Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μητσοτάκης: Το Σχέδιο Ανάκαμψης αλλάζει την οικονομία - Πόροι 57 δισ. ευρώ, 170 έργα, 200 χιλ. θέσεις εργασίας, αύξηση ΑΕΠ 7%

Μητσοτάκης: Το Σχέδιο Ανάκαμψης αλλάζει την οικονομία - Πόροι 57 δισ. ευρώ, 170 έργα, 200 χιλ. θέσεις εργασίας, αύξηση ΑΕΠ 7%
Στον πυρήνα του σχεδίου Ανάκαμψης βρίσκεται η δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασία, τόνισε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα

(upd) To Eθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης παρουσιάζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για αλλαγή του υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας και δίκαιη ανακατανομή του πλλούτου, με προτεραιότητα τη δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στηρίζεται σε 4 πυλώνες:

-την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας
-την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής,
-την πράσινη Οικονομία
-την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας

Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε, «στον πυρήνα του σχεδίου μας βρίσκεται η δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
Όλα τα σχέδια που θα εγκριθούν, πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση.
Το Εθνικό Σχέδιο υπηρετεί την ανάκαμψη της οικονομίας».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου θα πρέπει να επενδύει και δικά του χρήματα, αναλαμβάνοντας και το δικό του ρίσκο. Παράλληλα, όλα τα σχέδια που τελικά θα εγκριθούν θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση.
«Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.
Όλες οι δράσεις του Σχεδίου έχουν ένα βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία και στην κοινωνία, όπως ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη ή ο Ε65.
Το Εθνικό Σχέδιο δημιουργεί μια νέα καθημερινότητα για τους Έλληνες πολίτες - Γίνεται σαφές πως αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις αλλά και ένα τεράστιο συμβολικό κεφάλαιο που έρχεται σε ρήξη με συμφέροντα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Ενσωματώνει εμπειρία και από την πανδημία. Εξαλείφει παγιωμένες παθογένειες. Το Εθνικό Σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σήμερα παρουσιάζονται οι ώριμες και άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις – οι οποίες θα τρέξουν από το καλοκαίρι ήδη-  ενώ τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε και τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι απαραίτητες για να υποδεχθούν τα έργα και τις επενδύσεις.
Το Σχέδιο παρουσιάζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια, θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.

«Στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί»

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως: «Δεν περιορίζεται σε θητείες, αλλά απλώνεται σε δεκαετίες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, ευκαιρία για την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Είναι όμως πρωτίστως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σκέρτσος: Στόχος να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας

Τι είναι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0»;, διερωτήθηκε εισαγωγικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος για να απαντήσει αμέσως μετά: Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο να κάνει update στο software και το hardware της Ελλάδας για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των νέων, καθώς είναι ένα σχέδιο που αφορά το μέλλον. Είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται στο κινητό μας, ήταν ένα παράδειγμα που έφερε ο Α. Σκέρτσος και πρόσθεσε: Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας. Επιπλέον ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε «ιδανικό» το timing του Σχεδίου καθώς έρχεται με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.
«Η πραγματική πρόκληση», τόνισε στη συνέχεια της δικής του παρουσίασης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, είναι «να απορροφήσουμε και να διοχετεύσουμε κοινοτικά κεφάλαια στις σωστές δομές και δραστηριότητες, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο. Γι' αυτό θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια για την εκτέλεση του σχεδίου και συνεχής δημόσια λογοδοσία για την πορεία εξέλιξης κάθε επένδυσης και κάθε μεταρρύθμισης», διαβεβαίωσε επίσης.
Και, εν κατακλείδι, «παρουσιάζεται μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία, όχι απλώς να θεραπεύσουμε τις οικονομικές πληγές που προκαλεί η πανδημία, αλλά να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών, να διορθώσουμε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, και εν τέλει να παραδώσουμε μια νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας μας στη νέα γενιά. Την "Ελλάδα 2.0"».

Σκυλακάκης: Οι 4 βασικοί πυλώνες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες του "Ελλάδα 2.0" καθώς και τα βασικά έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε κάθε έναν απο τους τομείς αυτούς. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  1. Πράσινη μετάβαση: Σε αυτήν περιλαμβάνονται προγράμματα όπως ένα εκτεταμένο «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και Δημόσιο, η ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών, έργα ενεργειακής αποθηκευσης, μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, εξοπλισμός για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, ο εκσυγχρονισμός πολεοδομικών σχεδίων κ.ά..
  2. Ψηφιακή Μετάβαση: Περιαλμβάνονται έργα όπως η προεγκατάσταση υποδοχών οπτικών ινών στα κτίρια, η ανάπτυξη του δικτύου 5G και η ηλεκτρονίκηση, η ψηφιοποίηση αρχείων σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο, η μετανάστευση, ο ΕΦΚΑ και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του Δημοσίου. Επίσης περιλαμβάνονται προγράμματα που αφορούν το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης συναλλαγών δημοσίου και πολιτών, την ψηφιοποίηση για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, την ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων κ.ά..
  3. Θεσμικός Μετασχηματισμός και επενδύσεις: Πρόκειται μεταξύ άλλων για ισχυρά κίνητρα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, αλλά και για την χρηματοδότηση του Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) του Ε65, για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου σιδηροδρόμων, των ηλεκτρικών διοδίων καθώς και άλλες έξυπνες υποδομές. Επίσης προβλέπονται επενδύσεις στον πολιτισμό (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πειραιά), στον τουρισμό, για την αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.ά..
  4. Κοινωνικός πυλώνας: Αφορά σε μεγάλα προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού στα εργαστήρια στην εκπαίδευση, πολύ μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα της υγείας για τον εκσυχρονισμό και ανακαίνιση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία, εθνικά προγράμματα για σωματική άσκηση και τη διατροφή, όπως και επενδύσεις που ενδυναμώουν την κοινωική δικαιοσύνη, τη παιδική προστασία κ.ά..


Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Σχεδίου αφορούν σε δάνεια για επενδύσεις σε πράσινες και ψηφιακές δράσεις, σε δράσεις εξωστρέφειας, σε έρευνα και καινοτομία καθώς και για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων. Οπως εξήγησε το κράτος θα δίνει συγχρηματοδότηση και όχι εγγυήσεις. Το κράτος θα βάζει μέχρι το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Οπως ανέφερε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων κατά 1/5 στην ελληνική οικονομία έως το 2026.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε οτι πρόκειται για μιά συνεκτική δέσμη προγραμμάτων έργων και μεταρρυθμίσων για την κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού στη χώρα. Βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας με βάση και τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Μεγάλη συμβολή στις χρηματοδοτήσεις θα έχει και το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο όπως είπε θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή στους επόμενους μήνες.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού τόνισε ότι πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος μέσω της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη των εξαγωγών σε κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Τα κέρδη στο ΑΕΠ και την απασχόληση θα είναι μόνιμα και θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, είπε ο Μιχάλης Αργυρού που επιβεβαίωσε μελέτη του ΣΟΕ για τα μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη που θα φέρει το Σχέδιο στην ελληνική οικονομία.

tameio3265_1.JPG

tameio269.JPG
tameio369.JPG

tameio496_1.JPG
tameio596_1.JPG

tameio6369.JPG
tameio789.JPG

tameio896.JPG
tameio969.JPG
tameio102.JPG
ΕΘΝΙΚΟ_ΣΧΕΔΙΟ_ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης