Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Σκάνδαλο Thodex: Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον CEO που «εξαφάνισε» τα 2 δισ. δολάρια σε bitcoin

Σκάνδαλο Thodex: Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον CEO που «εξαφάνισε» τα  2 δισ. δολάρια σε bitcoin
Οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια, καθώς περίπου 390.000 ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας δεν έχουν πια πρόσβαση στα χρήματά τους
Σχετικά Άρθρα

Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον ιδρυτή ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας ο οποίος σταμάτησε να πληρώνει τους πελάτες και εγκατέλειψε τη χώρα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά την αποκαλούμενη «κόκκινη ειδοποίηση» σύμφωνα με την οποία η Ιντερπόλ θα βοηθούσε να βρεθεί, και προσωρινά να συλλάβει και να επιστρέψει στην Τουρκία τον διευθύνοντα σύμβουλο της τουρκικής εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex, Ozer, όπως ανέφερε την Παρασκευή 23/4 η το πρακτορείο Anadolu.
Σε δήλωσή του από άγνωστη τοποθεσία την Πέμπτη, ο Ozer υποσχέθηκε να αποπληρώσει τους επενδυτές και να επιστρέψει στην Τουρκία για να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη σε μετέπειτα χρόνο.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας στο μεταξύ έκανε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μπλοκάρει τους λογαριασμούς της εταιρείας και η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά της γραφεία στην Κωνσταντινούπολη.
Οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, καθώς περίπου 390.000 ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας δεν έχουν πια πρόσβαση στα χρήματά τους.

Ένταλμα σύλληψης για 78 υπόπτους

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 62 υπόπτων στην Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας για την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, Thodex, η ιστοσελίδα της οποίας δεν είναι προσβάσιμη επί του παρόντος.
Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα κράτησης για 78 υπόπτους για φερόμενους δεσμούς τους με το Thodex αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.
Αστυνομικές ομάδες πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιδρομές σε οκτώ διαφορετικές επαρχίες για να συλλάβουν 62 από τους 78 υπόπτους συνολικά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη των υπόλοιπων υπόπτων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ψηφιακών υλικών και εγγράφων.
Νωρίτερα, η Γενική Εισαγγελία στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε από το προσωπικό της Thodex να καταθέσουν ως μάρτυρες για την πλατφόρμα, η οποία φέρεται να έχει αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη.
Ο Abdullah Usame Ceran, δικηγόρος, υπέβαλε ποινική καταγγελία εναντίον του Fatih Faruk Ozer, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας, ισχυριζόμενος ότι «οργάνωσε απάτη».

Βροχή οι μηνύσεις

Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν οι μηνύσεις κατά της πλατφόρμας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα Thodex, από χιλιάδες χρήστες της στην Τουρκία που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ή να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Η εταιρεία ανήρτησε στις 22/4 στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα μείνει κλειστή για τέσσερις έως πέντε ημέρες, επειδή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησής της.
Οι χρήστες, εξέφρασαν την ανησυχία ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα απάτης, με τα σχόλιά τους να αναπαράγονται εκτεταμένα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Aξίζει να αναφερθεί πως ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών της εταιρείας είχε φθάσει σε 1,2 δισ. δολάρια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Η εφαρμογή έχει περισσότερους από 500.000 χρήστες στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης