Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Ισχυρότερη η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αλλά παραμένει η απειλή του Covid

Powell (Fed): Ισχυρότερη η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αλλά παραμένει η απειλή του Covid
«Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε σημείο όπου η οικονομία πρόκειται να αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα και η δημιουργία θέσεων εργασίας να έρχεται πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Powell
Σχετικά Άρθρα

Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε σημείο καμπής με ισχυρότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας χάρη στους αυξανόμενους εμβολιασμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, προσθέτοντας ωστόσο, πως ο Covid-19 παραμένει απειλή.
«Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε σημείο όπου η οικονομία πρόκειται να αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα και η δημιουργία θέσεων εργασίας να έρχεται πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Powell σε συνέντευξή του στο CBS.
«Ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία μας αυτή τη στιγμή είναι η ασθένεια να εξαπλωθεί ξανά.
Θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμοί ενισχύουν τις προοπτικές

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να χρειάζεται επιθετική νομισματική υποστήριξη καθώς ανακάμπτει από την πανδημία, ακόμη και όταν οι προοπτικές διαφαίνονται καλύτερες εν μέσω διευρυνόμενων εμβολιασμών.
Αυτή η dovish άποψη βοήθησε την εκτίναξη των μετοχών σε νέα επίπεδα ρεκόρ καθώς οι επενδυτές απέρριψαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό εν μέσω ισχυρής στήριξης από την Ουάσινγκτον.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά μια οικονομία που φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Και αυτό λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού και της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης, της ισχυρής στήριξης της νομισματικής πολιτικής », δήλωσε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένουν ότι πιθανότατα θα χρειαστεί «κάποιος χρόνος έως ότου επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος» σχετικά με την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Προς δεύτερη θητεία ο Powell;

Ο Powell τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Fed από τον πρώην Πρόεδρο Barack Obama και ανέλαβε το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας υπό τον Donald Trump.
Η τετραετής θητεία του ως προέδρου της Fed λήγει τον Φεβρουάριο 2022 και δεν δίνει καμία ένδειξη πως δεν θα υπηρετήσει μία δεύτερη θητεία, εάν του γίνει πρόταση από τον Joe Biden.
Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, του οποίου το επιτελείο θα μπορούσε να αρχίσει να εξετάζει την επιλογή του επικεφαλής της Fed τους επόμενους μήνες, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μίλησε με τον Powell από τότε που έγινε πρόεδρος λόγω σεβασμού στην ανεξαρτησία της Fed, αναφέρει το Bloomberg.
Στον αντίποδα ο Trump άσκησε επανειλημμένα δημόσια κριτική στον Powell και τη Fed μέσω του Twitter και ομιλιών, παρεμβαίνοντας πολλάκις στην πιο ισχυρή νομισματική αρχή στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης