Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 10.000% το overnight επιτόκιο της τουρκικής λίρας - Χάος στην Τουρκία... σταμάτησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο

Στο 10.000% το overnight επιτόκιο της τουρκικής λίρας - Χάος στην Τουρκία... σταμάτησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο
Όπως σημειώνει το Reuters οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στην Τουρκία
Χάος επικρατεί σε όλες τις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας, καθώς τα τραπεζικά μερίδια κατέρρευσαν μετά την ενεργοποίηση των stop loss στην αγορά, αφού ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan συγκλόνισε τους επενδυτές απολύοντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας σημείωσε το χειρότερο διήμερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αυτή την εβδομάδα: η πτώση του κύριου δείκτη της Τουρκίας Borsa Istanbul (BIST-100) τη Δευτέρα ήταν η μεγαλύτερη από τα μέσα του 2013, όταν το «taper tantrum» της Fed συγκλόνισε τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Σήμερα, 23 Μαρτίου 2021, ο δείκτης BIST 100 άρχισε τις συναλλαγές υποχωρώντας σχεδόν κατά 9%, πυροδοτώντας ολιγόλεπτες αναστολές της διαπραγμάτευσης για δεύτερη ημέρα.


Προς το παρόν, ο BIST-100 φαίνεται να υποστηρίζεται από το κινητό μέσο των 200 ημερών, αλλά είναι μόνο θέμα χρόνου προτού αυτή η στήριξη διασπαστεί.

Όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, μετά από λίγες ώρες πανικού, οι μετοχές είχαν περιορίσει σχεδόν όλες τις απώλειες και η λίρα σταθεροποιήθηκε κοντά σε χαμηλό ρεκόρ.
Οι απώλειες στις τουρκικές αγορές επιβραδύνθηκαν την Τρίτη, καθώς ορισμένοι επενδυτές προσπάθησαν να επανεισέλθουν στο ταμπλο, στηρίζοντας τον βασικό δείκτη.

Erdoganomics

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση του προέδρου Erdogan να απολύσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal και να διορίσει μια "μαριονέτα" που πιστεύει στα Erdoganomics - τον 4ο κεντρικό τραπεζίτη της χώρας σε 2 χρόνια - οι αγορές φάνηκαν να ηρεμούν μετά καθησυχαστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Ο Yigit Bulut, ανώτερος σύμβουλος του Erdogan δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει τυχόν έκτακτα μέτρα υπό τον διάδοχο του Agbal, Sahap Kavcioglu.
Επανέλαβε επίσης τη θεωρία νομισματικής πολιτικής του Erdogan ότι ο υψηλός πληθωρισμός προκαλείται από τα αυξημένα επιτόκια.
Ωστόσο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στο κατεστραμμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας τώρα που η κεντρική τράπεζα είναι επίσημα το παιχνίδι του Erdogan.
Όπως σημειώνει το Reuters, αν και ο δείκτης υπήρξε σύντομα θετικός την Τρίτη, οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Φεύγουν οι ξένοι... χαίρονται οι Τούρκοι επενδυτές

«Οι ξένοι αφήνουν τις θέσεις τους, αποδεχόμενοι τις απώλειές τους, καθώς η αντίδραση στην αγορά φαίνεται δύσκολη», δήλωσε ο Enver Erkan της Tera Yatirim στο Reuters.
Οι τοπικοί επενδυτές φάνηκαν πολύ πιο αισιόδοξοι: «Αρχίζουμε να αφαιρούμε μερικούς από τους αντισταθμιστικούς κινδύνους, καθώς βλέπουμε ευκαιρίες σε ορισμένες μετοχές», δήλωσε ο Semih Kara, διευθύνων σύμβουλος της Tacirler Asset Management, του οποίου το μετοχικό κεφάλαιο είχε την καλύτερη απόδοση το 2020.
Ο Kara είπε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο προσπαθεί ως επί το πλείστον να προσθέσει τίτλους εκτός τραπεζών, ιδίως από τις μετοχές των εξαγωγέων και των εταιρειών με ισχυρές θέσεις σε ισχυρό ταμειακό απόθεμα και χωρίς χρέος σε ξένο νόμισμα.
Πολλοί τούρκοι επενδυτές λιανικής που πωλούν μετοχές «εισήλθαν πρόσφατα στην αγορά και δεν έχουν εμπειρία με τις πωλήσεις», δήλωσε ο Tuncay Tursucu, διευθυντής έρευνας της Integral Securities.
«Από την άλλη πλευρά βλέπουμε εταιρείες και ενδιαφερόμενους να συνεχίζουν να αγοράζουν και να λαμβάνουν σταδιακά μακροπρόθεσμες θέσεις».

Ο πατριωτισμός των Τούρκων επενδυτών

Η έκρηξη των εγχώριων αγορών μπορεί να έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά: ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Erdogan, Yigit Bulut, χαρακτήρισε το sell off των μετοχών προσωρινή κερδοσκοπική επίθεση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, είπε ότι οι Τούρκοι πούλησαν τη Δευτέρα 5,1 δισ. δολάρια για να επωφεληθούν από τις υψηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς η λίρα έπεσε στα σχεδόν χαμηλά επίπεδα μετά την αποχώρηση του Agbal.
«Οι επενδυτές είχαν ένα πικρό χάπι για να καταπιούν με έναν ακόμη πρόβλημα στην κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Akber Khan, ανώτερος διευθυντής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Al Rayan Investment στη Ντόχα.
«Με τα προληπτικά του μέτρα, ο Agbal είχε χτίσει γρήγορα πολύτιμη αξιοπιστία με τους επενδυτές, οπότε η απότομη αποχώρησή του και η λίγη σαφήνεια στο δρόμο προς τα εμπρός, άφησε τους επενδυτές να φοβούνται τα χειρότερα».
Υπήρξε επίσης κάποια σταθεροποίηση στο νόμισμα, ωστόσο, οι επενδυτές option είναι οι πιο bearish στο νόμισμα.
Η Renaissance Capital προβλέπει ότι η λίρα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη 14% έως το τέλος του έτους.
Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο για τους traders που επιθυμούν να σορτάρουν στην λίρα.
Από σήμερα το πρωί, το Turkish Lira Forward Implied overnight rate έφτασε στο 600% αφού βρέθηκε ακόμη και στο υψηλό όλων των εποχών 10.000% νωρίτερα, δείχνοντας ότι οι short θέσεις στο νόμισμα σχεδόν δεν έχουν βάση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης