Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχοινάς (Κομισιόν): Πριν το καλοκαίρι το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Ξέμεινε από εμβόλια η Μεγάλη Βρετανία

Σχοινάς (Κομισιόν): Πριν το καλοκαίρι το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Ξέμεινε από εμβόλια η Μεγάλη Βρετανία
Σήμα για επανέναρξη εμβολιασμών με AstraZeneca στην Ευρώπη - Πράσινο φως από τον ΠΟΥ
Σχετικά Άρθρα

Προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας Matt Hancock να ανακοινώνει ότι οι εμβολιασμοί «παγώνουν» για άτομα κάτω των 50 ετών.
Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca εκτιμάται πως θα συστήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ύστερα από και από το πράσινο φως που έδωσε ο ΠΟΥ το «μπλόκο» πολλών ευρωπαϊκών κρατών στο εν λόγω εμβόλιο με αφορμή την εμφάνιση θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.
Το «σήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσε χθες η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Emer Cooke, η οποία όχι μόνο εμφανίστηκε καθησυχαστική κάνοντας λόγο για πολύ σπάνια περιστατικά, αλλά σημείωσε πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.
Και ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά στον ρυθμό του εμβολιασμού του πληθυσμού τους, οι ΗΠΑ επιταχύνουν, αναφέροντας πως ήδη το 22% των Αμερικάνων έχει λάβει την πρώτη δόση.
Αν και τα κρούσματα είναι μειωμένα σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, ανησυχία προκαλεί τόσο η αύξηση των μολύνσεων σε 15 Πολιτείες όσο και η εμφάνιση μιας νέας παράλλαξης – εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Καλιφόρνια -, η οποία θεωρείται κατά 20% πιο μεταδοτική και ενώ εγείρονται ερωτήματα και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ανησυχία όμως υπάρχει και για την αναζωπύρωση της επιδημίας σε Ινδία και Βραζιλία, με την τελευταία μάλιστα να βλέπει το σύστημα υγείας της να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 120.985.381 και οι νεκροί 2.675.158
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.581.412 κρούσματα και 537.527 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 282.127 και σε κρούσματα με 11.603.535
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 195.119 και τέταρτη η Ινδία με 159.044
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.368.943
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.287.993, έκτη η Γαλλία με 4.168.439
• Έβδομη η Ιταλία με 3.281.810 και όγδοη η Ισπανία με 3.206.116
• Ένατη η Τουρκία με 2.930.554 και δέκατη η Γερμανία με 2.610.575
Καταγραφή_2.JPG
Σχοινάς (Κομισιόν): Πριν από το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Πιστεύω ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, εξηγώντας ότι «όταν το πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήμασταν πολύ λίγοι και το γεγονός ότι μέσα σε δύο μήνες η ιδέα έγινε ευρωπαϊκή πρόταση μας κάνει να πιστεύουμε ότι και η πρόταση θα γίνει απόφαση συντομότατα», σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021.
Μιλώντας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Σχοινάς με αφορμή την παρουσίαση σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είπε ότι η πρόταση αυτή «είναι το κλειδί που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη και σε 8 μέρες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα συζητήσουν για τις παραμέτρους χρήσης του πιστοποιητικού για να προσθέσει «πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν το καλοκαίρι». 

Προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων αντιμετωπίζει η Βρετανία

Προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας Matt Hancock να ανακοινώνει ότι οι εμβολιασμοί «παγώνουν» για άτομα κάτω των 50 ετών.
Ο Hancock παραδέχθηκε ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών για τους κάτω των 50 ετών θα καθυστερήσει σημαντικά, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δεύτερες δόσεις για τους άνω των 50.
Οι επικεφαλής του NHS προειδοποίησαν σήμερα για μια «σημαντική μείωση» στις παραδόσεις από κατασκευαστές, κάτι που θα σημάνει περιορισμό στον όγκο των διαθέσιμων δόσεων.

ΗΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων covid σε 15 Πολιτείες – Ανησυχία από νέα παράλλαξη

Αν και σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει μείωση στις ΗΠΑ, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 10% σε 15 Πολιτείες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε δύο από αυτές - Μινεσότα και Μίσιγκαν - γίνεται λόγος για αύξηση πάνω από 40%.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως για να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να μιλήσει κανείς για αυξητική τάση, θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προειδοποιούν τους Αμερικάνους πολίτες ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα, κρούοντας μάλιστα τον κίνδυνο για την εμφάνιση μιας νέας παράλλαξης του ιού που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια.
Όπως αναφέρουν, η παράλλαξη αυτή φαίνεται να είναι κατά 20% πιο μεταδοτική, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να υποστηρίζουν πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της παράλλαξης αυτής.
Σε κλινικές μελέτες πάντως φαίνεται πως τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι αυτής της παράλλαξης, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι εμβολιασμοί παρέχουν προστασία έναντι του κορωνοϊού και σε κάθε περίπτωση μπορούν να αποτρέψουν από μια σοβαρή νόσηση.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 71 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από 38 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν το 12% του πληθυσμού, έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Σημειώνεται πως τουλάχιστον 12 Πολιτείες προχώρησαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σε χαλάρωση των περιορισμών, επικαλούμενες τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και την αύξηση των εμβολιασμών.
Πρόσφατα σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Biden δεσμεύτηκε ότι έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους, ενώ έθεσε ως στόχο του την επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν σχεδόν 537.000 θανάτους και 29,55 εκατομμύρια μολύνσεις.

Στις18/3 η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca 

Την Πέμπτη 18/3 αναμένεται η τελική τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εάν πρέπει ή όχι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίοι έχουν ανασταλεί προσωρινά σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη ύστερα από τις ανησυχίες που προκλήθηκαν σχετικά με την εμφάνιση θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.
Πάντως, η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Emer Cooke, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική κάνοντας λόγο για πολύ σπάνια περιστατικά, ενώ σημείωσε πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία AstraZeneca υποστηρίζει ότι μετά από ελέγχους σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων, ενώ συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία. 

Ο ΠΟΥ τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca 

Τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.
Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ποιοι έχουν αναστείλει 

Η απόφαση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca προκάλεσε όπως αναμενόταν, σεισμό στην ΕΕ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες.
Την ίδια ημέρα ακολούθησε και η Νορβηγία, ενώ χθες 15/3 ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.
Η 50χρονη διακομίσθηκε σε νοσοκομείο περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου.
Σημειώνεται ότι μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την περασμένη Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.
Τη Νορβηγία και τη Δανία ακολούθησαν στις 12 Μαρτίου η Ισλανδία και η Βουλγαρία (και εδώ διερευνάται περιστατικό θανάτου γυναίκας που είχε εμβολιαστεί αν και η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν έχει εντοπιστεί κάποιος συσχετισμός μια και η γυναίκα ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλά bypass) και στις 13 Μαρτίου ήταν η σειρά της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας.
Τη Δευτέρα 15/3 στο «μπλοκ» αυτό εντάχθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία αλλά και η Κύπρος.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει το εμβόλιο για 15 ημέρες, η Γερμανία έκανε λόγο για καθαρά προληπτικό μέτρο, όπως και η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες ανακοίνωσαν πως περιμένουν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18/3 για το θέμα.
Εν τω μεταξύ, χθες 16/3 η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει και αυτή προληπτικά τους εμβολιασμούς με εμβόλιο της AstraZeneca έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα του ΕΜΑ επί των πιθανών παρενεργειών του σκευάσματος.

Βρετανία: Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές

Υπάρχουν πολλές, καθησυχαστικές αποδείξεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση θρόμβων από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, διαβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, σημειώνοντας ότι αναμένει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα συμφωνήσει με αυτήν την άποψη.
«Στο παρασκήνιο, γίνεται πολλή δουλειά για να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση (σ.σ. του εμβολίου) με αυτό που αποκαλούμε θρομβοεμβολικά επεισόδια», είπε ο Jonathan Van-Tam σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Και τώρα εμφανίζονται πολλές αποδείξεις που είναι καθησυχαστικές», ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αυξημένου κινδύνου, πρόσθεσε.
«Αναμένω, χωρίς να θέλω να προκαταβάλω τα ευρήματά τους, ότι αυτά θα είναι τα τελικά συμπεράσματα του ΕΜΑ και του MHRA», του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων, σημείωσε ο Van-Tam.

Ρωσία: Το 10% των εμβολιασθέντων ενδέχεται να μην αποκτήσει ανοσία

Ανοσία μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δεν παρουσιάζεται κατά μέσο όρο στο 10% των εμβολιασθέντων δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor Anna Popova.
"Το 10% του πληθυσμού της Γης ή το 10% σε οποιαδήποτε πόλη και κατοικημένη περιοχή, είναι κατά μέσο όρο ο αριθμός των ανθρώπων που δεν αντιδρούν στον εμβολιασμό, όχι μόνο στα σημερινά εμβόλια, αλλά αυτό αφορά πρακτικά όλα τα εμβόλια.
Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι προστατευμένο το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού", δήλωσε η Popova, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι "Ρωσία-1".
Σύμφωνα με την Popova, στην περίπτωση αυτή και αυτό το 10% το οποίο δεν παρουσιάζει ανοσία, θα είναι επίσης προστατευμένο, επειδή ο ιός δεν θα έχει πού να μεταδοθεί.

Παραμένουν και διευρύνονται τα lockdown στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή πολλά κράτη στην Ευρώπη διατηρούν ή και διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Από τις 15/3 η Ιταλία εισήλθε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω του Πάσχα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά ενώ σχολεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία.
Η Γερμανία και η Ελβετία έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πριν από τα τέλη Μαρτίου αλλά υπό τον όρο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ελβετία, καθώς και η Αυστρία, έχουν μειώσει σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα πρόσφατα, ανοίγοντας καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, αλλά αφήνοντας κλειστά τα εστιατόρια.
Στην Αυστρία, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το άνοιγμα συνοδεύεται από αυστηρά τοπικά lockdowns που περιορίζουν τους κατοίκους πολλών πόλεων.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από τα lockdowns από τα τέλη Ιανουαρίου είναι η Πολωνία και η Βουλγαρία.
Η Γαλλία έχει τερματίσει το δεύτερο lockdown και βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης των μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο, μία τακτική που εφαρμόζεται επί του παρόντος επίσης στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdowns, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης