Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ποια μέτρα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων τόνωσης 32 δισ. ευρώ

tags :
Ιταλία: Ποια μέτρα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων τόνωσης 32 δισ. ευρώ

Τα εξειδικευμένα μέτρα θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 – Συνολικά τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει υιοθετήσει η χώρα τους τελευταίους 13 μήνες έχουν ανέλθει στο ύψος των 200 δισ. ευρώ

 

Σχετικά Άρθρα

Στην εξειδίκευση των μέτρων ενός νέου πακέτου ύψους 32 δσ. ευρώ θα προχωρήσει η ιταλική κυβέρνηση υπό τον Mario Draghi, κατά την παρουσίασή τους στο Υποργικό Συμβούλιο την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Tα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη στήριξη των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων καθώς και των προγραμμάτων αναστολής εργασίας.
Το νέο πακέρο δημοσιονομικών μέτρων, περιλαμβάνουν επίσης νέα χρηματοδότηση για το σύστημα υγείας ενώ να σημειωθεί ότι οι δαπάνες είχαν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Giuseppe Conte που παραιτήθηκε τον Ιανουάριο.

Απολύσεις – Αναστολές εργασίας

Ο Draghi θα επεκτείνει επίσης μέχρι το τέλος Ιουνίου ένα πάγωμα των απολύσεων, μέτρο που επρόκειτο να λήξει στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters.
Η απαγόρευση των απολύσεων υιοθετήθηκε πέρυσι για να αποφευχθεί η εκτόξευση της ανεργίας, καθώς επιχειρήσεις και καταστήματα έκλεισαν εξατίας των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μέρος των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί στην επέκταση έκτακτων προγραμμάτων αναστολής εργασίας για διάστημαέως και 28 εβδομάδες μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου.
Οι εταιρείες , σύμφωνα με το προσχέδιο υποχρεώνονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους. 
Συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων μέτρων, η Ιταλία ενέκρινε περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον δαπανών από τότε που η πανδημία έπληξε τη χώρα σχεδόν 13 μήνες πριν.
 

Έλλειμμα και χρέος

Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ακόμη να βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, ο Draghi υποσχέθηκε περισσότερα μέτρα τόνωσης τον Απρίλιο – το οποίο σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 10% του ΑΕΠ, από 9,5% πέρυσι.
Η αύξηση του ελλείμματος θα ωθήσει ανόδικά επίσης το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ρώμης, το δεύτερο υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ μετά από αυτό της Ελλάδας, στο 155,6% στο τέλος του περασμένου έτους.

Υφεση

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,9% το 2020, η μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προβλέπεται επίσημα να ανακάμψει κατά 6% φέτος, αλλά ο Draghi αναμένεται να αναθεωρήσεις πτωτικά αυτόν τον στόχο όταν η Ρώμη εκδώσει νέες οικονομικές προβλέψεις τον επόμενο μήνα.
Από τα 32 δισ. ευρώ, λίγο περισσότερο από 11 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις με τη μορφή επιχορηγήσεων.
Περίπου 2,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο σύστημα υγείας για την επιτάχυνση των εμβολιασμων
Το πλέον αμφισβητούμενο μέτρο, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είναι η φορολογικη «αμνηστία» για ποσά έως 5.000 ευρώ, για οφειλές πριν από το 2015.
Το μέτρο θα μπορούσε να κοστίσει κρατικά ταμεία έως περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης