Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι αγορές βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά χάνουν… το δάσος

Rabobank: Οι αγορές βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά χάνουν… το δάσος
Οι αγορές είναι πολύ απασχολημένες για να επικεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο πέρα από την αύξηση των αποδόσεων
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά χάνουν… το δάσος, αναφέρει, εν ολίγοις, η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος της Fed κατέστησε σαφές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 2023, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,75% από 1,30% που ήταν έναν πριν.
Για άλλη μία φορά, το γεγονός αυτό άσκησε πιέσεις στις μετοχές και συγκεκριμένα στις τεχνολογικές μετοχές.
Σημειώνεται πως οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 770.000, παρότι εργοστάσιο στο Οχάιο ανακοίνωσε ότι μεταφέρει όλες τις θέσεις εργασίας στο Μεξικό.
Πέρα από την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η πολιτική αποσύνδεση των κεντρικών τραπεζών συνεχίζεται.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως συνεχίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, ενώ η Κεντρικής Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως σταματά να αγοράζει μετοχές.
Στις αναδυόμενες αγορές, οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική που ασκούν.
Για παράδειγμα, η Βραζιλία αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης και η Τουρκία κατά 200 μονάδες βάσης!
Στο μεταξύ, πέρα από την ΕΕ, οι Δυτικές Χώρες τα πάνε πολύ καλά με τα εμβολιαστικά προγράμματα που εφαρμόζουν.

«Ταύροι» και «αρκούδες»

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «ταύροι» των αγορών θεωρούν πως η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υπό έλεγχο.
Στον αντίποδα, οι «αρκούδες» αναφέρουν πως η φούσκα που έχει δημιουργηθεί συνεχίζει να διογκώνεται.

Σινοαμερικανικές σχέσεις

Την ίδια στιγμή, οι σινοαμερικανικές σχέσεις βαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Παρά τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και αποσυμπίεση, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μάσησαν τα λόγια τους θίγοντας ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων, το Χονγκ και την Ταϊβάν.
Επίσης, μίλησαν για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις, για τις οποίες στοχοποιούν το Πεκίνο.
Με αυτά και με αυτά, ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 6,70 γιουάν, με τον Λευκό Οίκο να μην είναι ευχαριστημένος με τα τεκταινόμενα.

Τι γίνεται με την ΕΕ

Δεν είναι όμως μόνον οι ΗΠΑ σε ζώνη πυρός…
Οι συμβολικές κυρώσεις της ΕΕ για την Κίνα επέβλήθησαν αυτήν την εβδομάδα – οι πρώτες εδώ και τρεις δεκαετίες σε μια χώρα με την οποία οι ευρωπαίοι θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις.
«Εάν η ΕΕ επιμείνει στη λήψη λανθασμένων ενεργειών εις βάρος των κινεζικών συμφερόντων, θα αντιδράσουμε» αναφέρουν Κινέζοι αξιωματούχοι.
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό ότι οι αγορές είναι πολύ απασχολημένες για να επικεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο πέρα από την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης