Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα κάνει την διαφορά η Alpha και θα πιάσει την… Eurobank; - Μόνο με αύξηση 1 δισ με δικαιώματα ψήφου

Πως θα κάνει την διαφορά η Alpha και θα πιάσει την… Eurobank; - Μόνο με αύξηση 1 δισ με δικαιώματα ψήφου
Τι θα κερδίσει η Alpha bank εάν αποφάσιζε αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ;
Σχετικά Άρθρα

Πριν λίγο καιρό με αφορμή τα αποτελέσματα χρήσης 2020, η Alpha bank σε ανακοίνωση της είχε αναφέρει ότι δεν «θα ζημιώσει τους μετόχους της».
Η εκτίμηση αυτή μεταφράστηκε ως απόφαση της διοίκησης Ψάλτη να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά εργαλεία άντλησης κεφαλαίων όπως η έκδοση ομολόγου Tier 2 μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 5,5% ή πιο απλά να μην προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου
Ωστόσο το hedge fund Lansdowne αύξησε τις short θέσεις κυρίως γιατί ποντάρει σε αύξηση κεφαλαίου.

Πως θα ξεχωρίσει η Alpha bank;

Η παρελθούσα εμπειρία, ειδικά της Eurobank που αποτελεί σημείο αναφοράς στο σύστημα με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο σύστημα 2,78 δισεκ. ευρώ, απέδειξε ότι μια τράπεζα για να μπορέσει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό πρέπει να χρησιμοποιήσει και αύξηση κεφαλαίου.
H Eurobank υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου σε είδος απορροφώντας την Grivalia την εταιρία διαχείρισης ακινήτων και ενσωματώνοντας σχεδόν 930 εκατ.
Η κίνηση αυτή ήταν η βασική αιτία που συνέβαλλε στην αύξηση της αποτίμησης που πλέον βρίσκεται μόλις 200 εκατ κάτω των 3 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσει να ξεχωρίσει η Alpha bank χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα δώσει το έναυσμα και σε άλλες τράπεζες να μελετήσουν ανάλογα σχέδια.

Τι θα κερδίσει η Alpha bank με μια αύξηση κεφαλαίου;

Τι θα κερδίσει η Alpha bank εάν αποφάσιζε αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ;

1)Η χρηματιστηριακή της αποτίμηση από 1,49 δισεκ θα έφθανε στα 2,5 με 2,8 δισεκ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου και την εισαγωγή των νέων μετοχών.
Ουσιαστικά το χάσμα μεταξύ χρηματιστηριακής αξίας Eurobank και Alpha bank θα μηδενιζόταν από 1,3 δισεκ. διαφορά της τρέχουσας περιόδου.

Θα διατηρήσει την επενδυτική της ελκυστικότητα

2)Η Alpha bank είχε αναφέρει ότι δεν θα ζημιώσει τους μετόχους της.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου αλλά ότι δεν θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της Πειραιώς όπου όλο το μετοχικό κεφάλαιο μηδενίστηκε αφού μετατράπηκε σε ειδικό αποθεματικό.
Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank θα μπορούσε να υλοποιηθεί με άσκηση δικαιωμάτων.
H Alpha bank διαθέτει 1,54 δισεκ. μετοχές με τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή 0,97 ευρώ ή συνολική αποτίμηση 1,5 δισεκ.
Η σχέση P/BV διαμορφώνεται 1,5 δισεκ. διά 5,7 δισεκ. τα κεφάλαια 0,26 και με κεφάλαια 7,4 δισεκ. συνεπάγεται μετά την αύξηση 0,33... δηλαδή η τράπεζα διατηρεί την επενδυτική της ελκυστικότητα.

3)Με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 στα 2 ευρώ και την τρέχουσα στα 0,97 ευρώ, το ΤΧΣ με ποσοστό 10,98% θα μπορούσε να συμμετάσχει στην αύξηση καθώς ο νόμος επιτρέπει συμμετοχή και σε τιμές χαμηλότερες από τις παρελθούσες.

Μειώνεται το DTC

4)Η Alpha bank με 6,3 με 6,4 δισεκ. κεφάλαια, μειώθηκαν στα 5,7 δισεκ. μετά την τιτλοποίηση Galaxy έχει το μικρότερο DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 3 δισεκ. σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Υπολογίζεται ότι μια αύξηση 1 δισεκ. θα μπορούσε να μειώσει 500 με 600 εκατ το DTC από 3 δισεκ. στα 2,5 δισεκ. και με την κερδοφορία που φθάνει στα 860 εκατ σε προ προβλέψεων βάση θα μπορούσε σε 2-3 χρόνια να υποχωρήσει και κάτω από τα 2 δισεκ.
Με δυνητικά κεφάλαια – και με αύξηση κεφαλαίου – 7,4 δισεκ. και DTC στα 2 δισεκ. η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα έχει μειωθεί στο 27% από 48% της τρέχουσας περιόδου.

5)Η Alpha bank εκπονεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ριζικής εξυγίανσης με στόχο σε 18 μήνες από σήμερα, δηλαδή έως το 9μηνο του 2022, το NPEs ratio (ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων), να διαμορφωθεί στο 4% με 5% πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης από 26% την τρέχουσα περίοδο.
Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός η Alpha Bank δρομολογεί δύο τιτλοποιήσεις NPEs
α) η μία τιτλοποίηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021, ύψους έως 2 δισ. ευρώ που ονομάζει Cosmos, ενώ θα πουλήσει και δύο χαρτοφυλάκια NPEs 0,9 δισεκ. στην Ελλάδα project Orbit και στην Κύπρο 400 εκατ project Sky.
β) νέα τιτλοποίηση επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022.
Βέβαια δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί μία πιο επιθετική πολιτική μείωσης των NPEs και η τιτλοποίηση του 2021 να είναι 5 ή 6 δισ. ευρώ
Τα NPEs της Alpha Bank διαμορφώνονται μετά την τιτλοποίηση Galaxy στα 11,4 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης