Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμηλώνει ο πήχης για την άρση του lockdown – Διαφορετικές γραμμές και διαφωνίες... για την έξυπνη χαλάρωση

Χαμηλώνει ο πήχης για την άρση του lockdown – Διαφορετικές γραμμές και διαφωνίες... για την έξυπνη χαλάρωση
Τα 4 βασικά μέτρα για την... έξυπνη χαλάρωση των μέτρων για το αποτυχημένο 5μηνο lockdown
Σχετικά Άρθρα

Χαμηλώνει ο πήχης για την άρση των μέτρων και την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα της οικονομίας μετά την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα και κυρίως η Αττική, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Ήδη η φρασεολογία που χρησιμοποιούν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλάει όχι για «άνοιγμα δραστηριοτήτων αλλά για χαλάρωση των ήδη υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων».
Δηλαδή από τα «έξυπνα μέτρα, πήγαμε στην έξυπνη χαλάρωση», τονίζουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι θα προτείνει σήμερα 19 Μαρτίου η επιτροπή


Στα μέτρα, ωστόσο, που κλείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:
1. Παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 21:00,
2. Άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και ίσως και των βιβλιοπωλείων
3. Χαλάρωση των περιορισμών για την δραστηριότητα 6 και χρήση του αυτοκινήτου
4. Άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.

Τα μέτρα αυτά συνιστούν μία χαλάρωση, η οποία στην ουσία είναι προσθήκη επιλογών των πολιτών για να εκτονώσουν την ψυχολογική τους πίεση από το lockdown.
Παρόλο, που στην πρόθεσή της είναι να ανοίξει οικονομικές δραστηριότητες στις 29 Μαρτίου, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δείχνουν να της το επιτρέπουν.
Είχαμε γράψει ότι όλη αυτή η εβδομάδα και αρχές της επόμενης, τα κρούσματα θα παραμείνουν στο επίπεδο των 3.000.
Αυτό που ανησυχεί, ωστόσο, την κυβέρνηση δεν είναι τα κρούσματα αλλά οι αθρόες εισαγωγές που γίνονται στα νοσοκομεία με τέτοιο ρυθμό που δεν θα αντέξει το σύστημα.
Αν από τις ΜΕΘ πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε μέρα 40-50 άτομα και οι εισαγωγές είναι καθημερινά 100-150 τότε ούτε η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων θα μπορέσει να εξομαλύνει την κατάσταση.

Οι 3 γραμμές για το άνοιγμα της αγοράς


Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, πλέον, δεν υπάρχουν αντοχές στην κοινωνία και μάλιστα, είναι πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός το παραδέχεται δημοσίως.
Γι’ αυτό και κάποιοι υπουργοί έχουν βγει ανοικτά, πλέον, και επισημαίνουν ότι πρέπει να ανοίξει η αγορά.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε ταχθεί σε μία λογική ότι η αγορά δεν πρέπει να κλείσει, πλέον, ανοικτά υπερασπίζεται το άμεσο άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων που έχουν μείνει για καιρό κλειστές.
Την ίδια άποψη διατηρούν πολλοί από το οικονομικό επιτελείο, όπως και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δέχεται πολλές πιέσεις από τους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης και συχνά, λόγω αυτής της πίεσης, προαναγγέλλει ανοίγματα τα οποία μέχρι τώρα προσέκρουαν στην επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Αυτοί που δεν ήταν ιδιαιτέρως ένθερμοι στο άνοιγμα της αγοράς, ήταν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ήθελε να προφυλάξει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και την εικόνα του, την οποία φροντίζει να διατηρεί εκτός κάδρου ευθυνών μέσα από τις σχέσεις τους με γνωστούς καναλάρχες.
Αλλά και Νίκος Χαρδαλιάς δεν είναι υπέρ, παρόλο που έχει συνειδητοποιήσει ότι ο ρόλος του να αναφέρει κάθε μέρα τα κρούσματα και να επαναλαμβάνει τους περιορισμούς στον κόσμο χαλάνε το προφίλ του. Υπάρχουν, επίσης, και άλλοι υπουργοί που αντιτάχθηκαν στα μέτρα ακορντεόν που πρότεινε η επιστημονική επιτροπή -που τελικά ίσχυσαν- υποστηρίζοντας ότι η αγορά θα μπορούσε να ανοίξει πολύ πιο γρήγορα εάν υπήρχε ένα σκληρό lockdown τύπου Γιουχάν για 2 εβδομάδες.

Μεγάλες διαφωνίες στους λοιμωξιολόγους


Πέραν, όμως, από τις διαφωνίες που υπάρχουν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά το άμεσο ή όχι άνοιγμα της αγοράς, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στον κύκλο των λοιμωξιολόγων. Ενώ στην αρχή η κυρίαρχη άποψη υπήρξε ότι κάνουμε το lockdown για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ όλοι είχαν ενδώσει, τώρα κάποιοι καθηγητές όπως ο κ. Δερμιτζάκης ζητάει άμεσο άνοιγμα της αγοράς και ελευθερία κυκλοφορίας των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους.
Ο κ. Βασιλακόπουλος ζητάει άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων στους εξωτερικούς χώρους, το ίδιο κ. Τζανάκης που ζητάει χαλάρωση των μέτρων.
Στον αντίποδα, οι κ. Σαρηγιάννης και κ. Σκουτέλης δεν είναι ένθερμοι χαλάρωσης των μέτρων σε αυτή τη φάση.
Η άποψη, ωστόσο, που θα μετρήσει περισσότερο είναι αυτή του Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος δεν φαίνεται να ακολουθεί μία μέση λύση, η οποία αντικατοπτρίζει και τα 3 προαναφερθέντα μέτρα χαλάρωσης του lockdown.
To σίγουρο είναι ότι ο κόσμος έχει θυμώσει και για το ρόλο τους σε αυτό το αποτυχημένο 5μηνο lockdown.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης