Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Βαβέλ με τους κανόνες για τις «πράσινες» επενδύσεις - Διαφωνίες για τα κριτήρια

EE: Βαβέλ με τους κανόνες για τις «πράσινες» επενδύσεις - Διαφωνίες για τα κριτήρια

Μία μόλις ημέρα πριν από την ανακοίνωση των κανονισμών για τις «πράσινες» επενδύσεις οκτώ κυβερνήσεις ζητούν την ανάκλησή τους

Σχετικά Άρθρα

Διχασμένα εμφανίζονται τα κράτη – μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των κανονισμών για τις πράσινες επενδύσεις, με οκτώ κυβερνήσεις να ζητούν από τις Βρυξέλλες να τους ανακαλέσουν, μία μόλις ημέρα πριν από την ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 20 Απριλίου 2021.
Το πλαίσιο κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των βιώσιμων επενδύσεων περιλαμβάνει έναν κατάλογο από οικονομικές δραστηριότητες και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται για να χαρακτηρίζονται «πράσινες» οι επενδυτές στην Ε.Ε. από το επόμενο έτος.
Απώτερος στόχος να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας για να χρηματοδοτεί δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να ανταποκριθεί στο στόχο της για την κλιματική αλλαγή.

Διαφωνίες

Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο για τις πράσινες επενδύσεις έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, οι οποίες διαφωνούν ως προς τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν «πράσινη» μία επένδυση.
Σύμφωνα με προσχέδιο των κανονισμών που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Reuters, οι κανόνες αφορούν μία σειρά από κλάδους, μεταξύ των οποίων μεταφορές, βιομηχανία και κατασκευές κτιρίων.
Ωστόσο, η Κομισιόν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με το εάν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να ταξινομούνται στην κατηγορία των «πράσινων» δραστηριοτήτων, δύο βασικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών.

Επιστολή

Οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και πέντε ακόμη χωρών έστειλαν σήμερα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Layen ζητούν από την Επιτροπή να δημοσιεύσει το πλαίσιο κανονισμών μόνο όταν θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις τεχνολογίες στον χώρο της ενέργειας.
Η επιστολή αυτή υπογράφηκε επίσης από τον πρόεδρο της Κύπρου και τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.

Επείγονται

Από την άλλη πλευρά, επτά κράτη της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Αυστρίας ζητούν από την Κομισιόν να μην υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση στους κανονισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης