Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παρακολουθώντας το sunrise... αναβαθμίζει τη σύσταση της Πειραιώς η JP Morgan

Παρακολουθώντας το sunrise... αναβαθμίζει τη σύσταση της Πειραιώς η JP Morgan
Το πρώτο βασικό ορόσημο κατά την άποψη της JP Morgan θα είναι η επιτυχής εκτέλεση του σχεδίου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ
Σχετικά Άρθρα
Σε overweight, ήτοι αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, αναβάθμισε τη σύσταση της Πειραιώς η JP Morgan, σχολιάζοντας ότι θα παρακολουθεί το σχέδιο Ανατολή του Ηλίου (Sunrise), στόχος του οποίου είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να κινηθεί αρχικά κάτω απο 10% και αργότερα κάτω απο 3% (2024).

Το σχέδιο sunrise

Με τα αποτελέσματα του 2020, η Πειραιώς ανακοίνωσε ένα στρατηγικό σχέδιο που ονομάζεται «Sunrise», το οποίο προβλέπει μείωση των δεικτών NPE από
~35% σήμερα, σε <10% τους επόμενους 12 μήνες και <3% το 2024.
Το πρώτο σκέλος θα διευκολύνεται εξ ολοκλήρου από μια σειρά κεφαλαιακών βελτιώσεων που στοιχειοθετούνται ως εξής: 
1)Αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης και δημόσια προσφορά
2)Κέρδη από ομόλογα 400 εκατ που θα προστεθούν στα κεφάλαια
3)Έκδοση υβριδικού κεφαλαίου tier 1 έως 600 εκατ ευρώ
4)Πώληση POS καρτών με κέρδος 300 εκατ
5)Συνθετική τιτλοποίηση με την Christofferson 1,4 δισεκ. αλλά θα ακολουθήσει και δεύτερη συνολικά 4 δισεκ. με στόχο να εξοικονομήσει 300 εκατ ευρώ.

Τι σηματοδοτεί η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την JP Morgan, η ανακοίνωση σηματοδοτεί σαφώς την επιτάχυνση της επανεκτίμησης της τράπεζας, καθώς η προηγούμενη καθοδήγηση των αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο που έδειξε μόλις ~12 δισ. ευρώ σε πιθανές βραχυπρόθεσμες μειώσεις NPE, σε σύγκριση με τα ~18 δισ. ευρώ που προσδιορίστηκαν μέσω του τελευταίου σχεδίου.
Ενώ υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κίνδυνοι εκτέλεσης, η JP Morgan πιστεύει ότι αυτή η διατύπωση ενός σαφούς σχεδίου μείωσης του κινδύνου και η επιβεβαίωση της σχετικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστική κατανομή της τράπεζας στον κλάδο.

Ορόσημο η ΑΜΚ

Το πρώτο βασικό ορόσημο κατά την άποψη της JP Morgan θα είναι η επιτυχής εκτέλεση του σχεδίου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ., η οποία αυτή τη στιγμή εκτιμάται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου μετά την έγκριση στην Έκτ.Γ.Σ. στις 7 Απριλίου.
Η συναλλαγή είναι κρίσιμη όχι μόνο σε σχέση με τη διευκόλυνση των επακόλουθων σχεδίων μείωσης κινδύνου, αλλά και επειδή ως αναμενόταν ευρέως, σηματοδοτεί μια ευκαιρία για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μειώσει τη συμμετοχή του.
Η προοπτική συμμετοχής του κράτους σε αυτό το βαθμό έχει στο παρελθόν θέσει ανησυχίες μεταξύ των ομολογιούχων της κατηγορίας 2 σχετικά με ενδεχόμενα που απορρέουν από το νόμο περί κρατικών ενισχύσεων.
Από την πλευρά της, η τράπεζα περιέγραψε την προτεινόμενη συναλλαγή ως «πλήρως εμπορεύσιμη προσφορά» διαθέσιμη σε υφιστάμενους μετόχους και θεσμικούς επενδυτές.

Goldman Sachs: Στα 1,05 ευρώ η τιμή στόχος για την Πειραιώς, αλλά σύσταση neutral

Στα 1,05 ευρώ τοποθετεί την τιμή στόχο της Πειραιώς η Goldman Sachs, επίπεδο που υποδηλώνει αύξηση πάνω από 15% από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά η σύσταση παραμένει αυτή της ουδετερότητας (neutral).
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, τα αποτελέσματα του δ' 3μηνου του 2020 ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, εξαιτίας κυρίως των προβλέψεων, του κόστους και των επιβαρύνσεων της τράπεζας.
Ωστόσο τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα ήταν στη γραμμή των εκτιμήσεων, ενώ ενδιαφέρον έχει και το νέο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το Sunrise, το οποίο η Goldman Sachs δεν σχολιάζει, παρά μόνο παρουσιάζει (δείτε εδώ).
gs_peiraeus.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης