Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ: Μην στείλετε στρατό στην Ουκρανία, η πρόκληση θα είναι «τρομακτική»

Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ: Μην στείλετε στρατό στην Ουκρανία, η πρόκληση θα είναι «τρομακτική»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατήγγειλε τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κρίσιμη
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην αποστείλει στρατεύματα στην περιοχή,
Έντονη είναι η κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων μετά τη σοβαρή κρίση στο Donbass ενώ η Μόσχα έχει δεσμευτεί πως θα λάβει «επιπλέον μέτρα για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια» εάν παρατηρήσει οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μέσα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά τη σοβαρή ανησυχία, που εκφράστηκε στο αρχηγείο της βορειοατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες για την κινητικότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας.

Ανταλλαγή πυρών

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov δήλωσε, πως η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία με την αντιπαράθεση του κυβερνητικού στρατού και των ρωσικών αυτονομιστικών μονάδων είναι «τρομακτική», προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin μίλησε την Πέμπτη (1/4) με τον Ουκρανό ομόλογό του, Andrii Taran και «καταδίκασε τις πρόσφατες ρωσικές προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.
«Η ρητορική μας για το Donbass είναι απολύτως εποικοδομητική», δήλωσε ο Peskov επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ουκρανία για την ένταση που σοβεί στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατήγγειλε τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κρίσιμη που ενδέχεται να οδηγήσει σε «προκλήσεις» για τις οποίες ο στρατός της Ουκρανίας είναι «έτοιμος» .

Αναζωπύρωση της έντασης

Πριν από μια εβδομάδα ακριβώς, οι μάχες στο Ντόνετσκ αναζωπυρώθηκαν με τον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών με το Κίεβο να κατηγορεί τους αυτονομιστές αλλά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ να απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και να αποδίδει το γεγονός σε έκρηξη νάρκης.
Η Ουκρανία, που έθεσε σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της, έκανε λόγο για απότομη «κλιμάκωση» στα ανατολικά - μια διαμφισβητούμενη περιοχή με σφοδρές μάχες το 2014, που στοίχισαν τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.
Στη συνέχεια εντοπίστηκαν ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα στην Κριμαία και την ανατολική μεθόριο της Ουκρανίας, ωστόσο, η Μόσχα απέρριψε τις ανησυχίες περί κλιμάκωσης κάνοντας λόγο για τακτική μεταφορά δυνάμεων εντός των συνόρων της.
Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων (EUCOM) εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με το αυξημένο «επίπεδο απειλής» στην Ευρώπη.

«Θα καταστραφεί η Ουκρανία»

Ο ορισμός αυτός αναφέρεται επίσημα σε μια «πιθανή επικείμενη κρίση» λόγω ανησυχιών για την Ανατολική Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι οι περισσότεροι στρατιωτικοί της Ουκρανίας φαίνεται να κατανοούν τον κίνδυνο μιας «καυτής σύγκρουσης» στο Donbass.
«Ελπίζω πως (οι Ουκρανοί στρατιωτικοί) δεν θα" υποκινούνται "από πολιτικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα" υποκινούνται "από τη Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Lavrov.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin το είχε πει αυτό πολύ καιρό πριν, αλλά αυτή η δήλωση είναι ακόμη επίκαιρη, δηλαδή ότι όσοι θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν έναν νέο πόλεμο στο Donbass - θα καταστρέψουν την Ουκρανία», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης