Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha bank: Στόχος αποτίμησης στα 2,5 δισεκ. με όπλα προ προβλέψεων έσοδα και κεφάλαια

Alpha bank: Στόχος αποτίμησης στα 2,5 δισεκ. με όπλα προ προβλέψεων έσοδα και κεφάλαια
Η Alpha bank έχει ένα πλεονέκτημα, διαθέτει το χαμηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στο σύστημα 3 δισεκ. και το υψηλότερο κεφαλαιακό μαξιλάρι ακόμη και μετά την εξυγίανση
Σχετικά Άρθρα

Η Alpha bank όπως όλες οι τράπεζες τέλη Απριλίου θα στείλουν το νέο αναθεωρημένο πλάνο για τα NPEs στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Η Alpha bank στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2021 – θα τα ανακοινώσει Μάιο 2021 – θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό οδηγό για το πώς θα μειώσει τα προβληματικά δάνεια κάτω από 10%.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα 6,78 δισεκ. δάνεια σε moratorium το 80% είναι εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή 1,35 δισεκ. είναι NPEs, τον στόχο για 3,5 δισεκ. NPEs στο τέλος του 2022 με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και αύξηση του coverage ratio στο 50%... δίνει την δυνατότητα στους επενδυτές να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα για το πώς θα ελαχιστοποιήσει τα NPEs.
Η Alpha bank με 859 εκατ προ προβλέψεων έσοδα, έχει καλή βάση πηγών για επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και όσο θα μειώνονται οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια – έφθασαν στα 1,3 δισεκ. το 2020 – τόσο θα ανακάμπτει η κερδοφορία με στόχο 400 εκατ. το 2022.

Με P/E και P/BV η αποτίμηση

Η Alpha bank θα πρέπει να αποτιμηθεί με δύο βασικούς δείκτες αποτίμησης το P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς λογιστική αξία 1,70 δισεκ. διά 5,7 δισεκ. που είναι τα κεφάλαια σημαίνει αποτίμηση 0,30 έναντι 0,57 της Eurobank.
Όμως θα πρέπει να αποτιμηθεί και όρους κερδοφορίας το P/E σημαίνει χρηματιστηριακή αξία 1,7 δισεκ. με στόχο κερδοφορίας 400 εκατ δηλαδή 4 όταν θα πρέπει να αποτιμάται 7 με 8 φορές τα κέρδη.
Με 7 φορές τα κέρδη του 2022 θα πρέπει να αποτιμάται πάνω από 2,5 δισεκ. η Alpha bank με όρους χρηματιστηριακής αξίας.
Μπορεί η Alpha bank από 1,7 δισεκ. να βρεθεί στα 2,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή άνοδος σχεδόν 50%;
Πρωτίστως με 1,54 δισεκ. μετοχές σημαίνει 1,6 με 1,7 ευρώ η μετοχή από 1,10 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
Ο στόχος θεωρείται ρεαλιστικός εάν ληφθεί υπόψη ότι με όρους κεφαλαίων αποτιμάται P/BV στο 0,30 χαμηλότερα από Εθνική και Eurobank και με όρους κερδών στο 4 με βάση τα κέρδη του 2022.
Η Εθνική τράπεζα αποτιμάται 2,25 δισεκ. αξία στο χρηματιστήριο διά 5 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή 0,45 P/BV.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank έχει ένα πλεονέκτημα, διαθέτει το χαμηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στο σύστημα 3 δισεκ. και το υψηλότερο κεφαλαιακό μαξιλάρι ακόμη και μετά την εξυγίανση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης