Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Πιθανή μια σφαγή στα ομόλογα ΗΠΑ όπως το 1994 - Καταλύτης η Fed

Rabobank: Πιθανή μια σφαγή στα ομόλογα ΗΠΑ όπως το 1994 - Καταλύτης η Fed
Όλα δείχνουν κίνδυνο για τις αγορές και γεωπολιτική αστάθεια, αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Πιθανή χαρακτηρίζει μια σφαγή στα ομόλογα ΗΠΑ όπως το 1994 η ολλανδική τράπεζα Rabobank, προσθέτοντας πως καταλύτης είναι η Fed.
Οι αναλυτές θα μπορούσαν να εστιάσουν στα δεδομένα που αφορούν τη λιανική, και τα οποία είναι bond bullish.
Επίσης, θα μπορούσε κάποιος να σταθεί στις καλύτερες προοπτικές σε ό,τι αφορά τη σχέση της Βορείου Κορέας με τις ΗΠΑ ή στην κλιμάκωση που παρατηρείται στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Σημαντικό ήταν το γεγονός της νίκης που κατήγαγαν τα συνδικάτα της Uber - περισσότεροι από 70.000 οδηγοί.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι οδηγοί της δημοφιλούς app ταξί θα λαμβάνουν τουλάχιστον τον εθνικό μισθό των 8,72 βρετανικών λιρών (12,11 δολαρίων) ανά ώρα, από σήμερα Τετάρτη.
Αυτό θα είναι το ελάχιστο που μπορούν να κερδίζουν οι οδηγοί, το οποίο η εταιρεία περιέγραψε ως «πάτωμα» κερδών και όχι ως «ταβάνι».
Θα δικαιούνται επίσης άδεια για διακοπές με αποδοχές, καθώς και εγγραφή σε συνταξιοδοτικό ταμείο.

H Fed

Ωστόσο, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, το βασικό ζήτημα είναι η Fed, δεδομένης της υπερθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ λόγω του πακέτου Biden ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και τη νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν μη τι άλλο, η αύξηση του πληθωρισμού είναι ανησυχητική – αν και, προς το παρόν, διαχειρίσιμη.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως, παρότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων παραμένουν χαμηλές, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις μάλλον τείνουν να ξεφύγουν.
Πιθανό είναι να προκληθεί ένα taper tantrum όπως αυτό του 2013, όταν τα αμερικανικά δεκαετή αυξήθηκαν 136 μονάδες βάσης, με την απόδοση να αγγίζει το 3,06%.
Ενδεχομένως να επαναληφθεί άλλη μία σφαγή των ομολόγων, όπως το 1994, οπότε το αμερικανικό δεκαετές έφτασε το 8,05%, αυξανόμενο κατά 245 μονάδες βάσης.
Σε κάθε περίπτωση, μια κατάρρευση στην αμερικανική αγορά ομολόγων θα οδηγήσει στον πάτο και τους υπόλοιπους τίτλους χρέους.
Σημειώνεται πως η Κίνα ποντάρει σε μια τέτοιους είδους αναταραχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου μια άνοδο στα επιτόκια, παρότι εξακολουθούν να υποφέρουν λόγω της πανδημικής κρίσης.
Γιατί; Διότι όσο υψηλότερες είναι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων τόσο μεγαλύτερο κεφάλαιο θα επιστρέψει στις ΗΠΑ – όπως και το 2013.
Στον αντίποδα, οι Κινέζοι ετοιμάζονται να ανατιμήσουν τον γιουάν και να δημιουργήσουν νέες χρηματιστηριακές φούσκες, ώστε να ενθαρρύνουν τις εισροές κεφαλαίων.
Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πληγούν οι εξαγωγές τους.
Εν ολίγοις, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να παίξει κάποιος, ανάλογα με το πώς αντιδρούν οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, όλα δείχνουν κίνδυνο για τις αγορές και γεωπολιτική αστάθεια, καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης