Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου παρά τις διαβεβαιώσεις Rouhani

Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου παρά τις διαβεβαιώσεις Rouhani
O Rouhani διέταξε την εισροή ουρανίου σε μορφή αερίου σε 164 φυγοκεντρωτές IR-6 και σε 30 φυγοκεντρωτές IR-5
Σχετικά Άρθρα

Στη δέσμευση του Ιράν να τηρήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά αναφέρθηκε ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani την ώρα που επέβλεπε την ενεργοποίηση φυγοκεντρωτών στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας.
Η διφορούμενη στάση του Ιράν απέναντι στις προθέσεις του για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά και το πάγωμα της συμφωνάς του 2015 δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στις σχέσεις της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον.
Το Ιράν έχει παραβιάσει αρκετούς περιορισμούς που του επιβλήθηκαν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, στις πυρηνικές δραστηριότητές του, αντιδρώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Trump από το πλαίσιο της συμφωνίας το 2018.

Η στάση αυτή απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις δυο χώρες

Οι δύο χώρες, υιοθέτησαν σκληρή στάση στις ανεπίσημες συζητήσεις που έγιναν την εβδομάδα που προηγήθηκε στη Βιέννη, με στόχο την επιστροφή τους, στα συμφωνηθέντα.
Μέσω βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο Rouhani διέταξε την εισροή ουρανίου σε μορφή αερίου σε 164 φυγοκεντρωτές IR-6 και σε 30 φυγοκεντρωτές IR-5, αλλά και για τη διεξαγωγή μηχανολογικών δοκιμών σε άλλο εξοπλισμό (IR-9, IR-1) πιθανώς, μία νέα παραβίαση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.
Η τελετή δημοσιοποίησε την πρόοδο σε 133 περιπτώσεις, αναφορικά με την πυρηνική βιομηχανία του Ιράν, στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και στην ιατρική, στην ενέργεια, αλλά και στον γεωργικό τομέα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν."Για μία ακόμη φορά, τονίζω ότι όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες μας, είναι ειρηνικές και για μη στρατιωτικούς σκοπούς" ανέφερε στις τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο Rouhani.
"Συνεχίζουμε να τηρούμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της συμφωνίας μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων (NPT), αλλά και απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα για τη μη στρατιωτική απόκλισή μας, από το πυρηνικό μας πρόγραμμα" επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης