Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αύξηση 2,3% ή εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών συμφώνησε το σωματείο IG Metall

Γερμανία: Αύξηση 2,3% ή εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών συμφώνησε το σωματείο IG Metall

Προβλέπεται εφάπαξ καταβολή bonus 500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο λόγω της πανδημίας, που θα γίνει τον Ιούνιο, με τους μαθητευόμενους να λαμβάνουν 300 ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Σε μισθολογική αύξηση 2,3% η οποία θα καταβληθεί είτε εξ ολοκλήρου είτε ως μέρος της μετάβασης σε μια εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών κατέληξαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις εργαζόμενοι και εργοδότες του IG Metall, του μεγαλύτερου εργαζομένων σωματείου στο βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας, που εκπροσωπεί 2,2 εκατ. εργαζομένους, την ώρα που ο πληθωρισμός στη Γερμανία ξεπέρασε το Μάρτιο το στόχο της ΕΚΤ, αυξανόμενος στο 2% από 1,6% του Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021.

Συμφωνία πρότυπο

Η συμφωνία υπεγράφη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πιο πολυπληθές της Γερμανίας, όμως τυπικά αυτές οι συμφωνίες εφαρμόζονται σε ολόκληρη την χώρα, καθώς και στα 3,9 εκατομμύρια εργαζομένων στη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων αυτοκινήτου και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Χρόνος εργασίας

Επίσης προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή bonus 500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, που θα γίνει τον Ιούνιο, με τους μαθητευόμενους να παίρνουν 300 ευρώ.
Επίσης, οι μισθοί των εργαζομένων της IG Metall θα αυξηθούν κατά 2,3%, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, αλλά η καταβολή θα γίνει από τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε οι εργαζόμενοι θα λάβουν την αύξηση ίση με το 18,4% του μηνιαίου μισθού τους, με ένα σχήμα εργασίας τεσσάρων ημερών την εβδομάδα.
Θα παραμείνει ετήσια η καταβολ'η και θα αυξηθεί στο 27,6% του μηνιαίου μισθού το 2023.
Με αυτό το bonus, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τον χρόνο εργασίας, χωρίς να αναγκάζονται να κάνουν μειώσεις στους μισθούς.
Αρχικά, η ένωση ζητούσε αύξηση 4%, μείωση του χρόνου εργασίας και επανεκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

Αντιρρήσεις

Η VDMA - Ένωση Μηχανολόγων - Μηχανικών στη Βιομηχανία επέκρινε τη συμφωνία, δεδομένης της αβέβαιης προοπτικής της οικονομίας της χώρας.
Καθώς συνεχίζεται η πανδημία, οι οικονομολόγοι αναθεωρούν πτωτικά τις προβλέψεις του τρέχοντος έτους.
«Η συμφωνία στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στην αισιόδοξη υπόθεση ότι οι εταιρείες θα ανακάμψουν σύντομα από την κρίση της πανδημίας.
Υπάρχουν, όμως,  μόνο προσωρινά σημάδια για αυτό μέχρι τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VDMA Thilo Brodtmann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης