Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ δίνει το πράσινο φως στις 23/3 στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC – Η Εθνική έως 16/4 έκτακτη ΓΣ

Το ΤΧΣ δίνει το πράσινο φως στις 23/3 στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC – Η Εθνική έως 16/4 έκτακτη ΓΣ
Η διοίκηση της Εθνικής ζητάει την επιβεβαίωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων σε μια τέτοια μεγάλη και στρατηγική απόφαση όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Σχετικά Άρθρα

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην συνεδρίαση του την άλλη Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 θα δώσει το πράσινο φως στην Εθνική τράπεζα να προχωρήσει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.
Να σημειωθεί ότι Deloitte και Barclays οι δύο σύμβουλοι του ΤΧΣ έως τις 18 Μαρτίου 2021 θα έχουν παραδώσει την εισηγητική τους πρόταση παρουσιάζοντας τα θετικά και αρνητικά της πρότασης του CVC αλλά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η τελική τους εισήγηση θα επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40,3% να δώσει το πράσινο φως στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πότε συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής και πότε θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση (ΓΣ)

Στις 23 Μαρτίου αποφασίζει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για την Εθνική Ασφαλιστική και είτε την ίδια ημέρα στις 23 ή το αργότερο στις 24 Μαρτίου θα συγκληθεί εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας (25 Μαρτίου είναι Εθνική Εορτή).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα υποβάλλει την πρόταση της για πώληση της Εθνική Ασφαλιστικής σε έκτακτη γενική συνέλευση (ΓΣ) έως 16 Απριλίου 2021.
Η διοίκηση της Εθνικής ζητάει την επιβεβαίωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων σε μια τέτοια μεγάλη και στρατηγική απόφαση.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του CVC;

Η πρόταση του CVC για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής προσφέρει 390 + 60 = 450 εκατ ή για το 90% περίπου 510 εκατ ευρώ.
Ωστόσο μετά την παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ένα θέμα που χρήζει προσοχής καθώς η εταιρία ορκωτών ελεγκτών PwC που έκανε την ανεξάρτητη αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας είναι και σύμβουλος του CVC στην Ελλάδα.
Η Εθνική τράπεζα πάντως στην επιστολή που έχει στείλει στο ΤΧΣ που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με 40,3% προτείνει το CVC ως προτιμητέο επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική.

Τι σηματοδοτεί για την αποτίμηση της Εθνικής η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η Εθνική τράπεζα θα έχει κλείσει όλες τις υποχρεώσεις του 2015 προς την DGComp και θα σχεδιάσει την επόμενη ημέρα πως δηλαδή θα ενισχυθεί ο ισολογισμός, ίσως προχωρήσει σε κάποια εξαγορά στο εξωτερικό, είναι μέσα στα σχέδια.
Ως προς την κεφαλαιοποίηση – αποτίμηση στο χρηματιστήριο – εκτιμάται ότι θα κλείσει την ψαλίδα με την Eurobank.
Η αποτίμηση της Εθνικής είναι στα 2,25 δισεκ. και της Eurobank στα 2,57 δισεκ. και η διαφορά αυτή ίσως μηδενιστεί, οπότε λογικά θα έχουμε αύξηση στην χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης