Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκολλήθηκε το Ever Given από τη Διώρυγα του Σουέζ - Θα χρειαστούν ημέρες για να αποκατασταθεί η ναυσιπλοΐα

Αποκολλήθηκε το Ever Given από τη Διώρυγα του Σουέζ - Θα χρειαστούν ημέρες για να αποκατασταθεί η ναυσιπλοΐα
Άγνωστο ακόμα το πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία των πλοίων
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Αποκολλήθηκε από τη Διώρυγα του Σουέζ το γιγάντιο πλοίο Ever Given, το οποίο είχε αποκλείσει εδώ και έξι ημέρες την πλωτή αυτή οδό προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο διεθνές εμπόριο.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το πλοίο αποκολλήθηκε λίγο μετά τις 04:30 σήμερα Δευτέρα 29/3 τα ξημερώματα και αφού πρώτα είχαν αφαιρεθεί περίπου 27.000 κυβικά μέτρα άμμου από τις όχθες του ποταμού.
Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, το πλοίο έχει επανέλθει στη σωστή κατεύθυνση κατά 80%.
Πλέον, το ερώτημα είναι το πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία των πλοίων στη διώρυγα, με τους ειδικούς πάντως να επισημαίνουν πως θα χρειαστούν ακόμα αρκετές ημέρες.
3_5.jpg
Σενάρια αύξησης των πλοίων διέλευσης

Αν και η αποκόλληση του πλοίου αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των πλοίων, είναι άγνωστο ακόμα το πότε αυτή θα ομαλοποιηθεί πλήρως, μια και περίπου 360 πλοία είχαν εγκλωβιστεί στα άκρα του καναλιού ή στην περιοχή αναμονής της Διώρυγας του Σουέζ.
Ανάμεσα τους είναι τουλάχιστον 25 πετρελαιοφόρα (εκ των οποία τουλάχιστον τρία μεγάλα δεξαμενόπλοια, τύπου VLCC), δεκάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (τουλάχιστον τρία με χωρητικότητα εκτοπίσματος ανάλογη του Ever Given), υγραεριοφόρα πλοία και οχηματαγωγά.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως για να βελτιωθεί η ναυσιπλοΐα και να περιοριστούν οι ζημιές, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να επιχειρήσει να αυξήσει τον αριθμό διέλευσης των πλοίων.
Εκτιμάται πως καθημερινά της διώρυγας διέρχονται 106 πλοία.

BREAKING : EVER GIVEN ship has been UNSTUCK & Moving into #Suez Canal after 6 Days!!

4_4.jpg
Αρχή Διώρυγας Σουέζ: Το πλοίο έχει επανέλθει κατά 80% στη σωστή κατεύθυνση

Κατά 80% έχει επανέλθει στη σωστή κατεύθυνση το πλοίο αναφέρει η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ.
«Η θέση του πλοίου έχει επανέλθει κατά το 80% στη σωστή κατεύθυνση», εκτίμησε ο Osama Rabie, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, προτού προσθέσει ότι η πρύμνη του σκάφος «απομακρύνθηκε κατά 102 μέτρα από την όχθη ενώ απείχε τέσσερα μέτρα μόλις».
Όπως αναφέρει ο Rabie, το πλοίο άρχισε «με επιτυχία» να πλέει ξανά.
«Οι ελιγμοί ώστε το πλοίο να πλεύσει ξανά θα ξαναρχίσουν όταν η ροή του νερού θα αυξηθεί εκ νέου, από τις 11:30» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), υπογράμμισε ο Rabie, εξηγώντας πως το νερό πρέπει να φθάσει σε επαρκές επίπεδο ώστε να «πλεύσει ξανά πλήρως το σκάφος κατά τρόπο ώστε να επανατοποθετηθεί στο μέσον της θαλάσσιας οδού».
Σύμφωνα με το Rabie, η ναυσιπλοΐα θα ξαναρχίσει «μετά το τέλος των επιχειρήσεων για να πλεύσει ξανά πλήρως το σκάφος, το οποίο θα κατευθυνθεί κατόπιν προς τη ζώνη αναμονής» ώστε να αποφραχθεί το κανάλι.
Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι έγινε και το τεράστιο πλοίο «μπλόκαρε» τη Διώρυγα.
Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ανθρώπινο λάθος, αν και ως πιθανά αίτια αναφέρονται οι ισχυροί άνεμοι και μια αμμοθύελλα.
Τουλάχιστον 369 άλλα πλοία περιμένουν να περάσουν τη Διώρυγα, ανάμεσά τους δεκάδες που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, ή χύδην φορτίο, ή αργό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή υγροποιημένο αέριο πετρελαίου.
Από τη Διώρυγα του Σουέζ, μήκους 190 χιλιομέτρων, περνάει περίπου το 10% των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης παγκοσμίως και κάθε ημέρα που το κανάλι δεν είναι διαθέσιμο συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις και κόστη.
Βάσει των εκτιμήσεων, το «μπλόκο» αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφονται απώλειες της τάξης των 10 δις δολαρίων σε ημερήσια βάση..


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης