένο έκτακτης ανάγκης" προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού πάνω από το όριο των 100 ανά 100.000 κατοίκους επί τρεις ημέρες.
Εάν ο δείκτης κρουσμάτων υπερβεί το 100, επιβάλλεται αυτομάτως μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας από 22:00 έως 5:00, κλείνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα καταστήματα λιανικής πώλησης λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αρνητικό τεστ για κορωνοϊό.
Στην περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 150, τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με το σύστημα click & collect, ενώ στα 165 κρούσματα κλείνουν και τα σχολεία.
Η αυτόματη ενεργοποίηση του "φρένου έκτακτης ανάγκης" αναμένεται να τερματίσει τις εντάσεις μεταξύ των κρατιδίων, τα οποία καθορίζουν δικές τους πολιτικές σε θέματα υγείας και παιδείας, κάποια από τα οποία μέχρι τώρα αγνοούσαν τα αυστηρά μέτρα.
Σημειώνεται ότι στη Γερμανία πάνω από 81.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από covid-19, ενώ το τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα λόγω των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, σύμφωνα με τους ιολόγους.

Χιλή: Μόνο σε άνδρες το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Χιλή, που έλαβε μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, αποφάσισε να το χορηγεί αποκλειστικά στους άνδρες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Χιλής (ISP), το οποίο τον Ιανουάριο ενέκρινε για έκτακτη χρήση το εμβόλιο της AstraZeneca, συνέστησε τη χρήση του σε γυναίκες άνω των 55 ετών και σε άνδρες άνω των 18 ετών.
Ωστόσο, την Παρασκευή 23/4 η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι το εμβόλιο “θα χορηγείται μόνο σε άνδρες” από την επόμενη εβδομάδα.
Η παρτίδα των 158.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έφτασε στις 23/4 στη Χιλή είναι η πρώτη που λαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει στόχο την ίση πρόσβαση σε εμβόλια κατά της covid-19.

Βέλγιο: Εμβολιασμός πολιτών από 41 ετών και άνω με το AstraZeneca - Χωρίς περιορισμούς το Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε όσους είναι από 41 ετών και άνω, σύμφωνα με την απόφαση των Υπουργών Υγείας του Βελγίου.
Ωστόσο, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα προχωρήσουν κανονικά με την δεύτερη ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείτο μόνο σε όσους ήταν από 56 ετών και πάνω.
Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αποφασίστηκε να μην υπάρχει περιορισμός στην ηλικία.

Ταϊλανδη: Σε ισχύ νέοι περιορισμοί, μετά το νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο 23/4, στην Ταϊλάνδη, μετά το νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων από covid-19 εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Έτσι, τα εμπορικά κέντρα σε 18 επικίνδυνες επαρχίες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, θα λειτουργούν από τις 11:00 ως τις 20:00 για μία εβδομάδα, αρχής γενομένης από σήμερα, όπως ανακοίνωσε τη Ταϊλανδική Ένωση Λιανεμπορίου.
Ακόμη, τα εστιατόρια που βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά για μία επιπλέον ώρα, ενώ τα παντοπωλεία θα λειτουργούν από τις 05:00 ως τις 22:00.
Κλειστά μέχρι τον Μάιο θα παραμείνουν τα σχολεία, μπαρ και ινστιτούτα μασάζ, τα οποία κατέβασαν ρολά πριν από μία εβδομάδα.
Παράλληλα, έχει απαγορευθεί η πώληση αλκοόλ στα εστιατόρια.
Σημειώνεται ότι η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 2.839 νέων κρουσμάτων covid-19 και 8 θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 53.022 και των θανάτων σε 129.
Εμβολιασμοί
Στο μεταξύ, η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ταϊλάνδη ενισχύθηκε με την άφιξη 500.000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου κατά της covid-19 της Sinovac Biontech.
Ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις αναμένεται να φτάσουν στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Πάντως, λιγότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην Ταϊλάνδη των περίπου 66 εκατομμύριων.
Οι αξιωματούχοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη διάθεση τον Ιούνιο του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο παράγεται στην Ταϊλάνδη, από το οποίο έχουν παραγγείλει 61 εκατ. δόσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης