Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα με το βλέμμα στις αγορές απο την ΕΚΤ

tags :
Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα με το βλέμμα στις αγορές απο την ΕΚΤ

Οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος από την ΕΚΤ να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για επιτάχυνση στο ρυθμό αγοράς ομολόγων

Σχετικά Άρθρα

Aποκλιμάκωση των αποδόσεων καταγράφηκε στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση, μετά την χθεσινή σημαντική άνοδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.
Στον «πυρήνα» του ευρώ, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,29%, καταφέρνοντας να κλείσει την εβδομάδα στα ίδια επίπεδα με το τέλος της προηγούμενης.

ΗΠΑ

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, παρά την οριακή αποκλιμάκωση, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε πάνω από το 1,70%, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με άνοδο των οκτώ μονάδων βάσης.
Η αγορά φαίνεται ότι «αφομοίωσε» πολύ γρήγορα την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι επιτρέπει την άρση των πιο χαλαρών κεφαλαιακών κανονισμών τις οποίες εισήγαγε για τις τράπεζες στην αρχή της πανδημίας, εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει ανησυχίες στις τράπεζες, οι οποίες περίμεναν και νέα παράταση του μέτρου.

ΕΚΤ

Παρότι οι αποδόσεις της Ευρωζώνης ήταν πιο συγκρατημένες στην άνοδό τους συγκριτικά με τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα ανησυχίας μετά δε, τη δέσμευση της ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων.
Καθοδηγούμενες από τις προσδοκίες ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι ρευστοποιήσεις μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη, προκαλώντας έντονες ανησυχίες ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα γίνουν πιο αυστηρές σε μία περίοδο που η οικονομία Της Γηραιάς Ηπείρου υπολείπεται κατά πολύ των ΗΠΑ λόγω των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς.

Ελλάδα

Περισσότερο αισθητό έγινε το κλίμα βελτίωσης στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ειδικά στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, καθώς η απόδοση του πενταετούς επέστρεψε στο 0,02%.
Στη 10ετία, το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 0,91% με το spread στις 120 μονάδες βάσης, ενώ στην παλαιά 10ετία επέστρεψε κάτω από το 0,80%, στο 0,79%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος φθάνοντας τα 240 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 108 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.
«Μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι επενδυτές διερωτώνται πότε ακριβώς θα αρχίσουν να αυξάνονται οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ΡΕΡΡ», αναφέρει ο Michael Leister, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης