Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσουνάμι covid σε Ινδία, Βραζιλία – ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων παντού, εξαίρεση η Ευρώπη

Τσουνάμι covid σε Ινδία, Βραζιλία – ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων παντού, εξαίρεση η Ευρώπη
Φόβοι Αμερικάνων επιστημόνων ότι πλησιάζει το peak των αιτημάτων για εμβολιασμό
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Μορφή τσουνάμι έχει πάρει ο κορωνοϊός στην Ινδία όπου η επιδημία τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κατάσταση που παρατηρείται εδώ και μήνες και στη Βραζιλία.
Οι αναφορές από την Ινδία των 1,3 δισεκατομμυρίων πολιτών είναι εφιαλτικές καθώς περιγράφουν ένα σύστημα υγείας που τελεί υπό κατάρρευση με πολλά νοσοκομεία να κάνουν λόγο για δραματική έλλειψη φαρμάκων, κλινών και για αποθέματα οξυγόνου που διαρκούν λίγες ώρες, τη στιγμή που οι συγγενείς των ασθενών ζητούν φάρμακα και βοήθεια μέσω των social media.
Οι περισσότεροι Ινδοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση, τη στιγμή που οι τοπικές αρχές και κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για περιορίσουν τη διασπορά του ιού, ενώ φουντώνει και η παγκόσμια ανησυχία για την ινδική παράλλαξη του ιού που ήδη έχει κάνει την εμφάνιση της στη Μ. Βρετανία.
Εξίσου εφιαλτική είναι η κατάσταση και στη Βραζιλία, όπου και εκεί η κατάσταση προσομοιάζει εδώ και καιρό με αυτήν που επικρατεί στην Ινδία, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, όταν και αναφέρθηκαν πάνω από 5,23 εκατομμύρια μολύνσεις.
Μάλιστα ο ΠΟΥ αναφέρει πως αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε όλο τον κόσμο, με μόνη εξαίρεση την Ευρώπη, η οποία είδε μια οριακή μείωση της τάξης του 3%.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 143.295.243 και οι νεκροί 3.049.841
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.830.910 κρούσματα και 569.042 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 15.616.130
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 378.003 και τρίτη σε κρούσματα με 14.043.076
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 213.048 και τέταρτη η Ινδία με 182.553
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.435.309
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.673.699 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.411.059
• Έβδομη η Τουρκία με 4.446.591 και όγδοη η Ιταλία με 3.904.899
• Ένατη η Ισπανία με 3.435.840 και δέκατη η Γερμανία με 3.205.939
δφασασδδφσα.JPG
ΠΟΥ: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων

Για παγκόσμιο ρεκόρ με περισσότερα από 5,23 εκατομμύρια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέροντας πως με εξαίρεση την Ευρώπη, καταγράφεται έξαρση μολύνσεων σε όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα 5,23 εκατομμύρια κρούσματα είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί σε διάστημα μιας εβδομάδας, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4/1/2021 όταν και είχαν αναφερθεί 5,04 εκατομμύρια κρούσματα.
Με εξαίρεση την Ευρώπη που κατέγραψε μείωση κρουσμάτων της τάξης του 3%, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε αύξηση κατά 57% των κρουσμάτων κυρίως λόγω της δραματικής αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία, η οποία μετρά το 28% των κρουσμάτων παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται πως οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια, με τον ΠΟΥ να επισημαίνει πως χρειάστηκαν 9 μήνες για να φτάσουμε στο πρώτο 1 εκατομμύριο θανάτους και μόλις τρεις μήνες για να φτάσουμε στο τρίτο εκατομμύριο θανάτων.

Ανεξέλεγκτη η covid στην Ινδία – Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ με πάνω από 295.000 κρούσματα

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία θερίζει καθημερινά χιλιάδες Ινδούς.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 295.000 κρούσματα και 2.023 θάνατοι.
Πρόκειται για αριθμούς που για πρώτη φορά αναφέρονται στην Ινδία, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Συνολικά η Ινδία μετρά 182.553 επί συνόλου 15,6 εκατομμυρίων κρουσμάτων και είναι δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τις μολύνσεις και τέταρτη αναφορικά με τους θανάτους.
Σε μια προσπάθεια να καμφθεί η τεράστια διασπορά του ιού, οι αρχές του Νέου Δελχί, πόλης που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα της επιδημίας, έλαβαν την απόφαση να επιβληθεί 6ημερο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου ενώ προς αυστηρό lockdown οδεύει και το κρατίδιο της Μαχαράστρα.
Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας είναι αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις κλινών, φαρμάκων αλλά και οξυγόνου ενώ ενδεικτικό του κινδύνου κατάρρευσης του συστήματος υγείας είναι η κινητοποίηση ομάδων πολιτών, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με την COVID-19.
Σημειώνεται πως έως σήμερα στην Ινδία έχουν χορηγηθεί πάνω από 124 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Παρέμβαση Modi: Τηρείστε τα μέτρα

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ χθες Τρίτη ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Naredra Modi απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη υγειονομική κρίση καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα.
Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, o Modi αναγνώρισε πως η Ινδία των 1,3 δίνει «για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη».
«Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες» προτού «έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας», είπε ο Modi.
Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μαζικές συγκεντρώσεις κόσμου καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γάμους, σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Αναζητούν φάρμακα, κλίνες, οξυγόνο… στο twitter

Δραματικές είναι οι εικόνες από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου το σύστημα υγείας τελεί υπό κατάρρευση και με τους πολίτες να αναζητούν φάρμακα, κλίνες για τους ασθενείς και οξυγόνο μέσω του twitter και άλλων social media.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με covid, είναι πως τουλάχιστον 22 άνθρωποι πέθαναν στο κρατίδιο της Μαχαράστρα, όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή παροχής του.
Απέναντι σε αυτήν την απελπιστική κατάσταση συγγενείς των ασθενών που έχουν ανάγκη από φάρμακα και φιάλες οξυγόνου, μοιράζονται τους τους τηλεφωνικούς αριθμούς εθελοντών, πωλητών οξυγόνου ή φαρμάκων και λεπτομέρειες για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να δεχθεί και άλλους ασθενείς χρησιμοποιώντας το hashtag #COVIDSOS.
Κάποιοι χρήστες έχουν προσφερθεί να μαγειρέψουν για τους ασθενείς με covid-19 που παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους ή να τους βοηθήσουν σε άλλες δουλειές, όπως για παράδειγμα να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους.
Αν και το Twitter δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ινδία, όπως το Facebook και το WhatsApp, ωστόσο αποδεικνύεται ένα χρήσιμο εργαλείο στην κρίση του κορωνοϊού, κυρίως χάρη στη λειτουργία re-tweet που αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των χρηστών που βλέπουν ένα μήνυμα.
5345252523523523523523.JPG
Βυθίζεται στο χάος της επιδημίας covid με ρεκόρ θανάτων η Βραζιλία

Στο χάος του κορωνοϊού με ρεκόρ θανάτων βυθίζεται η Βραζιλία, η οποία φαίνεται να έχει χάσει κάθε έλεγχο της επιδημίας, τη στιγμή που στο κόκκινο είναι και το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής.
Στη Βραζιλία η κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη, με τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει και να μην μπορούν να διαχειριστούν τα κύματα των ασθενών, τη στιγμή που δεν υπάρχει μια ενιαία, εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η χαώδης αυτή διαχείριση σε συνδυασμό και με την πιο μεταδοτική βραζιλιάνικη παράλλαξη του ιού ενισχύουν τους φόβους ότι πολύ σύντομα η Βραζιλία θα σπάσει νέα ρεκόρ όσον αφορά τα θύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 69.381 κρούσματα και 3.321 θάνατοι.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 378.003 νεκρούς επί συνόλου 14.043 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.
Η Βραζιλία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς σε απόλυτους αριθμούς ενώ κατά κεφαλήν μετρά 176 θανάτους ανά 100.00 κατοίκους, ξεπερνώντας το Περού (174/100.000), τις ΗΠΑ (172) και το Μεξικό (165).

Θερίζει και την Αργεντινή

Στο κόκκινο βρίσκεται και η Αργεντινή, η οποία ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 29.145 κρούσματα και 315 θανάτους.
Ενδεικτικό της έντασης της πανδημίας είναι πως η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασαν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες και της ομώνυμης επαρχίας που την περιβάλλει.
Συνολικά η Αργεντινή μετρά 59.792 νεκρούς επί συνόλου 2.743.620 μολύνσεων.
Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 6.510.615 άνθρωποι, εκ των οποίων 821.214 έλαβαν και τη δεύτερη.
Νωρίτερα χθες ανακοινώθηκε ότι η φαρμακευτική εταιρεία Laboratorios Richmond κατέληξε σε συμφωνία με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V στην Αργεντινή προς αξιοποίηση στην ίδια τη χώρα και άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συμφωνία που συνάπτεται στην περιοχή.

43242421412412421412_1.JPG
ΕΜΑ: Πιθανή σύνδεση του J&J με θρομβοεμβολικά επεισόδια

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού (PRAC) συμπέρανε ότι πρέπει να προστεθεί μία προειδοποίηση για ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια στις πληροφορίες για το σκεύασμα και ότι πρέπει τα περιστατικά αυτά να κατηγοριοποιηθούν ως εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.
Ωστόσο, ο ΕΜΑ σημείωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.
Η επιτροπή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έλαβε υπ’ όψη της όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των 8 σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων στις ΗΠΑ μεταξύ περισσότερων από 7 εκατομμυρίων εμβολιασμένων.
Όλα τα κρούσματα σημειώθηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιτρέπουν στον EMA να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου.
Τα ασυνήθιστα περιστατικά, όπως αναφέρεται, είναι παρεμφερή με αυτά που καταγράφηκαν σε μικρό αριθμό εμβολιασμένων με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Μάλιστα μετά τις ανακοινώσεις αυτές, η Ολλανδία έκανε γνωστό πως θα επαναρχίσει από σήμερα Τετάρτη 21/4 την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Συστάσεις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνει στους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα - όπως ξαφνικός και σοβαρός πονοκέφαλος, πόνος στην πλάτη, νευρολογικά συμπτώματα, σοβαρό πόνο στο στομάχι, δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, εξανθήματα, κα – μετά την χορήγηση του εμβολίου, να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για το εμβόλιο της J&J την ερχόμενη Παρασκευή 23/4.

ΗΠΑ: Φόβοι ότι θα κορεστεί σύντομα η ζήτηση για εμβολιασμούς

Φόβους ότι σύντομα θα υπάρξει κορεσμός στη ζήτηση για εμβολιασμούς εκφράζουν πολλοί Αμερικάνοι επιστήμονες, γεγονός που εάν συμβεί, θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για επίτευξη της περίφημης ανοσίας της αγέλης.
Σε ανακοίνωση του το Ίδρυμα Kaiser Foundation αναφέρει πως υπάρχει το ενδεχόμενο σε διάστημα 2 – 4 εβδομάδων να υπάρξει μια κορύφωση στον ενθουσιασμό των πολιτών να εμβολιαστούν, εξέλιξη που πιθανότατα να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια των Αρχών να επιτύχουν μια γενικευμένη ανοσία του πληθυσμού.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί είτε να έχει μολυνθεί το 70% με 85% των πολιτών.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 40,1% των Αμερικάνων, ενώ το περίπου το 26% έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Εν τω μεταξύ και όπως ανέφεραν τα CDC, μόλις 6.000 περιπτώσεις μη ανοσίας έχουν καταγραφεί στα περίπου 85 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων Αμερικάνων.
Βάσει των στοιχείων αυτών, κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν πέθανε ή δεν αντιμετώπισε ισχυρή νοσηρότητα, δείχνοντας ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού όπως ήταν και ο αρχικός στόχος.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 31,8 εκατομμύρια ενώ περισσότεροι από 568.000 είναι οι νεκροί.
5324525252523523523523.JPG
Πάνω από 920 εκατ. οι εμβολιασμοί – Πρωταθλήτρια Βόρεια Αμερική και Ευρώπη

Πάνω από 920 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη να είναι πρωταθλήτριες στην χορήγηση εμβολίων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως έχουν γίνει 921.475.033εμβόλια.
Η πιο προχωρημένη είναι η Βόρεια Αμερική (39 δόσεις ανά 100 κατοίκους) και ακολουθούν η Ευρώπη (24 δόσεις ανά 100 ανθρώπους), η Νότια Αμερική (14 ανά 100), η Ασία (8,7 ανά 100), η Ωκεανία (3,8 ανά 100) και τελευταία η Αφρική (μόνο 1,1 δόσεις ανά 100 κατοίκους).
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το 83% των δόσεων έχει γίνει σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ μόνο το 0,2% (δύο στις χίλιες δόσεις) έχουν γίνει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Οι φτωχότερες χώρες εξαρτώνται από το διεθνές πρόγραμμα Covax που φιλοδοξεί να παράσχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά προς το παρόν η μερίδα του λέοντος των εμβολίων κατευθύνεται στις ανεπτυγμένες χώρες.

Στην κορυφή το Ισραήλ

Αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης συνεχίζει να βρίσκεται το Ισραήλ - χάρη στην ειδικού τύπου συμφωνία που εξαρχής είχε συνάψει με την Pfizer - έχοντας κάνει συνολικά 10,31 εκατομμύρια δόσεις ή 114 δόσεις ανά 100 κατοίκους του.
Εκτιμάται πως έχει καλύψει εμβολιαστικά περίπου το 60% του πληθυσμού του με μία δόση, ενώ το 56% και με δύο δόσεις.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μικρές Σεϋχέλλες, επίσης με 116 δόσεις ανά 100 ανθρώπους και με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους σε ποσοστό 68% με μία δόση και 47% με δύο δόσεις.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Χιλή, το Μπαχρέιν, το Μπουτάν, η Βρετανία, το Σαν Μαρίνο, οι ΗΠΑ και Μαλδίβες.

Σε ποια θέση είναι Μ. Βρετανία και ΗΠΑ

Η Βρετανία έχει κάνει 63 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 42,11 εκατομμύρια δόσεις) με κάλυψη του 49% του πληθυσμού της με μία δόση και του 14% με δύο δόσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει 62 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 205,87 εκατομμύρια, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα), με κάλυψη του 39% του πληθυσμού τους με μία δόση και του 25% με δύο δόσεις.
Πρώτη η Μάλτα στην Ευρώπη
Από τις χώρες της ΕΕ η πιο προχωρημένη είναι η Μάλτα με 56 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 269.763 δόσεις) και με κάλυψη του 39% και 17% του πληθυσμού της με μία και δύο δόσεις αντίστοιχα.
Έπεται η Ουγγαρία με 47 δόσεις/100 κατοίκους (συνολικά 4,64 εκατομμύρια) και κάλυψη του 33% του πληθυσμού με μία δόση και του 14% με δύο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης