Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, στο 1,729% το 10ετές ΗΠΑ - Απώλειες στη Wall, πτώση -3,02% για Nasdaq

Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, στο 1,729% το 10ετές ΗΠΑ - Απώλειες στη Wall, πτώση -3,02% για Nasdaq

Απώλειες στη Wall Street , «βαρίδι» η τεχνολογία λόγω νέας ανόδου στις αποδόσεις των ομολόγων

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν  σήμερα 18/3 οι δείκτες της Wall Street, μία μόλις ημέρα μετά τα νέα ρεκόρ των Dow Jones και S&P 500 στον απόηχο της απόφασης της Fed να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτικής της, με την επενδυτική ψυχολογία να βαραίνει η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός Nasdaq, που είναι ο πιο ευάλωτος στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,75%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, στον απόηχο της δέσμευσης της Fed να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,5%, για πρώτη φορά από το 2019.
Η αγορά αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις διαβεβαιώσεις της Fed ότι ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει πρόβλημα σε ορίζοντα 2ετίας.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,46% στις 32.862,3 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -1,45% στις 3.916,35 μονάδες.
Στις 13.116,17 μονάδες με πτώση -3,02% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς της κοντά στο μηδέν, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν βλέπει αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023, παρότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2%, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της μέχρις ότου να δει απτά στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021, σημειώνοντας ότι αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,5%, έναντι 4,2% που ήταν η εκτίμησή της τον Δεκέμβριο.
Ο δε επικεφαλής της Fed, J. Powell, καθησύχασε τους φόβους που έχουν προκαλέσει οι πληθωριστικές πιέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θέλει πρώτα να δει τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο του 2% καθώς και απτά σημάδια βελτίωσης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, προτού ξεκινήσει να συσφίγγει την νομισματική πολιτική της και να αυξάνει τα επιτόκια.
Ωστόσο, σήμερα η νέα άνοδος που καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων επανέφεραν τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, ασκώντας πιέσεις στις μετοχικές αξίες, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου, καθώς τροφοδοτούν έναν νέο κύκλο μετακύλισης θέσεων σε πιο κυκλικές μετοχές.

Άλμα στο 1,75% για την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει άλμα στο 1,75% από 1,641% χθες, στον απόηχο της Fed.
Ισχυρή ανάκαμψη +6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), με τα επιτόκια να μένουν αμετάβλητα στο ύψος του 0,0%-0,25% έως το 2023, παρά την υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ειδικότερα, η Fed την Τετάρτη 17 Mαρτίου 2021 αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προσδοκίες της για την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων έως το 2023, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό, τον οποίο συνεπάγεται η οικονομική υπερθέρμανση.
Tα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0%.
Παράλληλα, αμετάβλητο παραμένει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.

ΗΠΑ: Αναπάντεχη άνοδος στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας - Έφτασαν τις 770.000

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα (13/3) φτάνοντας τον αριθμό των 770.000 εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 700.000.
Παρά την βελτίωση των συνθηκών σχετικά με την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω των εντατικών εμβολιασμών αλλά και του καιρού, η οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καταγράφει ακόμη αρνητικά ρεκόρ.
Την ίδια ώρα 4,124 εκατομμύρια Αμερικανοί επωφελούνται από κρατικές παροχές σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το αρμόδιο Υπουργείο
Αν και οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διατηρήθηκαν κάτω από τις 800.000 για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, αυξήθηκαν αναπάντεχα κατά 45.000, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο αριθμός των νέων δικαιούχων θα έπεφτε σε νέο χαμηλό επίπεδο πανδημίας των 700.000.
Σημειώνεται πως οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας παραμένουν πολύ πάνω από το ρεκόρ της Μεγάλης Ύφεσης των 665.000 από το 2009.

Philadelphia Fed: Σε υψηλό σχεδόν 50 ετών η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάρτιο

Εκρηκτική άνοδο σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφειας τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve of Philadelphia.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας σημείωσε άλμα στις 58,1 μονάδες τον Μάριο από τις 23,1 μονάδες που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο σε διάστημα σχεδόν 50 ετών.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη στις 22 μονάδες.
Σημαντική βελτίωση σημείωσαν επίσης οι επιμέρους δείκτες, με τον δείκτη για τις νέες παραγγελίες να αυξάνεται στις 50,9 μονάδες τον Μάρτιο από τις 23,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης των τρεχουσών παραγγελιών ανήλθε στις 30,2 μονάδες από τις 21,5 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Ο δείκτης για τις προοπτικές του επόμενου εξαμήνου επίσης ενισχύθηκε και ανήλθε στις 61,6 μονάδες από τις 39,5 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέτρηση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας της Philadelphia Fed ήταν σημαντικά ισχυρότερη του αντίστοιχου δείκτη της New York Fed, που διαμορφώθηκε 17,4 μονάδες τον Μάρτιο, σε υψηλό οκτώ μηνών.
Οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν τους περιφερειακούς δείκτες της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας για να εκτιμήσουν τη δύναμη του μεταποιητικού δείκτη ISM σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος επεκτάθηκε τον προηγούμενο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της πανδημίας.

Πράσινο φως από ΕΜΑ στην AstraZeneca, ναι από ΠΟΥ – Πλήρως εμβολιασμένος 1 στους 8 Αμερικάνους

Το πράσινο φως για τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να δώσει σήμερα Πέμπτη 18/3 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τη στιγμή που και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνηγόρησε προς αυτήν την κατεύθυνση, ανακοινώνοντας πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.
Μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναστείλει από την περασμένη εβδομάδα τους εμβολιασμούς ύστερα από περίπου 30 περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, με τον ΠΟΥ πάντως να εμφανίζεται καθησυχαστικός και να τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά μια και ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέροντας πως «θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερσταθμίζουν τους κινδύνους» και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.
Και ενώ η ΕΕ προσπαθεί μετά και τη νέα αντιπαράθεση με την AstraZeneca να βρει το βηματισμό της με τους εμβολιασμούς, ετοιμάζοντας παράλληλα και τις διαδικασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις ενόψει του καλοκαιριού, η Μ. Βρετανία προειδοποιεί για τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού εμβολίων από τις 29/3, κατηγορώντας παράλληλα την Ευρώπη για την απειλή της να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων.
Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται ραγδαία στις ΗΠΑ όπου ήδη ένας στους οκτώ Αμερικάνους έχει ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων, γεγονός που φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση τη δέσμευση Biden για επιστροφή των ΗΠΑ στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου.

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

Με κέρδη συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις χθεσινές ανακοινώσεις της Federal Reserve για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την πορεία του πληθωρισμού.
Στο μεταξύ, οι αγορές περιμένουν και την ανακοίνωση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει AstraZeneca και University of Oxford κατά της Covid-19, μετά την απόφαση αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τις προηγούμενες ημέρες να αναστείλουν τη χορήγηση των εμβολίων για λόγους ασφαλείας.
Ανήσυχη εμφανίστηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, όσον αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί η επιτάχυνση στις αγορές ομολόγων.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» υποστήριξε και επεσήμανε ότι η ΕΚΤ «στηρίζει την ανάκαμψη με όλα τα κατάλληλα εργαλεία».
Παράλληλα, η Lagarde τόνισε ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι παραμένουν βραχυπρόθεσμα, ενώ δήλωσε ότι στην ΕΚΤ «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία».
Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο χρόνο πριν η πρόσφατα συμφωνημένη επιτάχυνση στις αγορές ομολόγων να φάνει στα καθαρά δεδομένα των αγορών της.
«Αν και τα στοιχεία των εβδομαδιαίων αγορών μας θα συνεχίσουν να στρεβλώνονται από βραχυπρόθεσμους παράγοντες –όπως τις συγκυριακά μεγάλες αποπληρωμές– η αύξηση του ρυθμού υλοποίησης του προγράμματός μας θα γίνει ορατή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα» επεσήμανε η Lagarde σε μια ομιλία της.
«Εάν είναι σημαντικές και επίμονες, οι αυξήσεις αυτών των επιτοκίων της αγοράς, όταν παραμείνουν ανεξέλεγκτες, μπορεί να καταστούν ασυμβίβαστες με την αντιμετώπιση του πτωτικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε η Lagarde στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο ταμπλό η μετοχή της Volkswagen σημειώνει άλμα 6% και πλέον αποτελεί την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον DAX, εκθρονίζοντας την εταιρεία λογισμικού SAP.

Περιορίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2021

Περιορίστηκε το πλεόνασμα της ευρωζώνης όσον αφορά το διεθνές εμπόριο αγαθών τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε στα 24,2 δισ. ευρώ -χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.
Οι εξαγωγές αγαθών από την ευρωζώνη προς τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκαν κατά 11,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 163,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο κινήθηκαν καθοδικά κατά 14,1%, στα 156,8 δισ.
Το εμπόριο εντός ευρωζώνης υποχώρησε 3,9%, στα 159,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

ΒοΕ: Αμετάβλητα επιτόκια - Ανακάμπτει η οικονομία, γοργός ο εμβολιαστικός ρυθμός

Αμετάβλητο διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το πρόγραμμα μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενόψει της αναμενόμενης ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας αργότερα το 2021, χάρη στους γρήγορους ρυθμούς του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα.
Η Bank of England ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης αμετάβλητο το μέγεθος του προγράμματος αγορών ομολόγων στα 895 δισ. λίρες (1,25 τρισ. δολάρια).
Η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η βρετανική οικονομία ανακάμπτει από τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία αλλά τόνισε ότι οι προοπτικές παραμένουν ασαφείς, περιορίζοντας τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα ίσως σπεύσει να συσφίξει την πολιτική της.

Τουρκία: Αύξησε τα επιτόκια στο 19% από 17% - Άνω των εκτιμήσεων η αύξηση

Σε αύξηση των επιτοκίων μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Η Τουρκία αύξησε το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας κατά 200 μονάδες βάσης στο 19%, από το 17% προηγουμένως.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 100 μ.β. στο 18%.
Πιέσεις δέχεται η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας, η υποία υποχωρεί 2% στις 7,3500 λίρες.

Κέρδη στην Ασία

Κέρδη σημείωσαν οι αγορές της Ασίας στον απόηχο των ανακοινώσεων της Federal Reserve.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,1% στις 4.136 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,01% στις 30.216 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τη 18η Φεβρουαρίου.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,23%, στις 2.008 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,3% στις 29.405 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,5% στις 3.463 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε πτώση -1,3% στις 49.131 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης