Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς άρση περιορισμών σε μετακινήσεις από 20/3, μερικό άνοιγμα από 22/3 ... εν μέσω διαφωνιών - Στα όρια του το ΕΣΥ

Προς άρση περιορισμών σε μετακινήσεις από 20/3, μερικό άνοιγμα από 22/3 ... εν μέσω διαφωνιών - Στα όρια του το ΕΣΥ
Δεν υποχωρούν τα κρούσματα, σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη την Αττική
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις από αύριο Σάββατο 20/3 και μερικό άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων από την Δευτέρα 22/3 αναμένεται να εισηγηθούν σήμερα Παρασκευή 19/3 οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να αλλάξουν στρατηγική και το μείγμα των μέτρων για την ανάσχεση της επιδημίας του κορωνοϊού, μια και το υπάρχον lockdown δεν αποδίδει, αν και δεν λείπουν οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις ανάμεσα στους επιστήμονες.
Η κίνηση αυτή φαντάζει επιβεβλημένη αλλά περιέχει τεράστιο ρίσκο, μια και το σύστημα υγείας δουλεύει στα όρια του δίνοντας καθημερινά μάχη για να ανταποκριθεί στους ασθενείς covid και να μην καταλήξει την ύστατη στιγμή να ζήσει στιγμές Μπέργκαμο.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 645 ενώ μόνο χθες έγιναν 213 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία έχουν ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με covid.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας είναι 4.599, εκ των οποίων οι 2.312 είναι στην Αττική, τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι επόμενες ημέρες και έως τα τέλη Μαρτίου θα είναι εφιαλτικές για το σύστημα υγείας καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των εισαγωγών.
Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ, είναι το τελεσίγραφο που έδωσε ο υπουργός Υγείας σε ιδιώτες γιατρούς να προσέλθουν να συνδράμουν εθελοντικά τα νοσοκομεία, διαφορετικά θα τους επιτάξει με το τελεσίγραφο των 48 ωρών να λήγει σήμερα το απόγευμα.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο του για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της επιδημίας.
Μεταξύ άλλων το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως μετά το «Σωτηρία» και το Σισμανόγλειο, άλλα δύο νοσοκομεία – Ερυθρός Σταυρός και Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 - μετατρέπονται αποκλειστικά σε covid νοσοκομεία ενώ έκανε γνωστό πως παραχωρούνται από τον ιδιωτικό τομέα 450 non Covid κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους

Οι εισηγήσεις

Υπό αυτά τα εξαιρετικά άσχημα δεδομένα και με την παραδοχή ότι τα υπάρχοντα μέτρα δεν αποδίδουν, οι ειδικοί θα εισηγηθούν κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση μέτρα για την χαλάρωση των περιορισμών σε μια προσπάθεια να βγάλουν «προσεκτικά» και «συντεταγμένα» τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους από τα σπίτια τους, όπου και παρατηρείται μεγάλη διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών έως τις 21:00 το βράδυ (από τις 19:00 το απόγευμα που είναι σήμερα) τα Σαββατοκύριακα ενώ εκτιμάται ότι θα επανέλθει η χρήση αυτοκινήτου με τον κωδικό 6 για άθληση ή για αναψυχή.
Επιπλέον, από την ερχόμενη Δευτέρα 22/3 αναμένεται να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής με αυστηρούς κανόνες και ραντεβού ενώ αναμένεται να ανοίξουν και οι αρχαιολογικοί χώροι.
Εφόσον, η επιδημία κυλήσει ομαλά και αρχίσει να φαίνεται μια υποχώρηση των κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό από τις 29/3 να ανοίξει και το λιανεμπόριο, και κυρίως τα μικρά εμπορικά καταστήματα.

Επιφυλάξεις Εξαδάκτυλου: Δεν θα επαληθευτεί ότι κλειστήκαμε με λίγα κρούσματα και ανοίγουμε με πολλά

Επιφυλάξεις για το διαφαινόμενο μερικό «άνοιγμα» της οικονομίας από την ερχόμενη Δευτέρα 22/3 εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν θα επαληθευτεί η υπόθεση ότι κλειστήκαμε με λίγα κρούσματα κι ανοίγουμε με πολλά».
«Να δούμε ποια μέτρα θα αποφασιστούν» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, υπογράμμισε πως «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, θα γίνει σε μια ώρα».
Ερωτηθείς για το γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ο κ.Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για «έναν ιό που μεταδίδεται 50% πιο γρήγορα από τον άλλο, που μεταδίδεται 4 φορές πιο πολύ από τη γρίπη».
Πάντως ο κ.Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο ανοίγματος δραστηριοτήτων της υπαίθρου, όπως το ψάρεμα για το οποίο είπε ότι «μόνο καλό θα μας κάνει», αναφέροντας πως «θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι δραστηριότητες υπαίθρου».
«Κάνουμε μία εισήγηση που μπορεί να είναι ή να μην είναι αποδεκτή» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, υποστηρίζοντας πως θα ήταν τεράστιο λάθος το να νομίζει κάποιος πως «αν αρθούν αύριο τα μέτρα» «θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», περιγράφοντας πως σε αυτήν την περίπτωση θα μπούμε σε μία τραγική κατάσταση με εκρηκτική μετάδοση των μεταλλάξεων.
«Δεν έχουμε δυνατότητα να στείλουμε τους διασωληνωμένους σε άλλη χώρα.
Αν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σήμερα, δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά σε αυτό που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Δημόπουλος: Δεν αποδίδουν τα μέτρα – Καθημερινά πάνω από 200 εισαγωγές στην Αττική

Την θέση πως δεν αποδίδουν τα μέτρα καθώς καθημερινά καταγράφονται πάνω από 200 εισαγωγές ασθενών με covid στην Αττική διατύπωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος.
«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα.
Πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων – θυμάτων, αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δημόπουλος, αναφέροντας πως η σημερινή μέρα είναι πολύ δύσκολη «με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ».
«Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, με αερισμό δωματίων, τήρηση αποστάσεων.
Κατά ένα μέρος η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια που μεταφέρεται από οικογένειες σε οικογένειες» υποστήριξε ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι με τη βελτίωση του καιρού, τη μείωση των συγχρωτισμών και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εμβολιασμών, θα βελτιωθεί και η κατάσταση.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca ο κ.Δημόπουλος έκανε λόγο για μια πολύ θετική απόφαση, υποστηρίζοντας πως «περίπου το 30% των εμβολιασμών στηρίζεται σε αυτό το εμβόλιο».

Θωμαΐδης (καθηγητής Αναλυτικής Χημείας): Σοκάρουν οι αναλύσεις στα λύματα

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτική Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια» και ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη».
«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά.
Στην Κρήτη ήταν και 1000%.
210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου και 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης.
«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ.
Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική, είμαστε σταθερά.
Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος επεσήμανε πως όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων, φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη.
«Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες….» είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Τριπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών σε μία εβδομάδα

Σε ολοένα και πιο ανησυχητικά επίπεδα κινείται τις τελευταίες ημέρες η πανδημία, με την θετική επίδραση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων να είναι μεν εμφανής, αλλά τον κλήρο των επιπτώσεων να πέφτει πια περισσότερο στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.
Τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για τους διασωληνωμένους ασθενείς είναι πραγματικά σοκαριστικά, αφού 17 συμπολίτες μας 18-39 ετών βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής στα νοσοκομεία.
Επιπλέον, στις 18 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών ήταν μόλις τρεις, άρα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 56,6% μέσα σε μόλις ένα μήνα.
Στα στοιχεία αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι από το σύνολο των 645 διασωληνωμένων σήμερα, οι 227 ασθενείς (35,2%) είναι 40-64 ετών, επομένως οι δύο ηλικιακές ομάδες που θεωρητικά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 φτάνουν πλέον το 37,8%, ποσοστό αρκετά υψηλό σε σχέση με τους ηλικιωμένους 65 ετών και άνω (62,2%).

«Πυρετός κρουσμάτων» σε όλη τη χώρα – Παραμένει ο συναγερμός στην Αττική

Από το σύνολο των 53.606 διαγνωστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (20.235 μοριακοί και 33.371 ταχείας ανίχνευσης), διαπιστώθηκαν συνολικά 1.524 νέα κρούσματα στην Αττική που συνεχίζει να διατηρεί το αρνητικό σερί στις νέες λοιμώξεις.
Από τις Περιφερειακές Ενότητες της πρωτεύουσας το νήμα κόβει σήμερα μετά από καιρό ο Δυτικός Τομέας με συνολικά 364 νέα περιστατικά, ακολουθεί το κέντρο της Αθήνας με 347 και ο Πειραιάς με 298.
Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται ο βόρειος και νότιος τομέας με 184 και 137 κρούσματα αντίστοιχα και σε σχετικά ασφαλή επίπεδα τα νησιά με 22.
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σταθερά δεύτερη πίσω από την Αττική στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, καταγράφοντας σήμερα 304 νέες λοιμώξεις, γεγονός που μπορεί να εκτιμηθεί ως σταθεροποίηση ή και βραδεία αποκλιμάκωση της εξέλιξης της πανδημίας στην περιοχή.
Αντιθέτως, εξαιρετικά επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση σε Αχαΐα και Λάρισα με τα 143 και 110 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου να μην επιτρέπουν λεπτό ανακούφισης.
Εύβοια και Κοζάνη ξεπερνούν τις 50 νέες θετικές διαγνώσεις (59 και 54 αντίστοιχα), ενώ σε δύσβατα μονοπάτια εξακολουθούν να βαδίζουν Ηράκλειο με 73 και Βοιωτία με 41.
Εξίσου ανησυχητικά, όμως, είναι τα πράγματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου οι νέες μολύνσεις μπορεί να μην είναι πολλές, η αναλογία τους ανά 100.000 πληθυσμού, ωστόσο, είναι πολύ πιο ενδεικτική της κατάστασης.
Συγκεκριμένα, η Καστοριά με 32 κρούσματα φτάνει τα 63,59 ανά 100.000 πληθυσμού και τα Γρεβενά με 12 φτάνουν τα 37,79.

Αναζωπύρωση σε πολλά νησιά

Σταδιακή αύξηση των νησιών που εντάσσονται στον ημερήσιο επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα του περιχαράκωσης της διασποράς στις περιοχές αυτές, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των εκεί νοσηλευτικών μονάδων.
Χθες 18/3 μόνο ο αριθμός των νησιών που καταγράφουν νέα κρούσματα ανέρχεται στα 17, με τα στοιχεία για πολλά από αυτά να είναι από ανησυχητικά έως επικίνδυνα.
Λέσβος (24), Ζάκυνθος (11), Κάλυμνος (10) και Χίος (10) σημειώνουν διψήφιους αριθμούς, ωστόσο, τα πέντε κρούσματα στη Μήλο αντιστοιχούν σε 50,34 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ τα τέσσερα στη Μύκονο αντιστοιχούν σε 39,47.
Τη λίστα συμπληρώνουν Λευκάδα με 7 κρούσματα, Κέρκυρα με 5, Σποράδες με 4, Ρόδος, Σάμος και Σύρος με 3, Κέα-Κύθνος, Κεφαλλονιά, Λήμνος, Κως και Νάξος με 1 κρούσμα.

Στο 97% η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης

Συντηρείται η ανησυχία στο πεδίο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στη χώρα μας, όπως αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Σύμφωνα με την ανάλυση 482 νέων δειγμάτων από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής για την περίοδο 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2021, εντοπίστηκαν 430 στελέχη μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 426 με τη βρετανική μετάλλαξη και 4 με τη νοτιοαφρικανική, ενώ αναδείχθηκαν ακόμη και 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση.
Ως εκ τούτου, το ποσοστό επικράτησης του βρετανικού στελέχους έναντι των υπολοίπων δειγμάτων ενδιαφέροντος ανέρχεται πλέον στο 97%.
Επιπρόσθετα, στη έκθεση του ΕΟΔΥ παρουσιάζεται και η ανάλυση του Δικτύου Επιτήρησης σε 238 επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 6 Οκτωβρίου έως 29 Δεκεμβρίου 2020, όπου αναδείχθηκαν συνολικά μόλις 6 στελέχη με μεταλλάξεις.
Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού πριν την έλευση του νέου έτους ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.
Αντιθέτως, πλέον έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 2.476 θετικά στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης και 55 της νοτιοαφρικανικής, από τα οποία 47 προέρχονται από την Π..Ε. Θεσσαλονίκης, 2 από την Π.Ε. Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και 1 από την Περιφέρεια Κρήτης.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο εδώ είναι πως το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής –για το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν- φαίνεται να έχει πια περιχαρακωθεί και να μην υπάρχει διασπορά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τέλος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε τα συμπεράσματά του για το εμβόλιο της Astrazeneca, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο «ασφαλές και αποτελεσματικό, τα οφέλη του οποίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων» και ότι δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος.

Εμβολιασμοί κατά covid: Στις 19/3 ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες – Ποιους αφορά

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου - ομάδα Α.
Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ανοίξει για τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα αρχίσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, αφορούν την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου.
Στην ομάδα αυτή εντάσσονται όσοι αντιμετωπίζουν τα εξής νοσήματα:
1) Μεταμόσχευση: Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
2) Νεφρική ανεπάρκεια. Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
3) Κυστική ίνωση
4) Καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία). Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
5) Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα). Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Διάμεση πνευμονοπάθεια
6) Σοβαρή καρδιακή νόσος. Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες). Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου).Πνευμονική Υπέρταση
7) Σοβαρή ηπατική νόσος. Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
8) Ανοσοκαταστολή. Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL.
9) Άλλα νοσήματα. Σύνδρομο Down. Άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.

Στους 7.297 οι νεκροί

Στους 7.297 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 18/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.073, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 230.317, εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η μείωση των κρουσμάτων εν πολλοίς οφείλεται στη μείωση των διενεργούμενων τεστ.
x1_0.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 20.235 μοριακά τεστ και 33.371 rapid.
Επί του συνόλου των 53.606 τεστ η θετικότητα εμφανίζεται ελαφρά αυξημένη στο 5,73% έναντι 5,44% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 45, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.297 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 645 (χθες 630).
x2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.537 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 525 (ημερήσια μεταβολή +29,31%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 453 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
x5.jpg

Χάρτης ECDC - Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» ολόκληρη η Ελλάδα- Έξαρση πανδημίας σε Ευρώπη

«Κοκκίνισε» ολόκληρη η Ελλάδα στον αναθεωρημένο χάρτη με την επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης, που εκδίδει κάθε Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Ο χάρτης αφορά τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας.
χαρτισ_1.jpg
Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι στη χώρα μας τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι 4% και πάνω, τις τελευταίες 14 ημέρες.
Στο δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κίτρινο» όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το όριο συναγερμού του 4%.

deiktis-thetikotitas-evropi-pigi-ecdc.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης