Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (ΕΚΤ): Μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από το γ’ τρίμηνο εάν επιτευχθεί ισχυρή ανάκαμψη

Knot (ΕΚΤ): Μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από το γ’ τρίμηνο εάν επιτευχθεί ισχυρή ανάκαμψη
Το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως έχει εκτιμήσει η ΕΚΤ, ωστόσο δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης στην αγορά εργασίας, αυτό αναμένεται να είναι προσωρινό φαινόμενο και η αύξηση των τιμών θα παραμείνει κάτω από τον στόχο επί έτη, εκτίμησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Klaas Knot
Σχετικά Άρθρα

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά για ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει να μετριάζει σταδιακά τις έκτακτες αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Klaas Knot, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 7 Απριλίου.
Η πανδημία, τα lockdowns και οι καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμών ενδεχομένως να επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές τους επόμενους μήνες, ωστόσο πολλοί διαφορετικοί παράγοντες ''δείχνουν'' πιθανές θετικές εκπλήξεις μετά τα μέσα του έτους, όταν η υγειονομική κρίση θα καταστεί δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο Knot.

Από το β’ εξάμηνο

«Εάν η κατάσταση στην εξελιχθεί οικονομία προχωρήσει με βάση το βασικό μας σενάριο, θα δούμε βελτίωση του πληθωρισμού και ανάπτυξη από το δεύτερο μισό του έτους και στη συνέχεια», σημείωσε ο Knot
Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι από το τρίτο τρίμηνο και μετά θα μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά να περιορίζουμε τις έκτακτες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και να τις τερματίσουμε όπως προβλέπεται τον Μάρτιο του 2022».

Το πρόγραμμα PEPP

Η ΕΚΤ ενίσχυσε τις αγορές τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιο) στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισ. ευρώ, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η ενίσχυση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Στο βαθμό που οι υψηλότερες ονομαστικές αποδόσεις οδηγούνται από τον βελτίωση του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανάπτυξης, εγώ αυτό το θεωρώ κάτι θετικό», ανέφερε.

Ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 4,4% από 4,2% προηγουμένως, σημειώνοντας ότι οι απώλειες από τα lockdowns θα καλυφθούν και με το παραπάνω όταν οι οικονομίες ξανανοίξουν.
«Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να περιμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους», σχολίασε ο Knot.
Οι καταναλωτές είναι ανυπόμονοι να ξοδέψουν και πάλι, έρχεται μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη και το εξωτερικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά, ανέφερε.

Προσωρινό φαινόμενο

"Η επιδείνωση αφορά περισσότερο το βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αλλά δεν έχει αλλάξει τις προοπτικές πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και τόσο πολύ», σημείωσε ο Knot, ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως σημειώνει το Reuters.
Το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως έχει εκτιμήσει η ΕΚΤ, ωστόσο δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης στην αγορά εργασίας, αυτό αναμένεται να είναι προσωρινό φαινόμενο και η αύξηση των τιμών θα παραμείνει κάτω από τον στόχο (σ.σ. που έχει θέσει η ΕΚΤ) επί έτη, εκτίμησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης