Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 4 πακέτα πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ μέχρι το Πάσχα - Όλο το χρονοδιάγραμμα

Τα 4 πακέτα πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ μέχρι το Πάσχα - Όλο το χρονοδιάγραμμα
Μέχρι 12/4 η πληρωμή στις αναστολές συμβάσεων Μαρτίου
Σχετικά Άρθρα

Μέσα στην εβδομάδα 5-9/3 θα πληρωθούν 97 εκατ. ευρώ, ενώ για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, θα λάβει χώρα είτε την Παρασκευή 9 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ειδικότερα, από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 5 -9 Απριλίου οι εξής καταβολές:

  • 11,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 530 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • 10,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 16.448 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (Επιδόματα Μητρότητας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας)
  • Τέλος, 6.300 ευρώ θα καταβληθούν σε 16 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Από τον ΟΑΕΔ θα καταβληθούν:

  • 40 εκατ. ευρώ σε 32.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 35 εκατ. ευρώ σε 83.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 500.000. ευρώ σε 980 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.


Μετά τις 26/4 θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων σταδιακά σε κάθε ταμείο, ενώ την Μεγάλη Τετάρτη θα λάβουν την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 384 ή 360 ευρώ καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους οι περίπου 41.355 συνταξιούχοι που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης.
Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μόνο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον. Το ποσό προκαταβολής ορίζεται ως εξής:

  • 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης
  • 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.
  • 384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.
  • 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται
  • 384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.


Παράλληλα στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να καταβληθούν και τα αναδρομικά στους κληρονόμους δεύτερου βαθμού που αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επεξεργασία των αιτήσεων.
Όσοι κληρονόμοι έχουν καθυστερήσει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς μπορεί να γίνει δεκτό από τον ΕΦΚΑ μόνο στις εξής τρεις περιπτώσεις:

  • εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 4 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών
  • εάν ο αιτών είναι ανήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 1 έτους από την ενηλικίωση του αιτούντα και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών
  • εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Εξωτερικού το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 12 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών.


Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης